allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenVerwarmingWarmtepompDe prijs van een warmtepomp
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

De prijs van een warmtepomp

zaterdag 7 december 2019 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 14 december 2019

De installatie van een warmtepomp moet worden uitgevoerd door een bekwame en ervaren vakman. De prijs voor het installeren van een warmtepomp zal variëren afhankelijk van het type warmtepomp dat moet worden geïnstalleerd en de mogelijke installatieproblemen.

Beoordeling:
Bezoeken: 797
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In artikel De warmtepomp geven we de verschillende types warmtepompen aan. In dit artikel vind je wat informatie over de te verwachten kosten.

Let op

In Frankrijk word je overspoeld met advertenties waarin een pompe à chaleur wordt aangeboden voor één euro. Het kan, maar dan moet je wel aan zeer specifieke voorwaarden voldoen! Er bestaat een premieregeling in de vorm van belastingvoordeel, maar dat voordeel hangt sterk af van onder andere inkomen en gezinssituatie.

De installatie van een warmtepomp is zowel ecologisch als economisch. De warmtepomp is populair vanwege het gebruik van hernieuwbare energie. Efficiënt voor het verwarmen van grote luchtvolumes, kunnen sommige systemen ook gebruikt worden als airconditioner in de zomer. Het zijn innovatieve apparaten die een goede expertise en kennis van de installatie vereisen, waardoor de keuze en installatie het best aan een gespecialiseerde vakman kan worden overgelaten. Daarbij mag je ook het onderhoud en de service na verkoop niet verwaarlozen.

Om er zeker van te zijn dat het om een vakman met alle vereiste kwalificaties gaat en om recht te hebben op het belastingkrediet en andere bijstand, is het noodzakelijk om een vakman met RGE-erkenning te kiezen.

Wanneer je jouw verwarmingssysteem wilt aanleggen of renoveren, kan dit artikel over de prijs van de installatie van een warmtepomp behulpzaam zijn. Het zijn kosten die in het algemeen variëren van 5.000 tot 11.000 euro.

De prijsverschillen met betrekking tot de installatie

De hoogte van de arbeidskosten voor de installatie van een warmtepomp varieert sterk afhankelijk van het type warmtepomp dat wordt geïnstalleerd. De arbeidskosten van een aerothermische warmtepomp zullen lager zijn dan de kosten van de installatie van een geothermische warmtepomp. Andere factoren kunnen van invloed zijn op de prijs van arbeid, zoals de reisafstand voor het bedrijf dat de installatie uitvoert of de eventuele moeilijkheden bij de installatie.

Het is moeilijk om de exacte arbeidskosten te geven, omdat de tarieven per regio en per bedrijf verschillen. Het is echter mogelijk om een schatting te maken volgens de verschillende categorieën van warmtepompen.

 • Voor de installatie van een lucht/water-warmtepomp ter waarde van ongeveer € 8.000, moet je bijvoorbeeld ongeveer € 4.000 aan arbeidskrachten rekenen.
 • Voor de installatie van een aardwarmtepomp ter waarde van € 18.000, tel je tussen de € 5.000 en € 6.000 arbeid op.

Enkele prijzen van efficiënte warmtepompen

Warmtepompen maken gebruik van verschillende technologieën, waardoor de prijzen variëren.

 • De prijs voor een warmtepomp die gebruik maakt van aerothermische energie bedraagt gemiddeld € 6.917, in een gemiddeld prijsbereik van € 517 tot € 30.260.
 • De gemiddelde prijs voor een warmtepomp die gebruik maakt van geothermische en aerothermische energie (lucht/water warmtepomp) bedraagt € 11.155. Het gemiddelde bereik voor de aanschaf van een nieuw apparaat ligt tussen € 2.500 en € 21.350.

Daarnaast zijn het aantal kamers en de grootte van de woning van invloed op de prijs.

 • Voor een eengezinswoning met 5 of meer kamers is het gemiddelde bedrag € 13.961 in een marge die kan variëren van € 800 tot € 21.350.
 • De gemiddelde prijs voor een studio bedraagt ongeveer € 8.400 (gemiddeld tussen € 3.000 en € 15.000).

De steun voor de installatie van een warmtepomp

De financiering van een warmtepomp kan tot 50% of meer worden gedekt, afhankelijk van het inkomen van het huishouden en de aankoopvoorwaarden.

 • Het eerste waar je aan moet denken bij de installatie van een apparaat voor hernieuwbare energie is het belastingkrediet van 30% dat door de overheid wordt verstrekt.
 • Maar er is ook de ecolening tegen nulrente die het mogelijk maakt om, tot een maximum van € 30.000 het project te financieren zonder dat je rente moet terugbetalen.

Tegelijkertijd dragen de subsidies van het Anah, bepaalde energieleveranciers en gespecialiseerde supermarkten, lokale en regionale overheden, gezins- en pensioenfondsen, enz. bij tot het succes van het project. De voorwaarde om gebruik te maken van deze steun is om het werk toe te vertrouwen aan een gekwalificeerde RGE-professional.

De erkende vakman kan je in de regel prima informeren over de subsidieregelingen en de lening. Hij heeft er immers ook baat bij!
 
Bij renovatie, vervanging of verbetering van het comfort van de woning wordt systematisch een verlaagd TVA-tarief van 10% toegepast op aankopen en arbeid.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • De warmtepomp

  De prijs voor het installeren van een warmtepomp zal variëren afhankelijk van het type warmtepomp dat moet worden geïnstalleerd en de mogelijke installatieproblemen.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention