allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsOpmerkelijk nieuws2019Franse kopen minder vlees bij de slager, maar ze consumeren (...)
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Opmerkelijk nieuws uit 2019.

Franse kopen minder vlees bij de slager, maar ze consumeren meer!

Deze toename van de individuele consumptie is gebaseerd op een toename van de vleesconsumptie buitenshuis.

maandag 11 november 2019 , door Hanjo

In het middelpunt van alle maatschappelijke controverses staat ook in Frankrijk de consumptie van vlees (rood en wit). Paradoxaal kopen de Fransen steeds minder vlees bij de slager, maar ze consumeren steeds meer.

Het vorige artikel in deze rubriek: QUIZ: Miss France 2019, de cultuurvragen
Beoordeling:
Bezoeken: 95
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Volgens de studie "Consommation des produits carnés en 2018", die vrijdag door de semi-overheidsorganisatie FranceAgriMer werd gepubliceerd, is de aankoop van vers vlees door huishoudens vorig jaar met 2,6% in waarde en 3% in volume gedaald. Deze cijfers omvatten kip, rosbief of lamsbout, maar ook gehakt, worst, merguez, spiesen, gemarineerd vlees en slachtafval. Als we diepvriesproducten en worstjes toevoegen, is de daling van de vleesaankopen 1,4% in waarde en 2,5% in volume, volgens dezelfde studie.

De vleesconsumptie van Fransen is in 2018 gestegen

Volgens een tweede gelijktijdig door FranceAgriMer gepubliceerde studie over de vleesconsumptie (op basis van de productie en de invoer minus de uitvoer) van de Fransen, zijn de cijfers daarentegen in 2018 gestegen.

Volgens deze berekeningsmethode, die bekend staat als "verbruik per balans", verbruikte elke Fransman in 2018 gemiddeld 87,5 kilo vleeskarkasequivalent, tegenover 85 kg in 2017. Deze meeteenheid is vooral een statistisch instrument dat in heel Europa voor vergelijkingsdoeleinden wordt gebruikt en dat betrekking heeft op al het vlees dat in de slachthuizen beschikbaar is - d.w.z. de spieren, vetten en beenderen van de gedode dieren - gedeeld door het aantal inwoners.

Het komt dus niet overeen met wat elke Fransman werkelijk opeet. Desalniettemin geeft het een trend in de ontwikkeling van het individuele verbruik.

De schijnbare toename van de individuele consumptie is gebaseerd op een toename van de vleesconsumptie buitenshuis, vooral bij afhaal- of leveringsrestaurants (hamburgers, kebab, sandwiches). Deze stijging volgt op een bijna voortdurende daling van de consumptie van vleesproducten sinds 1998, toen elke Fransman 93,6 kilo vlees/karkasequivalent, het naoorlogse record, consumeerde.

In 2018 bedroeg het totale verbruik volgens deze berekeningsmethode 5,9 miljoen ton karkasequivalent, een stijging van 3,3% ten opzichte van 2017. Deze dynamiek is vooral te danken aan de gestage stijging van de pluimveeconsumptie sinds 2010. Na een daling in 2017 is het rundvleesverbruik in 2018 licht gestegen en het verbruik van schapenvlees licht gedaald (-0,1%).

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention