allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenDaken en dakgotenDakoverstek afdichten met schrootjes
 

Dakoverstek afdichten met schrootjes

woensdag 24 juli 2019 , door Hanjo

Een "frisette" is een dunne strook parket of een kleine houten lat die gebruikt wordt om plafonds en binnenmuren te bedekken, een "schrootje" dus! Maar je kunt er ook een (dak)overstek mee afdichten.

Het vorige artikel in deze rubriek: Daken - het hout
Beoordeling:
Bezoeken: 181
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het gebruik van frisettes bij (dak)overstekken heeft een aantal voordelen. In de eerste plaats zorgt het voor een afgewerkt uiterlijk, maar daarnaast beperk het ook het warmteverlies op zolder.

De installatie kan op twee manieren worden uitgevoerd: haaks of parallel aan de muur.

Benodigd gereedschap

Mètre Rolmaat
Crayon Krijtje, potlood
Niveau Waterpas
Cordeau à tracer Slaglijn, traceerkoord
Maillet Houten hamer
Marteau Hamer
Chasse-clou Drevel, drijver
Agrafeuse Nietpistool
Égoïne Handzaag
Échafaudage / échelle Steiger / ladder

Haaks op de muur

1. Teken met een poederlijn een rechte lijn aan de bovenkant van de muur op dezelfde hoogte als de onderrand van de kroonlijst (planche d’égout). Deze rechte lijn dient als referentie voor een vrij dikke lat die plat op de muur moet worden bevestigd.

2. Na het opnemen van de afmetingen, maak je twee houten driehoeken om de twee uiteinden van de bekisting af te sluiten.

3. Elke driehoek moet dan worden vastgespijkerd aan de binnenkant van het uiteinde van de spanten, waarbij de basis horizontaal moet zijn.

4. Vervolgens wordt het eerste schrootje aangebracht, waarbij je erop let dat je de tong aan de buitenkant plaatst. Maak hem iets langer dan nodig, om een regelmatige nivellering tijdens de afwerkingsfase te bereiken.

5. De bevestiging kan gebeuren met een spijker aan de onderrand van de kroonlijst, maar ook aan de rand van de plank die aan de muur bevestigd is.
Om optische redenen moet de kop van koperen of roestvrijstalen spijkers onder het hout worden gedreven en met houtpulp worden gevuld.
Je kunt ze ook met behulp van nieten bevestigingen die na montage onzichtbaar zijn en eenvoudig zijn te demonteren.

6. Het afzagen van de te lange stukken schroot is een relatief delicate operatie.
Voor een goed resultaat gebruik je een goed scherpe zaag die door zijn beperkte slaglengte weinig ruimte inneemt. Je gebruikt de kroonlijst als leidraad.

7. Bevestig tenslotte een houten hoekprofiel. Deze moet breed genoeg zijn om het einde van de schrootjes te bedekken. Gebruik koperen of roestvrijstalen spijkers.

Parallel aan de muur

1. In tegenstelling tot de loodrechte installatie, vereist deze installatiemethode geen voorafgaande bevestiging van een plank die aan de muur wordt bevestigd. Een schrootje kan in zijn volledige lengte direct onder de spanten worden gespijkerd. Deze moet aan het einde worden geplaatst, met de groef naar buiten gericht. Laat hem een stukje uitsteken.

2. Zodra het eerste schrootje op zijn plaats zit, plaats je de volgende met de groef in de messing. Zorg voor voldoende verschuiving van de voegen tussen de rijen schroten.

3. Spijkeren is hier de enige mogelijke bevestigingsmethode. Deze operatie is iets complexer voor de laatste rijen. De laatste schrootjes kunnen op hun plaats worden gehouden met driehoekige wiggen, die zowel op de muur als op het kroonlijst worden ondersteund. Zo kunnen ze gemakkelijker worden vastgespijkerd.

4. Voor een optimale afwerking, drijf je de spijkerkoppen onder het oppervlak van het hout en verberg je ze vervolgens met vloeibaar hout.

5. Eenmaal op hun plaats zijn de schroten niet aan een bijzondere spanning onderhevig. Daarom kunnen de uiteinden van de schroten ook buiten de spanten worden doorverbonden. Sla met een houten hamer op het uiteinde van het blad om ervoor te zorgen dat de messing goed in de groef zit.

6. Hetzelfde doe je met de kop van een gewone hamer wanneer er onvoldoende ruimte is. Zodra je zeker bent van de juiste positie, spijker je de schroot vast.

7. Om de rand van het eerste schrootjes te verbergen, spijker je een kwart rond aan de rand vast. De breedte moet voldoende zijn om de onderlinge ruimte tussen het hout en de groef van de schrootjes te verbergen.

8. Maak dit werk af door de uitstekende randen af te zagen, gelijk aan de buitenzijde van de buitenste spanten.

Breng tenslotte een afwerklaag aan met lak, vernis of een microporeuze houtverf.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Dakpannen

  Wat zijn de gangbare namen en formaten?

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention