allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenIsolatie en ventilatie11 manieren om te isoleren
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

11 manieren om te isoleren

zondag 14 juli 2019 , door Hanjo

Bewerkt op vrijdag 13 september 2019

Er bestaan diverse oplossingen om alle vlakken van het huis te isoleren. Maar de kunst is om de oplossing te vinden die het beste past bij de configuratie van het huis.

Het vorige artikel in deze rubriek: Isolatie: comfortabele meerwaarde (3)
Beoordeling:
Bezoeken: 299
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een van de keuzes die je moet maken is die tussen externe (isolation thermique par l’extérieur (ITE)) en interne (isolation thermique par l’intérieur (ITI)) warmte-isolatie, waarbij elke oplossing extra werk met zich meebrengt. Daarnaast zijn sommige systemen moeilijker te implementeren of vereisen specifieke apparatuur (spreidings- en zelfdragende panelen) die kan worden gehuurd. Onderstaande elf oplossingen worden het meest gebruikt om de isolatie van een bestaande woning te verbeteren.

Natuurlijk vind je deze informatie ook op diverse andere sites. Onze toegevoegde waarde is de vermelding van de Franse vertaling van de belangrijkste termen.

1- Isolants sous rampants

Deze oplossing bestaat uit het aanbrengen van een of twee isolatielagen tussen de kepers (chevrons) of gordingen (pannes) van de dakconstructie (charpente) en vervolgens het geheel af te dekken met te schilderen gipsplaten (type BA10 of BA13) of panelen die op metalen rails worden bevestigd. Wanneer het dak zich niet tot de vloer uitstrekt, moet ook het verticale metselwerkgedeelte (partie maçonnée verticale) geïsoleerd worden.

2- Sarking

Het principe van het onderspannen bestaat uit het leggen van een dek (platelage) op de spanten van de constructie, waardoor een schuine laag wordt gevormd die wordt afgedekt met starre isolatiepanelen (panneaux d’isolant rigides). Door de isolatie heen wordt vervolgens een dwarsbetimmering bevestigd. De dakbedekking wordt dan aangevuld met latten en pannen.

3- Isolant extérieur sous enduit

De stijve isolatieblokken (blocs d’isolant rigides) worden aan de gevel gelijmd (collés) of vastgepend (chevillés), waardoor lichte oneffenheden in de gevel worden geabsorbeerd. Vervolgens worden ze bedekt met een glasvezel- (treillis de fibre de verre) of metaalgaas (treillis métallique) dat is ingebed in verschillende onderlagen (couches de sous-enduit). De afwerking is een dikke kunststof coating (revêtement plastique épais), een fijne aggregaatcoating (enduit à granulats fins) of minerale verf (peinture minérale).

4- Panneaux autoportants

De panelen worden direct op de gordingen geïnstalleerd om de functies van binnenplafond, isolatie, dakventilatie en dakondersteuning te vervullen. Met deze techniek kunnen alle afwerkingen worden toegepast. Voor de uitvoering is geschikt hijsmateriaal (engin de levage) nodig.

5- Complexe de doublage

Deze isolatiepanelen zijn gemaakt van glaswol (laine de verre) of geëxpandeerd polystyreen (polystyrène expansé) isolatiemateriaal in combinatie met gipsplaat. Ze zijn 1,20 meter breed en tot 3 meter hoog, waardoor het mogelijk is om de wanden van vloer tot plafond in één stuk af te dekken (gelijmde installatie).

6- Ossature métallique

Een metalen frame bevestigd aan de vloer en het plafond ondersteunt de staanders. De isolatie gaat er tussenin en wordt afgedekt met gipsplaat of lambrisering. Als de wanden van mindere kwaliteit, niet loodrecht of zeer hoog zijn, is deze oplossing te verkiezen boven de keuze van de vorige oplossing (complexe de doublage).

7- Cloison de doublage

Binnenshuis kan de isolatie tegen de muur worden gedrukt en vervolgens wordt een gemetselde tegenwand van gipsblokken (carreau de plâtre), cellenbeton (béton cellulaire) of gipskarton (brique plâtrière) met een dikte van 5 of 7 cm gebouwd. Deze oplossing zorgt voor thermische inertie, goede geluidsisolatie en maakt het mogelijk om zware lasten op te hangen.

8- Isolant par soufflage ou épandage

De vloer van de onbewoonde zolderruimte moet geïsoleerd worden. Als de zolderruimte niet gemakkelijk toegankelijk is, kun je losse isolatie aanbrengen door middel van blazen (soufflage) of handmatig spreiden (épandage). Als de vloer gelijkmatig is (beton, hout) is de eenvoudigste manier om isolatiedekens (matelas d’isolants) over het hele oppervlak uit te rollen, in één of twee lagen. Bij twee lagen mag één van de lagen isolatie geen papieren laag bevatten en worden de dekens bij voorkeur kruislings gelegd.

9- Plafond rapporté

Als de begane grond op een kelder ligt, kunt je de vloer in de kelder isoleren. Het principe bestaat uit het creëren van een vals plafond (plafond rapporté): het metalen frame wordt om de 60 cm aan het plafond bevestigd om de isolatiedeken te ondersteunen. Vervolgens wordt gipsplaat op de rails aangebracht.

10- Chape sèche

Geëxtrudeerde polystyreenpanelen (panneaux en polystyrène extrudé) worden op de vloer gelegd en vervolgens in een dekvloer (chape) ingebed. Een droge dekvloer (chape sèche) vermijdt deze laatste stap. De versterkte gipspanelen passen in elkaar.

11- Hourdis en polystyrène

Bij het bouwen (of vervangen) van de vloer (plancher bas) kunnen tussen de liggers (poutrelles) gegoten polystyreenplaten (hourdis moulés en polystyrène) worden geplaatst. Een afdekkapje (languette de recouvrement ) voorkomt dat er een koudebrug (pont thermique) ontstaat. Vervolgens wordt een gewapend betonnen laag (dalle de béton armé) gestort. Dit systeem creëert een effectieve isolerende vloer tussen de begane grond en een onverwarmde ruimte.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Isolatie: de vereist waarde bij renovatie

  Bij werkzaamheden die worden uitgevoerd om isolatie in het bestaande gebouw aan te brengen of te vervangen, moet de totale thermische weerstand van de muur minstens gelijk zijn aan de eisen van het decreet van 13 juni 2008.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 81

Trefwoorden
Werkzaamheden Woning
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Isolatie en ventilatie

  De meest zuinige en meest ecologische verwarming is die welke niet wordt gebruikt. Het eerste wat je moet doen is de isolatie van te optimaliseren. Daarna kun je bepalen wat de meest geschikte verwarming is. Goede isolatie helpt de uitstoot van verontreinigende stoffen te verlagen en verhoogt de waarde van je huis.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention