In de loop der tijd is de petroleumkachel een relevant alternatief geworden voor elektrische verwarming. Terwijl de kosten van elektriciteit blijven stijgen, blijft de door dit apparaat gebruikte brandstof relatief goedkoop. Vooral omdat de verbranding ervan een aanzienlijke hoeveelheid warmte opwekt uit een kleine hoeveelheid brandstof.
Ook heeft de petroleumkachel zijn nut als noodverwarming bij stroomuitval. Maar moet je in de winter nog steeds de voorkeur geven aan deze manier van verwarming? Hier zijn enkele antwoorden.
Omdat de verbrandingsgassen direct in de ruimte geloosd worden, is het van belang dat de petroleumgassen zo volledig mogelijk verbranden. Hiertoe is de cilindervormige lont geplaatst tussen een geperforeerde, en gegolfde metalen buiten- en binnencilinder, en wordt aan de onderzijde lucht aangezogen. Doordat dit samenstel in een glascilinder is geplaatst, treedt er tijdens de verbranding door de schoorsteenwerking een forse trek op. Door de gaten in de binnen- en buitencilinders vinden er wervelingen plaats, en dus treedt er een intensieve menging met de aangezogen lucht op, en loopt de temperatuur op tot 800° Celsius.
Het gebruik van een petroleumkachel zorgt voor een comfortabele temperatuur in een beperkte ruimte. Het is dus mogelijk om een kamer meer te verwarmen zonder de warmte in alle andere kamers van het huis te verhogen. Dit resulteert in een aanzienlijke energiebesparing, wat tot uiting komt in de facturen.
Het gebruik van deze apparatuur binnenshuis vormt geen gevaar, want de kachel heeft een breed scala aan veiligheidsvoorzieningen. Wanneer een storing wordt gedetecteerd, schakelt het apparaat automatisch uit. Uit voorzorg is het echter aan te raden om de ruimtes te ventileren om een constante luchtverversing mogelijk te maken.
Een petroleumkachel is ook een mobiel apparaat dat (afhankelijk van het apparaat) geen stopcontact nodig heeft om te kunnen werken. Het is als bijverwarming (chauffage d’appoint) eenvoudig te installeren in een garage of werkplaats, gebieden die meestal geen vaste radiatoren hebben.
Er zijn twee soorten petroleumkachels: de kachel met lont (poêle à mèche) en de elektronische kachel (poêle électronique). Die met een lont zijn minder duur omdat ze minder geavanceerd zijn. Om te werken, gebruiken ze gewoon brandstof, een lont en batterijen voor de ontsteking. Elektronische kachels zijn duurder, maar hebben het voordeel dat ze meer vermogen bieden en een veel groter regelbereik hebben.
De kachel is ideaal voor het verwarmen van een ruimte met een oppervlakte van niet meer dan 40m². Ze zijn gemakkelijk te transporteren en modellen met batterijen hoeven niet op het elektriciteitsnet te worden aangesloten. Dit is perfect als er een stroomonderbreking optreedt. De ruimte moet echter constant geventileerd worden.
Voor de elektronische oliekachel garandeert de kwaliteit van de verbranding een betere warmte. Dit model heeft ook minder nadelen. Dit model is ook bij uitstek geschikt voor een geurloze verbranding dankzij de speciale geurloze (sans odeur of inodore) brandstof.
De meeste oliekachels zijn handmatig regelbaar. Het is niet altijd even praktisch. Sommige elektrische apparaten hebben een afstandsbediening om het makkelijker te maken om in te schakelen en het vermogen aan te passen.
Een kachel met lont heeft een bepaalde tijd nodig om te ontbranden. Soms ontstaat bij een nieuw apparaat een beetje rook, maar dit duurt nooit lang. In dit verband moet erop worden gelet dat het apparaat in een goed geventileerde ruimte wordt geïnstalleerd, omdat bij verbranding soms wat vocht vrijkomt.
De brandstof moet op een veilige plaats buiten de huiskamer worden opgeslagen, bijvoorbeeld in een kelder of garage. Het kan direct gebruikt worden, zonder dat er een speciaal additief aan toegevoegd hoeft te worden. Bovendien mag het niet worden gemengd met andere brandbare producten.
Het gebruik van petroleumkachels is niet toegestaan in sociale huurwoningen (HLM).
Vanaf september 2015 moeten ook cv-ketels en warmtepompen van een energielabel zijn voorzien.
Huidige bezoekers: 69
Alles over verwarming en je huis op temperatuur houden.
Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.
Wat wetenswaardigheden over de Franse taal
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.
Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.
Verschillende soorten dienstverlening.
Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto