allesfrans.com
 
BeginpaginaOverheidOverheid algemeenVoorlichtingDode bomen - Wat te doen?
 

Dode bomen - Wat te doen?

donderdag 18 juli 2019 , door Hanjo

Een van de gevolgen van het gebrek aan regen, zoals in de Allier, is de sterfte van bomen in bossen en tuinen. De bomen verwelken door de uitdroging van de grond. Het kappen is noodzakelijk in geval van ziekte of voor de veiligheid.

Het vorige artikel in deze rubriek: Winter in Frankrijk - Enkele regels en aanbevelingen
Beoordeling:
Bezoeken: 258
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De landelijke overheid kan weinig doen in gebieden waar veel bossen privébezit zijn, zoals in de Allier (78%). Het onderhoud van die bossen is de taak van de eigenaars.

Verplicht kappen in geval van infectie

De eiken die je vooral in het noordelijke deel van het departement Allier aantreft, zijn niet getroffen door een plotselinge gezondheidscrisis, maar zachthoutsoorten zoals de spar, die in het zuidelijke deel van het departement veel voorkomen, hebben veel te lijden.

De verzwakte sparren worden aangetast door scolytes, parasitaire kevers, die dodelijk zijn voor de boom. De invasie van de schorskever is een groot risico voor het bos in Allier. In de het eerst getroffen regio’s, Grand Est en Bourgogne Franche-Comté, is de geschatte hoeveelheid scolytehout zo’n 1 miljoen kubieke meter. In de Allier hebben uitbraken van infecties zich vermenigvuldigd.

Schorskever

In het voorjaar legt de schorskever eieren onder de schors van de boom, waardoor het sap niet meer kan circuleren.
De bast van de boom gaat omhoog, de naaldbomen worden bruin en verliezen uiteindelijk hun naalden.

Het kappen van de bomen is verplicht in het geval van infectie door deze parasiet. Het levert op zijn beurt weer problemen voor de lokale zagerijen die het zeer uitzonderlijke volume hout niet aankunnen, waardoor het hout moet worden vervoerd naar het zuidwesten, waar houtblokken nodig zijn voor bijvoorbeeld verpakkingen of naar exporthavens.

Door het massaal kappen van zieke bomen ontstond een ineenstorting van de prijs van naaldbomen, als gevolg van het te grote aanbod en de slechte kwaliteit van het hout, dat voornamelijk droog wordt verkocht. Het is een rampzalige situatie voor de sector, die de kosten van de herbebossing zal moeten dragen.

Kappen om veiligheidsredenen

Een boom die sterft door droogte is niet gevaarlijk voor zijn soortgenoten en is goed voor de biodiversiteit. Maar als zo’n boom zich langs de weg bevindt, of op een perceel waar publiek komt, is het noodzakelijk om de val van takken, of van de hele boom te voorkomen!

Bij twijfel over de gezondheid van de bomen kan de eigenaar zich wenden tot zijn bond, zoals Fransylva, of contact opnemen met bosdeskundigen van het regionale centrum voor bosbezit, het centre régional de la propriété forestière.

Een bosbouwdeskundige kan je precies vertellen wat je moet doen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention