allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsOpmerkelijk nieuws2020Een label biedt niet altijd een garantie
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Opmerkelijk nieuws uit 2020.

Een label biedt niet altijd een garantie

De tekortkomingen in het gebruik van de Europese kwaliteitslabels voor levensmiddelen, met uitzondering van wijnen en gedistilleerde dranken, blijven bestaan.

donderdag 5 maart 2020 , door Hanjo

Misleidende handelspraktijken, niet-naleving van het productdossier, verkeerde etikettering, enz. 27% van de de gecontroleerde gelabelde levensmiddelen had onregelmatigheden.

Het vorige artikel in deze rubriek: Magazijnen Amazon.fr vijf dagen dicht
Beoordeling:
Bezoeken: 186
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een "miel de montagne" van onbekende geografische oorsprong, kazen die met de AOP "Cantal" worden geëtiketteerd terwijl de producent geen toestemming meer had het label te gebruiken, gebak dat met het AOP-label wordt verkocht terwijl alleen de bijgemengde boter dat label mag dragen... De tekortkomingen in het gebruik van de Europese kwaliteitslabels voor levensmiddelen, met uitzondering van wijnen en gedistilleerde dranken, blijven bestaan. Dit zijn de bevindingen van de DGCCRF in een onderzoek dat op 28 februari werd gepubliceerd.

De agenten van het DGCCRF hebben een groot aantal Franse en buitenlandse producten met een AOP (beschermde oorsprongsbenaming), IGP (beschermde geografische aanduiding) of STG (gegarandeerde traditionele specialiteit) label gecontroleerd, evenals producten met een AOP, IGP of STG die verwijzen naar de bergen. Er werden controles uitgevoerd in alle stadia van de marketing (producenten, importeurs, verwerkers, groothandelaren, distributeurs en restauranthouders), alsmede op het internet. Het afwijkingspercentage bedroeg 31% in 2016 (op 610 controles) en 27% in 2017 (1.169 controles).

Specificaties niet altijd gerespecteerd

De tekortkomingen zijn divers en zijn in alle stadia vastgesteld. Sommige marktdeelnemers produceren AOP/IGP-kazen zonder vergunning, zoals een producent die zijn kazen onder de AOP "Cantal" op de markt bracht ondanks de intrekking van zijn vergunning en diverse waarschuwingen van de autoriteit voor fraudebestrijding. Andere voldoen niet altijd aan de specificaties. Zo vonden de onderzoekers bijvoorbeeld "Rigotte de Condrieu"-kazen die niet met rauwe melk gemaakt waren.

Ook werden problemen met de traceerbaarheid opgemerkt. Zo kon een winkel die biologische producten verkoopt de biologische herkomst van de walnoten in de schappen niet verantwoorden.

Wat betreft usurpatie, fraude en bedrieglijke marketingpraktijken: die komen vaak voor. Zo bood een restauranthouder op zijn menukaart de naam "Agneau de l’Aveyron" (Lamsvlees van Aveyron) aan terwijl alleen het slachten in Aveyron gebeurde. Of vleeswaren die ten onrechte worden verkocht onder de beschermde benaming "Coppa di Parma" (een Italiaanse IGP) of kazen die in de handel worden gebracht onder de namen "Cabécou de Rocamadour" en "Rocamadour des Cabécous" terwijl de exacte AOP "Rocamadour" is, waarbij de "Cabécou"-kaas geen enkel teken van kwaliteit geeft.

Bovendien worden de etiketteringsvoorschriften niet altijd nageleefd: het ontbreken van het Europese AOP/IGP-symbool en het gebrek aan respect voor de kleur en de grootte ervan worden vaak opgemerkt en de vermelding "AOC" wordt nog steeds gebruikt op producten met een AOP, wat tot verwarring bij de consument leidt.

Met betrekking tot producten die verwijzen naar producten uit de bergen, merkt het DGCCRF op dat sinds de invoering van het nieuwe Europese label "produit de montagne" de vakmensen de voorkeur geven aan geografische aanduidingen als "Pyrenees", "Ariège", "Cantal" of "Auvergne". Er zijn enkele gevallen van fraude geconstateerd, zoals in een in honing gespecialiseerde winkel, die de herkomst van de onder de naam "montagne" op de markt gebrachte honing niet kon rechtvaardigen.

De controles hebben het mogelijk gemaakt de etikettering te corrigeren en fraude en usurpatie te bestrijden, merkt het DGCCRF op. In 2016 leidde de actie tot het uitvaardigen van 240 waarschuwingen, 92 dwangbevelen en 22 geschillendossiers. In 2017 werden 405 waarschuwingen gegeven, 158 bevelen gegeven en 41 geschillendossiers geopend.

 • Keurmerken
  In onze rubriek > Franse samenleving > Eten en drinken

  Welke keurmerken voor voedsel zijn er en welke garantie geven ze.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention