allesfrans.com

 • Bemiddelaar voor bankzaken

  Als je er niet in geslaagd bent om een geschil met jouw bank alleen op te lossen, is een beroep op de bankbemiddelaar een snelle en gratis manier om te proberen dit geschil in der minne te  (...)

 • Brief bemiddelaar bankzaken

  Hoe stel je een brief op aan de bemiddelaar in verband met een geschil met de bank.

 • Hoe het mis kan gaan

  Wat in de ene taal een gewoon woord is, kan in de andere taal een lelijk woord zijn of heel iets anders betekenen. Een paar voorbeelden met de Franse  (...)

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Lokale belastingen in termijnen betalen

  Om de kosten te spreiden, kun je bepaalde belastingen in maandelijks termijnen betalen.

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenIsolatie en ventilatieVentilatie

Ventilatie

dinsdag 6 juli 2010 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 25 augustus 2018

We spenderen veel tijd en geld aan het goed isoleren van een woning. Maar een te goed geïsoleerd huis houdt geuren, bacteriën en vocht vast. Ventilatie is geboden!

Het vorige artikel in deze rubriek: Schimmel op het plafond
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 2.379
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Ventilatie betekent luchtverversing, het vervangen van de lucht in een ruimte, die om wat voor reden dan ook vervuild of verontreinigd is, door zuivere lucht. Het vervangen van de lucht kan op natuurlijke of mechanisch wijze gebeuren, op een ongecontroleerde en gecontroleerde manier.

Bij de meeste woningen gebeurt de ventilatie in meerdere of mindere mate ongecontroleerd (infiltratie en exfiltratie), het ventilatiedebiet kan niet ingesteld worden. Doordat de wind in kieren en spleten waait, ververst de lucht. Dit zorgt in vele gevallen voor overbodige ventilatie, een onaangenaam binnenklimaat en dus ook voor warmteverliezen. Je kunt dit verminderen door tijdens het bouwen en onderhoud aandacht te besteden aan luchtdichtheid. Meestal wordt daarvoor een dampscherm geplaatst tegen de isolatie. Maar je moet wel rekening houden met de vochthuishouding: als de warme vochtige binnenlucht kan doordringen tot in de isolatie zal deze lucht afkoelen naarmate de buitenmuur benaderd wordt, waardoor condensatie kan optreden die de isolatiewaarde weer doet verminderen. Een dampdichte laag is in dat geval nodig om het damptransport te verminderen.

Bij gecontroleerde ventilatie is het debiet (hoeveelheid lucht per tijdseenheid) instelbaar. Dat kan via roosters in ramen en gevels, via geopende ramen of via af- en toevoerkanalen.

Mechanische systemen kunnen zorgen voor luchtverversing in huis. Een van de mogelijkheden is een mechanisch afzuigsysteem. Een speciale ventilatormotor zuigt bij mechanische ventilatie via luchtkanalen en ventilatieroosters lucht weg uit de keuken, de badkamer en het toilet. De hoeveelheid lucht die wordt afgevoerd, is te regelen met een regelknop. Maar er zijn ook automatische systemen die reageren op luchtvochtigheid (badkamer) of aanwezigheid (wc).

Vrije toevoer van lucht via ramen of roosters is bij mechanische afzuiging wel noodzakelijk. Als er geen luchttoevoer is, kan een onderdruk in huis ontstaan die (schadelijke) gassen uit bouwmateriaal en de kruipruimte kan laten vrijkomen.

Om gezondheidsrisico’s en onnodige slijtage van het systeem te voorkomen, is een jaarlijkste controle en grondige schoonmaak van de filters en roosters noodzakelijk. Je beperkt hiermee ook het risico van extra geluidsoverlast.

VMC - Ventilation Mécanique-Controlée

Mechanische ventilatie is essentiële apparatuur om de lucht in huis te reinigen. In het bijzonder is het gebruik in vochtige ruimtes aan te raden, maar ook ventilatie voor kachels, geisers en boilers moet niet worden vergeten.

Er zijn drie types:

Type Voordelen Nadelen Prijsindicatie
VMC simple flux autoréglable ■ Er is een constante stroom van binnenkomende lucht,
■ Acoustische luchttoevoer vermindert ruis van buiten
■ Vermindert niet het vochtrisico ■ € 400 bij nieuwbouw;
■ € 600 tot € 800 bij renovatie
VMC simple-flux hygroréglable ■ De stroom van binnenkomende lucht varieert afhankelijk van de vochtigheid en activiteiten;
■ energiebesparing ten opzichte van het vorige type;
■ externe ruisonderdrukking met de luchtinlaat
■ Duurder systeem;
■ ontworpen om te reageren op vocht, niet voor chemische geuren
■ € 700 bij nieuwbouw;
■ € 1.000 tot € 1.400 bij renovatie
Over dit tweede type lees je in artikel Vochtgeregelde ventilatie.
Over het derde type lees je in ons artikel Gebalanceerde ventilatie.
Wel/niet in de keuken

Keukenspecialisten raden een mechanische ventilatie in de keuken af wanneer er een afzuigkap wordt gemonteerd. Het risico bestaat dan immers dat de ene ventilatie de andere tegenwerkt. Maar een afzuigkap draait niet permanent!

De onderdelen

Hiernaast zie je een voorbeeld van een VMC met de Franse namen van de verschillende onderdelen.

VMR - Ventilation Mécanique Répartie

VMR kan een goede oplossing zijn in geval van renovatie. In iedere ruimte (toilet, badkamer) wordt een mechanische ventilatie geïnstalleerd. Deze draait permanent.
Je leest hier meer over in artikel Wat is een VMR (ventilation mécanique régulée)?.

VMI - Ventilation Mécanique Intermettent

De VMI is een VMR die niet permanent draait. De aansturing kan eenvoudig met een schakelaar gebeuren, maar er zijn ook geavanceerde automatische systemen op de markt die op luchtvochtigheid reageren, of (vertraagd) in- en uitschakelen wanneer het licht wordt ingeschakeld.

Alternatief

Een alternatief voor mechanische afzuiging is een systeem dat niet alleen de luchtafvoer maar ook de aanvoer actief regelt. Dit wordt "gebalanceerde ventilatie" genoemd. Je leest daarover meer in ons artikel Gebalanceerde ventilatie.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Huidige bezoekers: 47

In deze rubriek

De meest zuinige en meest ecologische verwarming is die welke niet wordt gebruikt. Het eerste wat je moet doen is de isolatie van te optimaliseren. Daarna kun je bepalen wat de meest geschikte verwarming is. Goede isolatie helpt de uitstoot van verontreinigende stoffen te verlagen en verhoogt de waarde van je huis.

Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

Allesfrans, ook voor:
 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |