allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsOpmerkelijk nieuws2019Chinese eigenaar landbouwgrond failliet
 
Opmerkelijk nieuws uit 2019.

Chinese eigenaar landbouwgrond failliet

Vijf jaar geleden veroorzaakte de Chinese aankoop van 1.700 hectare in Indre en drie jaar later 900 hectare in de Allier veel ophef.

woensdag 26 juni 2019 , door Hanjo

Miljonair Hu Keqin, de grote baas van het Reward-concern, bekend voor de verovering van graangronden in Frankrijk, zag zichzelf al als de koning van het stokbrood in China. Maar zijn groep ging failliet, wat de kwetsbaarheid van sommige Chinese investeerders aantoont.

Het vorige artikel in deze rubriek: Het "bosbad" als therapie
Beoordeling:
Bezoeken: 117
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De zaak zorgde voor veel ophef toen een mysterieuze Chinees vijf jaar geleden 1.700 hectare in Indre kocht en drie jaar later 900 hectare in de Allier. Was dit het begin van een verovering van de Franse graanschuur? Het ergste werd gevreesd, zoals vaak het geval is bij Chinese investeringen.

Maar uiteindelijk gebeurde er niets van dit alles, omdat Reward ("Luowa" in het Chinees), opgericht in 1995 en oorspronkelijk gespecialiseerd in zuigelingenvoeding en schoonmaakproducten, op 13 mei failliet werd verklaard.

In januari had het financiële ratingbureau Fitch al alarm geslagen en uitgelegd dat Reward begin december niet in staat was geweest om een schuld van 300 miljoen yuan (38 miljoen euro) af te lossen.Fitch betreurde in het voorbijgaan de ondoorzichtigheid rond de rekeningen van Chinese bedrijven, het niet publiceren van "relevante" informatie en de beruchte onvolledige audits....

Brood in het land van de rijst

En meneer Hu, die ongeveer een jaar geleden aankondigde dat hij in vijf jaar tijd 1500 bakkerijen in China wilde openen, voorzien van Frans meel, opende uiteindelijk slechts drie "Chez Blandine" winkels in Beijing. En deze winkels schijnen inmiddels alweer te zijn gesloten.

Frankrijk heeft voor Chinezen een echte aantrekkingskracht omdat de producten goed zijn. Ze willen ze importeren in China, maar gaan waarschijnlijk te snel om een deel van deze zeer competitieve markt te veroveren, zegt een Franse econoom.

Eerder was er het melk fiasco. Synutra, China’s nummer drie in kindervoeding, had vorig jaar al zijn pionnen teruggetrokken wat zijn partners, de Normandische coöperatieve groep Les Maîtres laitiers du Cotentin en de Bretonse coöperatie Sodiaal, die de door de Chinezen in Carhaix (Finistère) gebouwde site moest overnemen, in problemen bracht.

Dat het mis gaat is geen algemene regel, want een zeer goed voorbeeld is de fabriek die voor een derde gefinancierd wordt door het in Hong Kong gevestigde H&H (eigenaar van de Biostime babymelk) met de Normandische coöperatie Isigny-Sainte-Mère.

Wat is het lot van de boerderijen in Frankrijk?

De Chinese groep was dinsdag niet beschikbaar om vragen te beantwoorden over het lot van haar bezittingen in het buitenland. Reward heeft ook een cosmeticafabriek in de Verenigde Staten en een producent van lavendelproducten in de Drôme, Le Châtelard 1802.

Op de Franse boerderijen van Hu Keqin lijkt de activiteit op schema te liggen. In de Allier is er niets veranderd, het werk op de velden wordt volgens het gemeentehuis van Thiel-sur-Acolin en een lokale boer nog steeds gedaan door voormalige werknemers.

In de Drôme hebben de historische familie-aandeelhouders van Le Châtelard 1802 in september de deuren gesloten. Omdat "niets dat destijds genoemd werd in termen van investeringen in de productietool, de ontwikkeling van het assortiment of de opening van nieuwe winkels, is bereikt", verklaarden de gebroeders Montaud toen.

Maar in april zorgde een nieuw management ervoor dat de activiteiten weer op koers liggen met de verdere ontwikkeling van de export via de kanalen van de groep in China.

Sindsdien heeft de Franse regering beloofd dat ze de regelgeving zal aanpassen om te voorkomen dat strategisch land in de handen van buitenlandse mogendheden terechtkomt. Maar de sector wacht nog steeds op de invoering van een wet.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • #JeKiffeMonDecollete

  Een protest tegen de ongepaste blikken en opmerkingen bij het dragen van (diep) uitgesneden kleding.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention