allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenVerwarmingEen petroleumkachel als (bij)verwarming
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een petroleumkachel als (bij)verwarming

dinsdag 9 april 2019 , door Hanjo

In de loop der tijd is de petroleumkachel een relevant alternatief geworden voor elektrische verwarming. Terwijl de kosten van elektriciteit blijven stijgen, blijft de door dit apparaat gebruikte brandstof relatief goedkoop. Vooral omdat de verbranding ervan een aanzienlijke hoeveelheid warmte opwekt uit een kleine hoeveelheid brandstof.
Ook heeft de petroleumkachel zijn nut als noodverwarming bij stroomuitval. Maar moet je in de winter nog steeds de voorkeur geven aan deze manier van verwarming? Hier zijn enkele antwoorden.

Het vorige artikel in deze rubriek: Comfortabele warmte
Beoordeling:
Bezoeken: 1.260
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
Het principe van de petroleumkachel (poêle à pétrole) is gebaseerd op een vlam afkomstig van een cilindervormige lont (kous) waarvan de onderzijde in een bad van kerosine (petroleum) gedompeld is. De lengte van het bovendeel bepaalt de vlamhoogte, de diameter van de kous is bepalend voor het maximale verwarmingsvermogen. Moderne kousen bestaan uit twee delen: een hittebestendig bovendeel van glasfiber vezels en een vilten of katoenen onderkant. De petroleum wordt door de capillaire werking naar de top van de kous gezogen, waar het verbrandt. Als de kachel op bedrijfstemperatuur is, dan zorgt de hitte ervoor dat de petroleum in het fiberglas bovendeel overgaat in de gasfase, en het gas ontbrandt enkele millimeters boven de kous.

Omdat de verbrandingsgassen direct in de ruimte geloosd worden, is het van belang dat de petroleumgassen zo volledig mogelijk verbranden. Hiertoe is de cilindervormige lont geplaatst tussen een geperforeerde, en gegolfde metalen buiten- en binnencilinder, en wordt aan de onderzijde lucht aangezogen. Doordat dit samenstel in een glascilinder is geplaatst, treedt er tijdens de verbranding door de schoorsteenwerking een forse trek op. Door de gaten in de binnen- en buitencilinders vinden er wervelingen plaats, en dus treedt er een intensieve menging met de aangezogen lucht op, en loopt de temperatuur op tot 800° Celsius.

Nut van de oliekachel

Het gebruik van een petroleumkachel zorgt voor een comfortabele temperatuur in een beperkte ruimte. Het is dus mogelijk om een kamer meer te verwarmen zonder de warmte in alle andere kamers van het huis te verhogen. Dit resulteert in een aanzienlijke energiebesparing, wat tot uiting komt in de facturen.

Het gebruik van deze apparatuur binnenshuis vormt geen gevaar, want de kachel heeft een breed scala aan veiligheidsvoorzieningen. Wanneer een storing wordt gedetecteerd, schakelt het apparaat automatisch uit. Uit voorzorg is het echter aan te raden om de ruimtes te ventileren om een constante luchtverversing mogelijk te maken.

Een petroleumkachel is ook een mobiel apparaat dat (afhankelijk van het apparaat) geen stopcontact nodig heeft om te kunnen werken. Het is als bijverwarming (chauffage d’appoint) eenvoudig te installeren in een garage of werkplaats, gebieden die meestal geen vaste radiatoren hebben.

De verschillende modellen

Er zijn twee soorten petroleumkachels: de kachel met lont (poêle à mèche) en de elektronische kachel (poêle électronique). Die met een lont zijn minder duur omdat ze minder geavanceerd zijn. Om te werken, gebruiken ze gewoon brandstof, een lont en batterijen voor de ontsteking. Elektronische kachels zijn duurder, maar hebben het voordeel dat ze meer vermogen bieden en een veel groter regelbereik hebben.

Bij een elektronische petroleumkachel verhit een keramisch verwarmingselement binnen 1 a 2 minuten de verbrandingskamer en de brandermat tot ver over de 300° Celsius. Zodra de juiste temperatuur bereikt is, pompt een ventilator lucht via een krans met gaten in de verbrandingsruimte. Vervolgens wordt door middel van sproeier petroleum op de brandermat verstoven. De petroleum verdampt onmiddellijk, en wordt door een schijf naar de buitenkant gedwongen, waardoor alle damp gemixt wordt met lucht en verbrandt, eventueel tijdens de startfase geholpen door een bougie. In het midden van verbrandingskamer is een schijfvormig hitteschild opgenomen, die roodgloeiend wordt door de verbrandingsgassen. Door de straling wordt de verdampingskamer en de verdampte petroleum verhit en op temperatuur gehouden.

De kachel is ideaal voor het verwarmen van een ruimte met een oppervlakte van niet meer dan 40m². Ze zijn gemakkelijk te transporteren en modellen met batterijen hoeven niet op het elektriciteitsnet te worden aangesloten. Dit is perfect als er een stroomonderbreking optreedt. De ruimte moet echter constant geventileerd worden.

Voor de elektronische oliekachel garandeert de kwaliteit van de verbranding een betere warmte. Dit model heeft ook minder nadelen. Dit model is ook bij uitstek geschikt voor een geurloze verbranding dankzij de speciale geurloze (sans odeur of inodore) brandstof.

Gebruik van de oliekachel

De meeste oliekachels zijn handmatig regelbaar. Het is niet altijd even praktisch. Sommige elektrische apparaten hebben een afstandsbediening om het makkelijker te maken om in te schakelen en het vermogen aan te passen.

Een kachel met lont heeft een bepaalde tijd nodig om te ontbranden. Soms ontstaat bij een nieuw apparaat een beetje rook, maar dit duurt nooit lang. In dit verband moet erop worden gelet dat het apparaat in een goed geventileerde ruimte wordt geïnstalleerd, omdat bij verbranding soms wat vocht vrijkomt.

De brandstof moet op een veilige plaats buiten de huiskamer worden opgeslagen, bijvoorbeeld in een kelder of garage. Het kan direct gebruikt worden, zonder dat er een speciaal additief aan toegevoegd hoeft te worden. Bovendien mag het niet worden gemengd met andere brandbare producten.

Let op!

Het gebruik van petroleumkachels is niet toegestaan in sociale huurwoningen (HLM).

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Energielabel voor cv’s

  Vanaf september 2015 moeten ook cv-ketels en warmtepompen van een energielabel zijn voorzien.

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Een petroleumkachel als (bij)verwarming 16 april 2019 09:01, door nick

  Inderdaad een handige bijverwarming in ruimten zonder permanente warmtevraag. In deze bijdrage staat maar één keer kort; constante ventilatie nodig. Bij dit soort kachels in beperkte ruimten met onvoldoende aanvoer van verse lucht bestaat direct gevaar voor zuurstof tekort. En dus koolmonoxide. Daarbij een hoeveelheid ongewenste waterdamp. Eigenlijk een ding uit de middeleeuwen in een modern jasje. In huidige gesloten bouwwerken zeker niet aan te bevelen.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention