allesfrans.com
 
BeginpaginaJustitie, wetten en regelsWetgevingWetsontwerp bio-ethiek: medisch begeleide voortplanting
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Wetsontwerp bio-ethiek: medisch begeleide voortplanting

maandag 16 september 2019 , door Hanjo

De Franse minister van justitie Nicole Belloubet kondigde amendementen aan op het deel van de bio-ethiek wetgeving gewijd aan medisch begeleide voortplanting. Hoe is dit nu en in de toekomst in Frankrijk geregeld?

Het vorige artikel in deze rubriek: Wetgeving geolocatie
Beoordeling:
Bezoeken: 70
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In Frankrijk spreekt men van PMA, procréation médicalement assistée, maar ook van assistance médicale à la procréation (AMP) om te verwijzen naar een reeks technieken die oplossingen bieden voor koppels die moeite hebben met het krijgen van een kind.

De verschillende technieken die gebruikt kunnen worden zijn kunstmatige inseminatie (insémination artificielle), in-vitrofertilisatie (IVF, fécondation in vitro (FIV)) en embryo-ontvangst (accueil d’embryon).

De PMA is momenteel voorbehouden aan heteroseksuele koppels

Op dit moment hebben alleen heteroseksuele paren die getrouwd zijn, in een PACS of samenwonend met een partner, recht op PMA. Het verplichte doel van de medische bijstand is "de onvruchtbaarheid van een koppel te verhelpen of de overdracht van een bijzonder ernstige ziekte aan het kind of een lid van het koppel te voorkomen" (artikel L. 2141-2 van de code de la santé publique (CSP)).

Zowel vrouwen als mannen moeten de vruchtbare leeftijd hebben. De wet stelt geen leeftijdsgrens.

De ziektekostenverzekering dekt alle handelingen van medisch begeleide voortplanting tot de 43e verjaardag van de moeder, voor maximaal 6 kunstmatige inseminaties en 4 in-vitrofertilisaties.

Het wetsontwerp voorziet in de openstelling voor lesbische paren en alleenstaande vrouwen

Het wetsontwerp (projet de loi bioéthique) maakt medisch begeleide voortplanting mogelijk voor lesbische koppels en alleenstaande vrouwen.

De precieze leeftijdsvoorwaarden moeten bij decreet worden vastgesteld. Zij zullen rekening houden "met de leeftijdsgebonden medische risico’s van de voortplanting en de belangen van het ongeboren kind", aldus het wetsvoorstel.

Onder bepaalde voorwaarden zal de ziektekostenverzekering alle handelingen van medisch begeleide voortplanting voor lesbische koppels en alleenstaande vrouwen financieren.

Het wetsontwerp voorzag aanvankelijk in een vroegtijdige wilsverklaring voor kinderen uit PMA

De regering wenste een vroegtijdige wilsverklaring ten overstaan van een notaris op te stellen ten laste van vrouwelijke paren. Met "dezelfde reikwijdte en effecten als de zogenaamde "vleselijke" of adoptie-filiatie", verklaarde het ministerie van Justitie.

In de beoogde context moesten paren dit document na de geboorte van het kind aan de ambtenaar van de burgerlijke stand toezenden, waardoor de afstamming werd vastgesteld. De geboorteakte van het kind vermeldde de conceptie door PMA, een maatregel die door homoseksuele verenigingen werd bekritiseerd.

De regering wil nu vroegtijdige erkenning van kinderen uit een PMA

De minister van justitie heeft nu aangekondigd dat vrouwenkoppels het mechanisme van vroegtijdige erkenning van het ongeboren kind voor een notaris kunnen gebruiken.

In de volledige geboorteakte zal worden vermeld dat de twee moeders het kind
voor een notaris hebben erkend op de vermelde datum, zonder vermelding van de PMA.

Heteroseksuele ongehuwde stellen hebben al de mogelijkheid om het systeem van vroegtijdige erkenning van het ongeboren kind te gebruiken.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Wetsvoorstel tegen online haat

  Een maatregel, gebaseerd op het Duitse model: platforms en zoekmachines moeten "duidelijk illegale inhoud" binnen 24 uur verwijderen.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention