allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingOnderwijsBekritiseerde evaluaties laagste klassen Frans basisonderwijs
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Bekritiseerde evaluaties laagste klassen Frans basisonderwijs

zaterdag 21 september 2019 , door Hanjo

Medio september worden de leerlingen in de niveaus CP en CE1 beoordeeld in Frans en wiskunde. Deze tests werden in 2018 door een aantal docenten bekritiseerd, waarna ze werden "verlicht". Maar de twijfel blijft bestaan.

Het vorige artikel in deze rubriek: Begeleiding van de student
Beoordeling:
Bezoeken: 134
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In 2018 vonden docenten de beoordelingen "tijdrovend, ongeschikt of onnodig" en in sommige scholen wilden de leerkrachten de tests niet afnemen. Toch zullen ze eraan moeten voldoen, op risico van sancties.

Evaluatie seizoen 2 in Frans en wiskunde

Voor 2019 heeft Education Nationale, de Franse onderwijsdienst, daarom kortere oefeningen voorgesteld. In CP worden de studenten aan het begin van het jaar en halverwege in januari geëvalueerd. Ze ontvangen een boekje en moeten vijf reeksen van elk 10 minuten invullen: drie in Frans en twee in wiskunde.

CP staat voor cours préparatoire, het voorbereidende schooljaar, waarbij de leerlingen ongeveer 6 jaar oud zijn.

Het daarop volgende schooljaar heet CE1, cours élémentaire 1ère année.

 • Onderwijs, een overzicht (1)
  Een artikel in onze rubriek > Franse samenleving > Onderwijs > Onderwijsstelsel

  De kleuterschool en de lagere school vormen samen het primair onderwijs. Het college en het lyceum vormen samen het voortgezet onderwijs.

Het Franse ministerie van onderwijs geeft op haar website aan: Deze oefeningen "richten zich op letterkennis, lettergrepen, fonemen en mondeling taalbegrip". In de wiskunde worden de leerlingen beoordeeld op de studie en het gebruik van getallen tot tien (lezen, schrijven, tellen, vergelijken, positie, probleemoplossing) en in de meetkunde.

In CE1 moeten de leerlingen twee reeksen van 12 minuten, twee individuele oefeningen in het Frans en twee reeksen van 15 minuten in de wiskunde maken. Ze worden beoordeeld op "lezen, schrijven en mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid". En in de wiskunde over het begrijpen en gebruiken van getallen, rekenen en hoofdrekenen, probleemoplossing en observatie van geometrische figuren".

Resultaten gerapporteerd aan het ministerie en de ouders

De resultaten worden door de diensten van het Ministerie van Onderwijs doorgegeven en geanalyseerd, voordat ze voor of na de Allerheiligen aan de ouders worden meegedeeld.

Hoewel de vorm in 2019 licht is veranderd, is de doelstelling niet veranderd. Het is altijd een diagnose van de vaardigheden en moeilijkheden van de leerlingen. Het ministerie argumenteert dat deze evaluaties het docenten mogelijk maken benchmarks te geven om studenten te helpen vooruitgang te boeken, elementen te hebben om inspecteurs ter plaatse te helpen en om opleidingsplannen aan te passen.

Tests die nog steeds een punt van discussie zijn

De inhoudelijke kritiek blijft bestaan. De ouders die zijn aangesloten bij de FCPE hebben hun twijfels:

In de CP’s is nog sprake van gewenning. Is het echt nuttig om de kinderen dan te testen, terwijl sommigen al wel kunnen lezen en anderen helemaal niet? De leraar is bevoegd om zijn of haar leerlingen te beoordelen. Is het echt nodig om stress en ongezonde concurrentiegeest toe te voegen aan de klas?

Vakbonden vrezen voor perverse effecten

De vakbonden zijn niet overtuigd door de "nieuwe formule" van de evaluaties:

Dit is een voorwendsel om de kleuterschool vooraf een vorm van leren op te leggen met het risico op verveling. Om nog maar te zwijgen van de druk op collega’s, pedagogische adviseurs die zich zouden kunnen verleiden de leerlingen te drillen voor betere resultaten.

De resultaten van 2018: problemen bij hoofdrekenen en lezen

In oktober 2018 werd één maand na de eerste onderzoeken een evaluatie gemaakt. In CP had bijna een op de vier leerlingen moeite om "de letters en hun bijbehorende klank te herkennen". In de wiskunde geldt dezelfde constatering: "8% heeft moeite met het herkennen van gedicteerde getallen".

In CE1 worstelde bijna de helft van de leerlingen met hoofdrekenen en het oplossen van vraagstukken. En bij het lezen: "30% leest minder dan 30 woorden per minuut, terwijl de nationale doelstelling 50 woorden is".

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention