allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsNieuwsberichtenHervorming Frans pensioenstelsel
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Uit de (Franse) media...

Hervorming Frans pensioenstelsel

De Franse regering wil het ingewikkelde en voor sommigen erg gulle stelsel stroomlijnen en hervormen. Er moet geleidelijk één pensioenstelsel komen.

zaterdag 14 december 2019 , door Hanjo

In Nederland gaat de discussie over stijging van de AOW-leeftijd over de vraag hoe snel we naar 67 jaar gaan en hoe hard de pensioenleeftijd vervolgens stijgt. In Frankrijk speelt die discussie zich af op een heel ander niveau af.

Het vorige artikel in deze rubriek: Onderzoek serviceaanbod Franse belastingdienst
Beoordeling:
Bezoeken: 279
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Woensdag 11 december 2019 presenteerde de Franse regering haar plannen. De pensioengerechtigde leeftijd in Frankrijk blijft 62 jaar. Bovendien krijgt iedereen die een volle carrière gewerkt heeft recht op een maandelijks pensioen van te minste € 1.000.

Verder komt er één universeel systeem en worden speciale regelingen gefaseerd afgeschaft. Maar brandweermannen, militairen en politiemensen houden wel hun lagere pensioenleeftijd.

Het systeem zal sterk veranderen maar solidariteit blijft de rode draad. Vooral werkende vrouwen zullen de grote winnaar zijn van het nieuwe stelsel.

Via een bonussysteem wil de regering de Fransen stimuleren langer door te werken, waardoor uiteindelijk de gemiddelde leeftijd waarop werkers met pensioen gaan rond de 64 jaar zal liggen.

Franse werkers die voor 1975 geboren zijn, zullen niet onder het nieuwe pensioenregime vallen, maar iedereen die vanaf 2022 de arbeidsmarkt betreedt, krijgt er wel mee te maken. Op Fransen die in 1975 geboren zijn, worden de nieuwe regels (vanaf 2037) deels van toepassing.

Protesten

Al voordat de nieuwe maatregelen werden aangekondigd, waren er in Frankrijk massale protesten. Velen vrezen dat voorrechten en de soms erg lage pensioengerechtigde leeftijd gaan verdwijnen en dat ze straks langer moeten werken voor minder pensioen.

Een gematigde Franse vakbond stelt dat de Franse regering "een grens heeft gepasseerd" en de links-radicale bond zei dat het plan “alles waar we voor strijden belachelijk maakt”.

Enkele voorbeelden

De plannen moeten eind februari 2020 door het parlement worden geloodst. De Franse krant 20minutes.fr gaf enkele voorbeelden van hoe het pensioen voor Fransen gaat veranderen.

Jean-Philippe, geboren in 1962

Jean-Philippe, werknemer in de distributiesector, werd geboren in 1962. Voor hem verandert er absoluut niets. De regering is van plan de hervorming toe te passen op de generatie van 1975. Om in aanmerking te komen voor het volledige pensioen, moet hij 42 jaar hebben gewerkt.

Micheline, geboren in 1976

Micheline is bankbediende en werd geboren in 1976. Zij is een van de werknemers die door de hervorming wordt getroffen. Vanaf 2025 zal ze, net als alle werkende mensen geboren na 1975, geen quarts maar punten verzamelen, die bij haar pensionering in euro’s worden omgezet. Haar volledige loopbaan (en niet langer de beste 25 jaar) wordt in aanmerking genomen bij de berekening van haar pensioen.
Als Micheline haar pensioen neemt voor de cruciale leeftijd van 64 jaar, zal haar pensioen worden verminderd. Om deze "boete" te vermijden, zal ze tot 2040 moeten werken, of nog meer als ze laat begon te werken en een iets comfortabeler pensioen wil.

Sibeth, advocaat, geboren in 1998

Na een briljante studie werd Sibeth in 2022 beëdigd en begon zij haar beroep uit te oefenen. Net als alle nieuwkomers op de arbeidsmarkt in dat jaar, zal zij dat jaar direct beginnen met het verzamelen van punten voor haar pensioen. In tegenstelling tot Micheline zal haar pensioenleeftijd niet noodzakelijk 64 jaar zijn, maar kan deze worden aangepast als de levensverwachting van de bevolking in de tussentijd is gewijzigd.

Lancelot, geboren in 1983, en Arthur, geboren in 1986

Als werknemers van de SNCF genieten de broers momenteel van een bijzondere regeling. Daarvoor geldt een geleidelijke overgang. Het betekent dat Arthur aan de nieuwe regels onderworpen zal zijn, terwijl zijn oudere broer (geboren vóór 1985) niet door de hervorming zal worden getroffen.

Marcel, geboren in 1997

Marcel valt ook onder een bijzonder regime. Hij werkt bij de CRS, een gespecialiseerde eenheid binnen de Franse Police Nationale.
Marcel zal in 2025 beginnen met het verzamelen van punten in plaats van quarts. Maar in tegenstelling tot anderen, zal de leeftijd van 64 jaar niet van toepassing zijn op politieagenten (ook niet op militairen en gevangenispersoneel). De regering beloofde hen dat zij de mogelijkheid van vervroegd vertrek zonder boete kunnen behouden, gebaseerd op hun gemiddelde pensioenleeftijd. Marcel zou daarom op 57-jarige leeftijd zonder korting met pensioen moeten kunnen gaan.

Op internet: De volledige plannen (Franse overheidssite)


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention