allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landBevolking en migratie67 miljoen inwoners - Wat is hun levensverwachting?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

67 miljoen inwoners - Wat is hun levensverwachting?

dinsdag 14 januari 2020 , door Hanjo

Hoe ziet de Franse bevolking eruit? Het INSEE heeft op dinsdag 14 januari zijn demografische balans van 2019 gepubliceerd. De gegevens zijn afkomstig van de volkstelling, die "informatie geeft over de bevolking van Frankrijk, in al haar verscheidenheid en evolutie". Enkele opvallende cijfers.

Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 3.726
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het vruchtbaarheidscijfer stabiliseert

Volgens de gegevens van de INSEE werden in 2019 in Frankrijk 753.000 baby’s worden geboren. Het vruchtbaarheidscijfer bedraagt 1,87 kinderen per vrouw. Na een daling tussen 2015 en 2018 lijkt het zich te stabiliseren. In 2017 bleef Frankrijk het "vruchtbaarste" land van de Europese Unie.

In totaal had Frankrijk 67 miljoen inwoners op 1 januari 2020, waarbij het aangeeft dat de bevolking in 2019 met 0,3% is toegenomen. Net als in voorgaande jaren is deze stijging vooral te danken aan het natuurlijke evenwicht (+141.000 mensen), het verschil tussen het aantal geboorten en sterfgevallen, hoewel dit evenwicht historisch gezien laag is.

Minder "traditionele" gezinnen

INSEE noemt een "traditioneel" gezin een gezin dat bestaat uit een koppel en kinderen die uit deze vereniging zijn geboren (of samen zijn geadopteerd) en die dezelfde woning delen.

Tussen 2011 en 2018 daalde het aandeel "traditionele" gezinnen (-2%), terwijl dat van de eenoudergezinnen steeg (+2%). In 2011 was de helft van de gezinnen een "traditioneel" gezin met twee getrouwde ouders, in 2018 zijn deze gezinnen niet meer in de meerderheid. In feite vertegenwoordigen zij slechts 45% van het totaal. Ook blijkt dat echtparen binnen "traditionele" gezinnen steeds minder vaak gehuwd zijn (72% in 2011, 67% in 2018).

Vier miljoen kinderen wonen bij slechts één ouder

28% van de minderjarige kinderen (4 miljoen) leeft bij slechts één van hun ouders, al dan niet hertrouwd. Deze kinderen wonen meestal bij hun moeder (82%), en vooral in eenoudergezinnen (85%, tegenover 76% bij gezinnen waar sprake is van hertrouwen).

Zo’n 72% van de kinderen (10,1 miljoen) woont bij beide ouders thuis. Hiervan leeft 95% in een "traditioneel" gezin en 5% in een stieffamilie.

Wat de geografische spreiding betreft wonen kinderen uit "traditionele" gezinnen vaker in het westen en oosten van Frankrijk, terwijl kinderen uit eenoudergezinnen zeer aanwezig zijn in het Middellandse-Zeegebied en de overzeese departementen.

De levensverwachting stijgt

De levensverwachting bij geboorte in 2019 is 85,6 jaar voor vrouwen en 79,7 jaar voor mannen. In tien jaar tijd hebben mannen twee jaar extra levensverwachting gekregen en vrouwen 1,2 jaar. In de afgelopen vijf jaar hebben mannen een stijging van de levensverwachting van 0,5 jaar en vrouwen een levensverwachting van 0,2 jaar gekregen. De levensverwachting blijft dus stijgen, maar de toename daalt". De progressie is sneller voor mannen dan voor vrouwen.

In 2017 is de levensverwachting van vrouwen in de Europese Unie (EU) 83,5 jaar en die van mannen 78,3 jaar. De levensverwachting van vrouwen in Frankrijk is een van de hoogste in de EU: alleen Spanje (86,1 jaar) ligt voor op Frankrijk (85,3 jaar). De levensverwachting voor mannen in Frankrijk (79,4 jaar) ligt daarentegen iets boven het EU-gemiddelde. Negen landen hebben een hogere levensverwachting voor mannen dan Frankrijk.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention