Er zijn altijd personen die verwarring willen veroorzaken, onbedoeld verwarring veroorzaken of bewust misbruik maken van de ongerustheid van mensen. Dit vertaalt zich dan in kwaadaardige virus-software of vervalste berichtgeving.
We beginnen met een overzicht van de geruchten die recentelijk (ook) in Frankrijk verschenen via SMS, e-mail, WhatsApp of sociale netwerken (Facebook, Twitter, Snapchat, enz.):
Het is maar een greep uit de vele onjuiste berichten die de afgelopen periode verspreid werden en worden. Deel dit soort berichten nooit als je twijfelt.
Om meer twijfels te voorkomen, is hier de manier om nepnieuws op te sporen en niet verder te verspreiden.
De informatie is niet juist omdat ze jou werd toegestuurd door iemand die dicht bij je staat. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is:
"Wat is de bron van deze informatie?"
Wanneer de bron niet in het nieuws is vermeld of als het afkomstig is van een obscure blog, verspreid het dan niet, het is zeker nepnieuws.
De bron moet betrouwbaar zijn, d.w.z. afkomstig zijn van een erkende media- of overheidsinstantie. Wees op je hoede voor "een goede bron", "een vriend die dokter is", "een goede vriend die bij de overheid werkt", "de oom van een vriend die bij de overheid werkt", "een onderzoeker in Shenzhen" of zelfs "een dokter in de frontlinie van de strijd tegen het virus".
Nepnieuws is bedrieglijk en neemt vaak de vorm aan van officieel nieuws: een screenshot van een BFM TV-publicatie die 5 gevallen van besmetting aankondigt die in het ziekenhuis van Argenteuil in quarantaine zijn geplaatst, circuleert al een tijdje op Facebook en Snapchat. BFM TV en het Academisch Ziekenhuis Argenteuil ontkenden echter de informatie.
De aanwijzingen van een valse screenshot:
Dit wordt "kruiselingse controle" genoemd. Gebruik de zoekmachine om na te gaan of deze informatie in andere media verschijnt die als "veilig" worden beschouwd of worden herkend. Dit snelle werk van kruiselingse controle van bronnen stelt je in staat om uit te vinden of deze informatie waar of verdacht is. De Franse krant Le Monde heeft een module ontwikkeld met de naam "Le Decodex", die in realtime de betrouwbaarheid van de sites die je bezoekt controleert. Je kunt deze op jouw internetbrowser installeren.
Kijk regelmatig op de website van AFP Factuel om het laatste nepnieuws te zien.
Maar er zijn ook diensten, die specifiek verantwoordelijk zijn voor het sorteren van de echte uit de nep bij Le Monde, Libération, 20 Minutes, Arrêt sur Image, of France Info.
Tips, trucs en recepten in het Frans.
Huidige bezoekers: 91
Interessante Franse websites en wetenswaardigheden rond het Franse internetgebruik.
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.
Wat wetenswaardigheden over de Franse taal
Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.
Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.
Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...
Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.
Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.