allesfrans.com
 
BeginpaginaWerk en inkomenEen eigen bedrijfCampingEen minicamping beginnen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een minicamping beginnen

woensdag 13 november 2019 , door Hanjo

Een boerderijtje kopen met een stuk grond erbij en een "camping à la ferme" beginnen....
Mag je in Frankrijk zomaar een minicamping beginnen? Ja, maar er zijn natuurlijk regels waaraan je je moet houden.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een camping beginnen
Beoordeling:
Bezoeken: 1.219
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In Frankrijk zijn veel campings te koop, maar die zijn best prijzig, vooral als het goedlopende bedrijven zijn. Gezellig mensen ontvangen die bij je op vakantie komen en nog geld verdienen ook. Dus waarom niet gewoon zelf een camping opzetten? Klein beginnen, gewoon een minicamping met tien kampeerplekken, drie safaritenten, een paar caravans voor de verhuur en twee yourts...

Zo maak je een gevarieerd aanbod waardoor bijna iedere vakantieganger aan zijn trekken komt. Met zo’n gezellige kleine camping kun je goed geld verdienen. Met alles wat je net hebt bedacht haal je met gemak een bovenmodaal inkomen binnen. En dat in drie maanden tijd!

Maar mag dat zomaar?

De Franse wetgeving stelt een aantal voorwaarden. Op een minicamping, ofwel "camping déclaré" mogen maximaal 6 plaatsen van minimaal 300 vierkante meter ingericht zijn. Bovendien mag je niet meer dan 20 kampeerders ontvangen.

Wanneer de makelaar je bij de bezichtiging vertelt dat je geen vergunning hoeft aan te vragen, vertelt hij of zij je maar de halve waarheid. Je moet namelijk een "déclaration préalable (DP)" insturen, een melding van het plan dat je wilt uitvoeren. Dat betekent nog niet dat je toestemming krijgt, want de overheid kan zich tegen je plannen verzetten.

Wanneer een DP wordt ingestuurd en het dossier volledig is, heeft de overheid één maand de tijd om te reageren. Heb je na die periode geen bericht ontvangen, dan mag je aannemen dat er geen bezwaar is tegen jouw plannen. Maar neem geen genoegen met deze stilzwijgende goedkeuring, vraag om een "certificat de non opposition", waarmee de gemeente bevestigt geen bezwaar te hebben tegen jouw plannen .

Neem je een bestaande minicamping over, vraag de verkoper dan naar zijn certificaat. Heeft hij dat niet, eis dan dat ie het alsnog gaat halen bij de gemeente.

Kan de gemeente aanvullende eisen stellen?

Het kan een kleinigheidje zijn, zoals een paar brandblussers, maar veel ingrijpender kan het worden wanneer de installatie voor het afvalwater niet op norm of te klein is. Je praat dan al gauw over een investering van enige tienduizenden euro’s.

Waarom zou de gemeente jouw plannen afwijzen?

Het kan zijn dat in de gemeente een bestemmingsplan van toepassing is, het om een beschermd natuurgebied gaat, of dat je niet kunt voldoen aan wettelijke eisen, zoals die betreffende veiligheid of toegankelijkheid voor gehandicapten.

Maar in sommige gevallen spelen ook andere, meer persoonlijke redenen mee. In veel kleinere gemeenten is iedereen op een of andere manier familie van elkaar en heeft een goede bekende van de burgemeester al een minicamping, dan kan jouw plan als ongewenste concurrentie beschouwd worden.

Hoe voorkom je deze tegenvallers?

Investeren is risico nemen, dus geheel risicovrij kunnen je plannen niet zijn. Leg voor je een minicamping wilt beginnen je plannen voor aan de gemeente en laat in het compromis de vente, de koopovereenkomst, een ontbindende voorwaarde opnemen voor het verkrijgen van de gewenste toestemming.

Je tekent pas de akte van aankoop nadat je van de gemeente een expliciete toestemming of de verklaring van geen bezwaar hebt ontvangen.

Wat mag je verhuren op een minicamping?

Het maximum aantal van 6 kampeerplaatsen of 20 kampeerders is niet de enige beperking.

 • De openingsperiode is maximaal 2 maanden en het te exploiteren terreinoppervlak mag niet meer bedragen dan één hectare.
 • Het sanitaire moet binnen redelijke afstand (ongeveer 100 meter) van de kampeerplaatsen liggen.
 • Bovendien moet het terrein na het seizoen worden teruggebracht in haar natuurlijke staat. Dat betekent dat er geen betonvloertjes mogen worden gestort en geen vaste bouwwerken mogen verrijzen.
 • Op een camping à la ferme mag je bungalowtenten plaatsen, of toercaravans, maar geen mobilhomes of grote stacarvans, zelfs niet als ze nog prima verrijdbaar zijn. Een pipowagen of salonwagen, die in het Frans een "roulotte" heet, wordt gelijkgesteld met mobilhomes.
Er is in Frankrijk nog geen specifieke wetgeving voor boomhutten, dus worden ze gelijkgesteld met een blokhut of ander bouwwerk dat zich op een terrein bevindt. Dat betekent dat een bouwvergunning moet worden aangevraagd. Dus koop je een minicamping met boomhutten, vraag dan naar die vergunning. Anders mag je hem afbreken.

Er zijn honderden minicampings in Frankrijk die in feite illegaal zijn en dat gaat al jaren goed. Maar Frankrijk heeft ook jaren niets gedaan aan de verwerking van afvalwater, tot het op de vingers werd getikt en nu de strengste regelgeving voor septische putten kent.

Als een minicamping niet aan de voorschriften voldoet, kan de rechtbank een boete opleggen tussen de € 1.200 en € 300.000! Wanneer er illegaal gebouwd is, kan dat maximaal € 6.000 per vierkante meter aan boetes kosten. Bovendien wordt de eigenaar verplicht om alle voorzieningen te verwijderen en de minicamping in haar natuurlijke staat terug te brengen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 21

Trefwoorden
Regelgeving Toerisme Werk/inkomen
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Camping

  Wat informatie over het opzetten of overnemen van een (mini)camping. Daarbij krijg je te maken met allerlei wetgeving verdeeld over diverse wetboeken, waaronder:
  - de Code Civil;
  - de Code Pénale;
  - de code du tourisme;
  - de code de l’urbanisme.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention