allesfrans.com

 • Wilsverklaring - directives anticipées

  Je laatste wensen met betrekking tot zorg aan het einde van het leven.

 • Het uiten van jouw wensen voor het einde van jouw leven

  De rechten van een patiënt (aan het einde van zijn of haar leven).

 • Constructieve gebreken aan de gevel

  De gevel beschermt tegen allerlei weersomstandigheden, houdt regen en warmte tegen, trotseert stormen en is van invloed op het binnenklimaat. Invloeden van buitenaf laten altijd sporen achter. En  (...)

 • Natura 2000 in Frankrijk

  De natuur beleven, gebruiken en beschermen, daar draait het om in de 1.752 Franse Natura 2000-gebieden.

 • Waar betaal je de meeste taxe foncière

  Sinds 2011 zijn de via de onroerende voorheffing geïnde bedragen met 3,1% per jaar gestegen. Maar per gemeente of departement kan de last heel verschillend  (...)

  
BeginpaginaNieuwsNieuws uit Allier en Auvergne(-Rhône-Alpes)Windmolens in Allier

Nieuwsfeiten over departement Allier en regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Windmolens in Allier

Overal zorgen plannen voor windmolens beroering, dus ook in de Allier.

zaterdag 4 mei 2019 , door Hanjo

Op 19 januari hebben 300 mensen in Saint-Pourçain-sur-Sioule, verzameld in een collectief Allier-Citoyen, gedemonstreerd om "nee" te zeggen tegen het plunderen van de Bocage Bourbonnais en tegen de installatie van windturbines die op "anarchistische wijze" zou gebeuren.

Het vorige artikel in deze rubriek: Eindelijk besluit concessie RCEA
Beoordeling:
Bezoeken: 95
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een eerste vaststelling is dat het departement Allier nog ver verwijderd is van de doelstelling van het schema voor de aansluiting op het net voor hernieuwbare energie (S3REnR) van 800 MW in de voormalige Auvergne tegen 2020, ofwel 175 tot 225 MW voor elk departement.

24 windturbines, zoals in 2017

De Allier telt 24 windturbines, geïnstalleerd in het zuiden en oosten van het departement. Deze turbines produceren 47 MW (Megawatt), het vermogen om ongeveer 18.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

15 masten in stand-by

Vijftien windturbines zijn toegelaten maar niet gebouwd: in Andelaroche, Biozat, Quinssaines (waar al 5 masten in bedrijf zijn), Viplaix en Mesples.

Sommige geautoriseerde projecten worden nooit gerealiseerd. In geval van een juridisch geschil, naar aanleiding van beroepen van verenigingen die zich zorgen maken over mogelijke overlast, kunnen de procedures zeer lang duren, tot aan de conseil d’État. Dit is het geval voor de projecten van Biozat en Andelaroche (het meest recente geschil van april 2018). De toelatingen voor Viplaix en Mesples dateren van voor 2011, toen een eenvoudige bouwvergunning voldoende was. Er lopen gerechtelijke procedures.

Twee nieuwe aanvragen ingediend bij de prefectuur

In de Allier werden eind 2018 twee nieuwe vergunningsaanvragen ingediend.
In Gipcy, waar een vereniging, Noyant’Air, zich verzet tegen het project van 7 windturbines, werd op 12 december 2018 een vergunningsdossier ingediend bij de prefectuur.
In Bransat werd in december ook een dossier ingediend. Voor deze twee dossiers werden na een eerste voorafgaand onderzoek verzoeken om aanvullende informatie naar de projectleiders gestuurd, wat neerkomt op langdurige procedures. De toelatingsprocedure duurt een jaar. Het omvat een openbaar onderzoek met de meningen van diverse instanties. De onderzoekscommissaris moet de adviezen samenvatten om aan de prefect een weigerings- of machtigingsbevel voor te stellen.

Een weigering kan op diverse gronden worden gegeven, zoals het gebrek aan aandacht voor de biodiversiteit, het erfgoed en het landschap of de nabijheid van bewoners. In de Allier hebben twee weigeringen betrekking op de installatie van 6 windturbines in Saint-Ennemond, in het noorden, en 2 windturbines in Saint-Désiré, in het uiterste westen.

Tegenwind voor windturbines in de Allier

Er is meer duurzame windactiviteit dan in de Puy-de-Dôme. Het aantal dossiers is aanzienlijk, maar er is geen significante toename van het aantal. Er zijn waarschijnlijk projecten waarvan de administratie niet op de hoogte is. Bedrijven nemen contact op met gekozen functionarissen om hun standpunt over windenergie te kennen voordat ze al dan niet verder gaan met hun prospectie.

Hogere windturbines

De nationale trend wordt bevestigd in de Allier: windturbineprojecten hebben betrekking op hogere en krachtigere turbines met een hoger vermogen. De projecten van vandaag hebben betrekking op masten van 3 tot 4 MW, zoals in Andelaroche. Jaren geleden was het meer 2 MW, zoals de enige mast die in Saulzet, in het zuiden van het departement werd gebouwd.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |