allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenWater en sanitairAfvoerEen verticaal afvoersysteem
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een verticaal afvoersysteem

maandag 2 december 2019 , door Hanjo

In een rioleringssysteem varieert de diameter van de leidingen naargelang het debiet van het afvalwater dat ze opvangen. PVC is het meest gebruikte materiaal om dit type installatie in uit te voeren.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een lek in een PVC-leiding herstellen
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 754
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Er zijn twee soorten afvalwater in een woning (regenwater wordt niet als zodanig beschouwd): grijs afvalwater (keuken, badkamer), in het Frans eaux ménagères of eaux grises, en zwart afvalwater (WC), in het Franse eaux-vannes of eaux noires.
De opvang en afvoer van dit water gebeurt over het algemeen door middel van PVC-buizen die herkenbaar zijn aan hun grijze kleur.

Eén pijp voor elke sanitaire voorziening

Een PVC-drainagesysteem bestaat uit buizen van verschillende diameters. Elk apparaat (wastafel, douche, wasmachine, enz.) heeft een sifon (van minstens 50 mm), aangesloten op een afvoerleiding waarvan de diameter overeenkomt met het gebruik van het apparaat. Deze pijp gaat naar een een grotere afvoerbuis, meestal 100 mm in diameter.

Twee mogelijkheden

Bij een huis met slechts één verdieping is de afvoerpijp horizontaal geplaatst. Dit is de "collecteur", waarop alle afvoeren direct zijn aangesloten, die aansluit op het riool of de septische tank. Hij bevindt zich in de kelder, in de kruipruimte of ingebed in de betonvloer. De buis moet een voldoende helling hebben om een goede doorstroming van het afvalwater mogelijk te maken. Bij een lengte van minder dan 2 meter is een helling van 1 à 2 cm per meter voldoende. Maar als de collecteur langer is, is het beter om de helling met 2 tot 3 cm per meter te verhogen om de doorstroming te vergemakkelijken.

In het geval van een huis met meerdere verdiepingen is de collecteur het verlengstuk van een tweede, verticaal geplaatste afvoer met dezelfde diameter (100 mm): het is de goot waar alle leidingen op uitkomen die hij door de zwaartekracht naar de collecteur transporteert. Enkelvoudig (grijs water met zwart water samen) of geschieden (alleen grijs water en alleen zwart water), wordt elke valpijp aan de bovenzijde (op het dak of op zolder) afgesloten door een beluchtingsklep of een open afvoer om te voorkomen dat door zuiging een onderdruk ontstaat wanneer een leiding water afvoert en zo geluidsoverlast en opstijgende geuren voorkomt.

Voorbereiding

Voordat je het netwerk opbouwt, moet je het aantal benodigde aansluitingen en ellebogen berekenen, de lengte met ongeveer 10% verlengen en de inspectie-openingen niet vergeten.

De montage van de buizen en hulpstukken is definitief. Voor het aanbrengen van de lijm moeten de oppervlakken worden geschuurd met fijn schuurpapier en vervolgens worden ontvet met aceton.

Een gescheiden verticaal systeem

1 Eaux usées de afvoer van grijs afvalwater
2 Ventilation primaire de eerste ontluchting
3 Eaux vannes de afvoer van zwart afvalwater
4 Clapet aérateur beluchtingsklep
5 Chutes de valpijpen
6 Collecteur vers égout de verzamelbuizen naar het riool of de septic tank
De buitendiameter van de afvoer voor toiletten moet ten minste 100 mm bedragen, of 80 mm indien de lengte minder dan 1 m bedraagt. In beide gevallen is de minimumhelling die in acht moet worden genomen 1 cm/m².
De aansluiting op de sifon voor een wastafel moet minstens 32 mm bedragen. Voor een gootsteen is dat minstens 40 mm. Alle sifons moeten een reservoir met een diameter van ten minste 50 mm hebben.
De uitwendige diameter van de afvoer van een badkuip moet ten minste 40 mm bedragen indien het afvoer minder dan 1 m lang is en ten minste 50 mm indien het bad op meer dan 1 m staat.

 • Lees ook artikel:

  Afvoerleidingen aanleggen
  Een artikel in onze rubriek > Bouwen en verbouwen > Water en sanitair > Afvoer

  Tegenwoordig worden bijna alle afvoerleidingen in PVC uitgevoerd, een materiaal waar relatief gemakkelijk mee te werken is.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention