allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenWanden, muren en plafondsEen glazen scheidingswand
 

Een glazen scheidingswand

dinsdag 3 maart 2020 , door Hanjo

Een glazen scheidingswand is zowel esthetisch aangenaam als zeer praktisch vanuit functioneel oogpunt. Ze maakt het mogelijk om een scheiding tussen twee ruimtes te creëren of te behouden en tegelijkertijd natuurlijk licht door te laten. Ze wordt vooral toegepast om een keukengedeelte van de eet- of woonkamer te scheiden. Een industriële stijl is tijdloos en geschikt voor alle interieurs.

Het vorige artikel in deze rubriek: Buitenmuren bepleisteren
Beoordeling:
Bezoeken: 484
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Waarom kiezen voor glas?

Een glazen scheidingswand die zowel het idee van een kunstenaarsateliers (waardoor ze in Frankrijk ook vaak als "verrière d’atelier" worden aangeduid) als van een oud bedrijfspand oproept, kan een kamer verlichten door een ondoorzichtige tussenmuur te vervangen door een glazen of halfglazen oppervlak. Het is een van de meest populaire decoratieve ideeën onder interieurontwerpers. Tussen de keuken en de woonkamer houdt een "verrière d’intérieur" het lawaai en de kookgeurtjes buiten, terwijl een direct contact tussen beide ruimtes ontstaat wat ook nog eens extra licht oplevert.

De belangrijkste reden voor het plaatsen van een verrière is dus het behoud van de scheidende voordelen van de wand zonder verlies van visuele kwaliteit en lichtcomfort.

Welk type verrière voor welke ruimte?
Verrières passen zeer goed in elke ruimte van het huis. Het is vooral het budget en de omvang van de geplande werkzaamheden die bepalend zijn voor de vorm en de locatie ervan:

Schuivend (coulissante) kan de glaswand een deur vervangen of als afscheiding fungeren in een lange gang.
Op volle hoogte (en pleine hauteur) kan het een scheiding bieden tussen de keuken en woonkamer of tussen badkamer en slaapkamer die het mogelijk maakt om stoom of geuren te isoleren met behoud van een zeer merkbare visueel contact.
Halfhoog (à mi-hauteur) zorgt het voor een visuele communicatie tussen twee ruimtes met behoud van het functionele aspect onderin de muur (werkblad aan de keukenzijde, dressoir in de woonkamer).

Er is een grote verscheidenheid aan verrières in kit of op maat gemaakt. Je maakt zo’n keuze op basis van het budget en de beperkingen van de bouwplaats.

In kit of op maat gemaakt

Een verrière en kit bestaat uit een frame met in kaders geïnstalleerd glas. Dit type kit wordt over het algemeen toegepast op een halfhoge scheidingswand van gipstegels en wordt geleverd met het nodige bevestigingsmateriaal. De kits zijn gestandaardiseerd in hoogte en breedte en kunnen aan elkaar worden bevestigd om de gewenste breedte te verkrijgen. De materialen variëren en het frame kan zijn gemaakt van hout, staal of aluminium. De afwerking is meestal al aangebracht en het is mogelijk om te kiezen tussen glas of Plexiglas.
Het is een optie die uit kostenoogpunt voordelig kan zijn (hoewel dit niet altijd het geval is, mede door de keuze van materialen), maar je moet een goede doe-het-zelver zijn of er anders een zien te vinden. Anders ben je voor de installatie aangewezen op een vakman. De kits zijn niet echt geschikt voor maatwerk of meer ingewikkelde projecten.

Met behulp van de vakman kan een verrière sur-mesure worden gerealiseerd. In dit geval is de enige limiet het budget. De stalen luifel is het materiaal bij uitstek, omdat deze het meest direct de oorspronkelijke industriële stijl van dit type binnenraam oproept. Aluminium is iets minder duur en kan met de juiste afwerking een look bieden die sterk lijkt op staal, voor een (over het algemeen) lagere prijs. Tot slot kan een (blank- of ruw-) houten raamwerk de ruimte een Zweeds tintje geven. Als goedkoopste materiaal heeft hout ook het voordeel van een zeer goede isolatie.

Gelaagd glas voor veiligheid

Gelaagd glas (verre feuilleté) wordt bijna altijd toegepast in een verrière, omdat het veel veiliger is dan enkel glas. Een gelaagde glasplaat bestaat eigenlijk uit twee lagen glas die met elkaar verbonden zijn door een plastic folie. Deze laag voorkomt dat het glas in stukken valt (het scheurt alleen maar).

Het is ook mogelijk om Plexiglas® ruiten te installeren. Het is eenvoudig te installeren en vrijwel onbreekbaar, maar het krast vrij gemakkelijk en heeft de neiging om na verloop van tijd "troebel" te worden. Het is daarom meer geschikt voor een kinderkamer, waar veiligheid voorop staat.

Het installeren van een verrière

In het geval van een kit is de installatie relatief eenvoudig omdat een gedetailleerd boekje de stapsgewijze installatie begeleidt. Het zal echter noodzakelijk zijn om de rechtheid van de vloer, het plafond en/of de eventuele staanders vooraf te controleren. Ondanks dat de kits zijn ontworpen om door één doe-het-zelver te worden geïnstalleerd, is het raadzaam om de installatie met twee goede klussers te doen. Dit type product wordt over het algemeen geleverd met alle benodigde materialen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention