De Franse taal heeft (nog) geen eigen woord voor een dashcam, een in of aan een voertuig gemonteerde camera die wordt gebruikt om alles wat op de weg gebeurt te filmen.
De in Frankrijk geldende wetten verbieden het fotograferen van een openbare plaats niet. De wettigheid van de dashcam wordt dus niet in twijfel getrokken. Het apparaat registreert immers alles wat op de weg gebeurt, en een weg is openbaar.
Er gelden echter wel beperkingen op het niveau van de verkeersregels. Dit zijn de regels van het goed zicht. De dashcam mag in geen geval het zicht van de bestuurder aanzienlijk beperken. De camera moet daarom op de juiste plaats worden aangebracht en hij mag niet te groot zijn.
De dashcam is inderdaad legaal, maar de verzamelde beelden zijn niet vrij van rechten. Het wetboek van strafrecht, artikel 226-1 van de Code Pénale, voorziet in een zware straf voor het ongeoorloofd gebruik van deze beelden. Op overtreding staat een boete van € 45.000 en een jaar gevangenisstraf. De wetsregel heeft tot doel de privacy te beschermen. In geen geval mogen deze beelden worden gepubliceerd zonder toestemming van de personen die op de opnames zichtbaar zijn.
Bovendien is het essentieel om de personen en kentekenplaten die op de foto’s of video’s te zien zijn, te vervagen. Dit geldt als het gaat om publieke verspreiding (bijvoorbeeld in sociale netwerken), maar niet bij privégebruik. Op dit laatste heeft de privacywet geen betrekking.
Een ander gebruik is echter wel toegestaan, zoals bij een ongeval. De beelden en video’s kunnen door de autoriteiten als bewijs worden gebruikt. Het is echter noodzakelijk om de andere partij onmiddellijk na het ongeval op de hoogte te stellen van de aanwezigheid van de dashcam.
Ondanks protesten gaat de verlaging van 90 naar 80 km/uur door.
Huidige bezoekers: 9
Enkele specifieke regels voor bepaalde vormen van vervoer in Frankrijk.
Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...
Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.
Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?
Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?
Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.
Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?