allesfrans.com
 
BeginpaginaTuinreceptenTuingereedschappenWat voor maaimachine schaf je aan?
 

Wat voor maaimachine schaf je aan?

dinsdag 25 februari 2020 , door Hanjo

Een belangrijke factor in de keuze is de grootte van het te maaien terrein, maar denk ook aan de helling van het te maaien veld.

Het vorige artikel in deze rubriek: Tuingereedschap dat je kunt huren
Beoordeling:
Bezoeken: 280
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Bij de keuze van een maaimachine tellen allerlei factoren mee. Naast de grootte van het terrein en de helling ervan, moet je ook denken aan de bereikbaarheid en of het terrein wel voldoende vlak is. Tenslotte speelt ook de inrichting van het terrein een rol.

Het gebruik van een zitmaaier lijkt een ideale oplossing, maar kun je wel gemakkelijk het te maaien grasveld bereiken en hangen er niet te veel bomen vlak boven het terrein waardoor je er niet onderdoor kunt rijden. En kun je hem wel ergens opbergen?

Tot 100 m²

Op een klein grasveld kun je meestal wel met een eenvoudige maaier, een tondeuse manuelle of tondeuse à main, uit de voeten. Ze zijn ideaal voor zeer kleine oppervlaktes, ze zijn stil en gebruiken zelf geen energie (die komt volledig van jouzelf).

Van 100 tot 300 m²

Ze zijn vaak gunstig geprijsd, elektrische maaimachines (tondeuse électrique), hoewel je ook voor een uitvoering met een (duurdere) inductiemotor kunt kiezen. En je hoeft niet persé met een lang verlengsnoer te werken, want ook hier heeft de accu (tondeuse à batterie) zijn intrede gedaan! Je kunt kiezen tussen een machine met messen, of draad (tondeuse filaire).

Van 300 tot 2.000 m²

Dit is het meer serieuze werk, waarvoor een maaimachine met benzinemotor in aanmerking komt, een tondeuse à essence, of tondeuse thermique. Je hebt ze in allerlei uitvoeringen en bijbehorende prijsklassen.

De meest eenvoudige heeft een motor die alleen het mes of de messen laat roteren.
Iets meer comfortabel en ideaal bij een onregelmatig of hellend terrein is een machine die ook aandrijving op de (achter)wielen heeft, tracté(e) staat dan in de omschrijving.
Bij een ruw terrein let je er ook op dat de aangedreven wielen groter zijn en een profiel hebben.
En wil je nog meer geld uitgeven, dan kun je kiezen voor een model met een elektrische starter.

Een opvangbak of -zak kan handig zijn, maar je moet hem wel steeds legen. Je kunt ook voor "mulching" kiezen, waarbij het afgemaaide gras fijn versnipperd wordt en een voedingsbodem voor de grond vormt.

Vanaf 2.000 m²

Wanneer je niet dagen bezig wilt zijn met maaien, is een zitmaaier (een tondeuse autoportée) bij deze oppervlaktes onontbeerlijk. Ook hier heb je weer diverse opties, waaronder een opvangbak, maaibreedte, instelbare maaihoogte en mulching.

Denk, zoals eerder gezegd, wel eerst na over bereikbaarheid van het terrein en de stalling. Ook is een zitmaaier minder geschikt voor oneffen terrein doordat de maaihoogte meestal meer is dan bij een handmaaier en door een grotere spoorbreedte werken hobbel nadelig.

 

Lees ook:
Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention