allesfrans.com
 
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkOnroerendgoedtransactiesDefinitiesHoeveel "pièces" heeft jouw woning?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Hoeveel "pièces" heeft jouw woning?

zondag 23 februari 2020 , door Hanjo

Hoeveel kamers heeft dit huis nou eigenlijk? In Franse onroerend goedadvertenties wordt altijd het aantal "pièces" aangeduid. Dat zegt niet altijd alles, want komt zo’n pièce wel overeen met een kamer?

Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 599
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Uit hoeveel kamers bestaat een woning? Dit is een vraag die je je zult stellen voordat je een woning huurt of koopt, maar ook wanneer je verhuurt of verkoopt. Dit zijn de basisregels voor de berekening.

Let op

Voor de berekening van het aantal pièces voor de grootte van septic tank wordt gebruik gemaakt van een meer stricte definitie. Zie: IBA: Introductie afvalwaterzuivering.

Maar eerst de surface habitable, de bewoonbare oppervlakte, ofwel de leefruimte van een woning. Het is het gehele vloeroppervlak van een woning met een plafondhoogte van meer dan 1,80 m. Het omvat alle kamers, inclusief de keuken, de badkamer en zelfs ingebouwde kasten als die er zijn.

Telt een ruimte met een oppervlakte van minder dan 9 m²?

Het is in je eigen belang om geen zeer kleine ruimtes mee te tellen in het aantal pièces. In een advertentie worden ze bij voorkeur niet opgenomen als een "echte" ruimte, maar eerder als een "extra" ruimte die gebruikt kan worden als kantoor of kleedkamer.

Een ruimte wordt wettelijk als bewoonbaar beschouwd (als een "pièce habitable") wanneer deze meer dan 9 m² groot is en een plafondhoogte heeft van minimaal 2,20 meter.

 
Bij het opstellen van een advertentie voor verkoop of verhuur kun je profiteren van deze "zeer kleine" extra ruimte om jouw potentiële kopers of huurders tijdens het bezoek positief te verrassen.
Vermeld ze daarom niet in de tekst van de advertentie.

Zijn de keuken en de badkamer pièces habitables?

De zogenaamde natte ruimtes ("pièces d’eau") worden niet meegerekend in het aantal pièces in een woning. Hetzelfde geldt voor de zogenaamde "pièces de service" zoals: bijkeukens, toiletten/wc, entrees, gangen, kleedkamers, trappenhuizen, bordessen, wasruimten, stookruimten, opslagruimten, kelders, ...

En tellen we "blinde kamers" mee?

Een pièce aveugle is een ruimte die geen raam of andere opening naar buiten heeft. Niets belet je om zo’n ruimte op te nemen in het aantal leefruimtes ("pièces à vivre"), maar het wordt wel aangeraden om duidelijk aan te geven dat er geen openingen zijn, om te voorkomen dat je jouw potentiële kopers of huurders teleurstelt.

De oppervlakte van een open keuken of veranda moet worden toegevoegd aan de oppervlakte van de woonkamer waaraan deze grenst.

Hoe zit het met de zogenaamde "pièces en enfilade"?

Ze staan ook wel bekend als "communicerende" kamers. Een pièce en enfilade is een kamer die je alleen kunt bereiken via een andere kamer in het huis. Deze ruimtes die met elkaar communiceren zonder een gang zijn nog te vinden in zeer oude gebouwen (17e eeuw), of langwerpige boerderijen (zogenaamde "longières") en komen niet meer overeen met de huidige manier van leven. Je kunt ze tellen als echte kamers, maar moet deze bijzonderheid wel duidelijk specificeren in de tekst van de advertentie om teleurstelling tijdens de bezichtigingen te voorkomen.

Telt een dubbele woonkamer als 2 pièces?

Het is algemeen aanvaard dat een woonkamer van meer dan 30 m² kan tellen als 2 pièces in het totale aantal pièces van een woning. En zo kun je 3 pièces tellen voor een zeer grote woonruimte van meer dan 80 m².

Telt een mezzanine, meestal een tussenverdieping?

Het feit dat deze "kamer" een open verbinding heeft met andere ruimtes, vormt geen belemmering voor de telling ervan als pièce principale. Het enige criterium van belang is de hoogte onder het plafond. Wanneer de mezzanine een plafondhoogte van meer dan 1,80 m heeft, kun je hem in de beschrijving als een aparte ruimte verantwoorden.

En een veranda?

Een dergelijke uitbreiding kan alleen als een echt pièce worden geteld als de temperatuur erbinnen acceptabel is. Met andere woorden, niet te koud in de winter en niet te warm in de zomer. Kortom, een veranda in een huis of een ’gesloten loggia’ voor een appartement kunnen alleen als pièce habitable worden geteld als ze voldoende verwarmd en geïsoleerd zijn om er in alle seizoenen in normale omstandigheden in te kunnen leven.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention