allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsFranse lockdownGewijzigde uitvaartregels ivm corona-crisis
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
De maatregelen in verband met het coronavirus...

Gewijzigde uitvaartregels ivm corona-crisis

In verband met de corona-crisis heeft de Franse regering nieuwe regels opgesteld voor begrafenissen en crematies.

woensdag 1 april 2020 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 2 mei 2020

In verband met de corona-crisis heeft de Franse regering nieuwe regels opgesteld voor begrafenissen en crematies. Door deze maatregelen kunnen gezinnen die dat wensen de begrafenis van een overledene tot zes maanden uitstellen.

Het vorige artikel in deze rubriek: De corona-crisis heeft de woede niet doen afnemen
Beoordeling:
Bezoeken: 1.805
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en ook de begrafenisondernemers te beschermen, heeft de Franse regering afwijkende regels voor het begrafenisrecht vastgesteld.

Uitstel van de uitvaart tot 6 maanden

Deze tekst bevestigt in de eerste plaats bepaalde beginselen:

Elke maatregel die gericht is op het verbieden van de toegang tot begrafenisondernemingen voor personen die aan het coronavirus zijn overleden, is discriminerend.

De keuze van de uitvaart, die met name door de overledene wordt gewenst, heeft rechtskracht en moet worden geëerbiedigd.

Een van de belangrijkste maatregelen is de verlenging van de termijn voor de begrafenis of crematie van de overledene van 6 tot 21 dagen, of meer met instemming van de prefect. Voor gezinnen die een verlenging wensen, bepaalt de tekst ook dat de uitvaart van overledenen, die in een luchtdichte kist worden geplaatst, gedurende zes maanden mag worden uitgesteld.

Dit laat de families toe om te wachten tot een gunstiger situatie terugkeert om een begrafenis te organiseren in overeenstemming met de wensen van de overledene. De prefecten is gevraagd om in hun departementen plaatsen aan te wijzen waar de lichamen in afwachting van de begrafenis in waardigheid kunnen worden ondergebracht.

Familie mag het gezicht van de overledene zien

Een andere verandering is dat familieleden nu het gezicht van de overledene mogen zien. Tot nu toe moesten de begrafenisondernemers de overledene onmiddellijke in een luchtdichte hoes in de kist leggen. Voortaan is het niet meer verplicht om dit op de plaats van overlijden te doen, zodat het gezicht van de overledene voor de familie zichtbaar is vanop een meter afstand en voor een zeer korte tijd. Voorlopig zijn begrafenisceremonies op begraafplaatsen beperkt tot 20 personen (inclusief begrafenisondernemers).

Het vergemakkelijken van het werk van de begrafenisondernemers

Zo wordt onder meer de begrafenisondernemers voor het vervoer van overledenen vrijgesteld van de vereiste reisverklaringen en kunnen vergunningen voor het sluiten van kisten en het begraven op een digitale manier worden verstrekt.
Ook mogen begrafenisondernemers de verlenging van hun vergunning en de conformiteitscontrole van hun lijkwagens uitstellen.
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ook aangekondigd dat de begrafenisondernemers op de lijst van "prioritaire begunstigden van beschermd personeel" zullen worden geplaatst om over alle nodige middelen voor hun bescherming te kunnen beschikken.

 • Overlijden
  In onze rubriek > Overheid > Overheid algemeen > Formaliteiten

  De Franse formaliteiten rond iemands overlijden.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention