Bij het invullen van een formulier is het soms lastig te bepalen welke achternaam je moet invullen. Dit zijn de gebruikte termen en hun betekenis.
Iedereen heeft een nom de famille. Deze achternaam staat op jouw geboorteakte. Het kan (bijvoorbeeld) de achternaam van je vader of moeder zijn. Vroegere werd deze naam in Frankrijk de nom patronymique genoemd, maar deze benaming is vervallen.
De nom de famille is identiek aan de nom de naissance, de naam bij de geboorte, behalve in het geval van een naamsverandering (bijvoorbeeld na een adoptie, om legitieme redenen, enz.).
De nom d’usage, je gebruikelijke achternaam, wordt in het dagelijks leven gebruikt en is facultatief. Ze komt niet in de plaats van de nom de famille.
Als
nom d’usage zou je kunnen gebruiken:
De achternaam van de persoon met wie je getrouwd bent;
Een dubbele naam, bestaande uit jouw achternaam en die van de persoon met wie je getrouwd bent.
Een dubbele naam bestaande uit jouw achternaam en die van de ouder die jou bij de geboorte zijn of haar naam niet heeft gegeven.
De nom marital is de achternaam van je man of vrouw die je gebruikt als je nom d’usage.
Enkele vragen en antwoorden
Na een echtscheiding verlies je het gebruik van de naam van jouw man of vrouw.
Je kunt echter het gebruik van de naam behouden als jouw ex daarmee instemt. Deze overeenkomst moet schriftelijk worden vastgelegd. Houd er rekening mee dat de ex-echtgeno(o)t(e) te allen tijde naar de rechter kan stappen om deze overeenkomst op te zeggen.
De familierechter kan je ook toestaan om de naam van jouw ex te blijven gebruiken ten tijde van de echtscheiding. Je moet laten zien dat je hiervoor een speciaal belang heb, voor jezelf of je kinderen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je onder die naam beroepsmatig bekend bent.
Om na de echtscheiding de achternaam te kunnen blijven gebruiken, moet je het echtscheidingsvonnis of een schriftelijke toestemming van jouw ex overleggen.
Wanneer je hertrouwt, vervalt de toestemming om de naam van de ex-echtgeno(o)t(e) te gebruiken.
Ja, je kunt de naam van jouw overleden echtgenoot als
nom d’usage blijven gebruiken. Dit is echter niet meer mogelijk als je hertrouwt.
Wanneer je uitsluitend de naam van de overledene gebruikt, hoef je niets te doen. Maar als je dat wilt, kun je "
veuve" of "
veuf" tussen jouw achternaam en de naam van jouw echtgeno(o)t(e) invullen. Bijvoorbeeld "
Dupont veuve Martin. Vink deze keuze aan in het betreffende formulier.
Gebruikte je als nom d’usage een dubbele naam, zoals Dupont-Martin, dan kun je die naam blijven gebruiken. Je hoeft niets te doen.
Ja, een getrouwde vrouw behoudt haar
nom de famille.
Het huwelijk staat echter toe dat elke echtgenoot (ongeacht het geslacht) de naam van de andere echtgenoot of de dubbele naam als nom d’usage gebruikt. Dit is vrijwillig!
In alle gevallen behoudt de betrokkene de naam die op zijn of haar geboorteakte is vermeld.
Als op de dag van de geboorteverklaring slechts één ouder op de geboorteakte van het kind is vermeld, neemt het kind de naam van die ouder aan. Het aangeven van een naamsverandering is alleen mogelijk als de andere ouder het kind (uitgesteld) en onder bepaalde voorwaarden erkent.