allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenVerwarmingHoutkachelHoe je met een houtkachel kunt zorgen voor een lagere uitstoot
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Hoe je met een houtkachel kunt zorgen voor een lagere uitstoot

donderdag 30 januari 2020 , door Hanjo

Sinds enkele jaren is er een trend om de luchtkwaliteit in de regio’s te verbeteren. Desondanks blijven vervuilingsincidenten bestaan met tijdelijke, maar soms duidelijke stijgingen van vervuilingsconcentraties die de kwaliteit van de lucht die we elke dag inademen beïnvloeden.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een open haard of een insert?
Beoordeling:
Bezoeken: 277
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In de winterperiode zijn de stijgende concentraties vooral te wijten aan een toename van fijnstof. Deze deeltjes zijn voornamelijk het gevolg van verwarming en van de motoren van voertuigen.

In de regio Auvergne-Rhône-Alpes is individuele verwarming op hout goed voor gemiddeld 51% van de jaarlijkse uitstoot van fijne deeltjes kleiner dan 10 micron (PM10) en meer dan 66% van de uitstoot van fijne deeltjes kleiner dan 2,5 micron (PM2,5). Deze bijdrage is nog meer uitgesproken in de winterperiode.

Om deze uitstoot van fijne stofdeeltjes te beperken, worden de volgende goede praktijken aanbevolen:

Vermijd het gebruik van afzonderlijke houtgestookte apparaten als extra energiebron (60% van de emissies van dit type verwarming).

Voor degenen die geen andere verwarmingsoplossingen hebben:

Geef de voorkeur aan houtsoorten met een lage uitstoot zoals eiken- en beukenhout (de uitstoot van schadelijke stoffen is veel lager dan bij zachthout).
Gebruik een kwaliteitsbrandstof, gekalibreerd, zonder schors, met een vochtgehalte van minder dan 20% voor boomstammen (wat overeenkomt met een droogtijd van 18 tot 24 maanden buiten onder beschutting)
Er zijn kwaliteitslabels voor zowel stammen (NF bois de feu, France Bois Bûches, CBQ, enz.) als voor pellets (NF-granulés, DYN+, EN+, enz.)
Ontsteek het vuur van bovenaf (deze methode veroorzaakt tot 6 keer minder uitstoot van deeltjes dan het aansteken van onderaf).
Zorg voor een actief beheer van de luchtinlaten (openen van de luchtinlaten zodra het glas vuil is of sluiten van de luchtinlaten ongeveer 20 minuten na het aansteken - volgens de instructies van de apparaten).
Laat de schoorsteen één of twee keer per jaar reinigen door een vakman, volgens de geldende gezondheidsvoorschriften en onderhoud het toestel regelmatig: maak de asla leeg, maak het glas schoon, enz..

Tip

De ADEME heeft een speciale Franstalige brochure: houtverwarming - gebruiksaanwijzing.

En wat dacht je van het vervangen van oude apparaten van voor 2002? Een recent hoogwaardig apparaat zorgt, mits correct gedimensioneerd en geïnstalleerd, voor een beter comfort, bespaart geld en vermindert de uitstoot van deeltjes aanzienlijk.

Laat je bij de keuze van jouw houtverwarming leiden door de ADEME-brochure: poêle à bois, chaudière ou insert ?.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention