allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerVervoermiddelenAutoJe auto om laten bouwen tot een elektrisch voertuig
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Je auto om laten bouwen tot een elektrisch voertuig

dinsdag 7 april 2020 , door Hanjo

De vervanging van de benzine- of dieselmotor van tweedehands auto’s door een elektromotor is in Frankrijk toegestaan. Een ministerieel besluit tot vaststelling van het regelgevingskader werd op 3 april 2020 gepubliceerd.

Het vorige artikel in deze rubriek: Hoeveel kost autorijden?
Beoordeling:
Bezoeken: 187
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Volgens het in het Publicatieblad gepubliceerde besluit kunnen voertuigen met inwendige verbranding die meer dan vijf jaar oud zijn (auto’s, bedrijfsvoertuigen, vrachtwagens, bussen en touringcars) en gemotoriseerde twee- en driewielers die meer dan drie jaar oud zijn, worden omgebouwd, wat ook wel "retrofit" wordt genoemd. Voertuigen met een kentekenbewijs met de vermelding "collection" zijn uitgesloten.
Om te worden goedgekeurd moeten de voertuigen door een erkende vakman zijn omgebouwd volgens door de wetgever vastgestelde voorwaarden.

Een ecologisch belang

Deze verordening werd geëist door professionals in de automobielsector die het ecologische belang ervan aanprijzen: de aanpassing van bestaande voertuigen verlengt hun levensduur in plaats van het creëren van nieuw afval. Deze voertuigen voldoen ook aan de strengste regels voor vervuilende emissies.

Een omgebouwde Twingo
Een omgebouwde Twingo

Bedrijven binnen AIRe schatten dat in Frankrijk binnen vijf jaar 66.000 voertuigen op deze manier kunnen worden aangepast. Zij verwachten een omzet van een miljard euro en het creëren van 5.500 banen.

Een duurzame mobiliteitsoplossing

"Retrofitting wordt nu officieel erkend als een duurzame mobiliteitsoplossing die de circulaire economie en een werkgelegenheidsscheppende activiteit in Frankrijk bevordert. Het is een deugdzame recyclingoplossing die automobilisten in staat stelt hun voertuigen met verbrandingsmotor een tweede leven te geven", aldus de Franse Nationale Raad voor Beroepen in de Automobielsector (CNPA) in een persbericht, waarin erop wordt gewezen dat deze activiteit al in 40 landen over de hele wereld is toegestaan.

De invoering van deze maatregel zal eigenaars die zich geen nieuw voertuig kunnen veroorloven, in staat stellen hun huidige auto minder vervuilend te maken.

Een elektrische retrofit is een omslachtige en kostbare operatie. De vereniging AIRe hoopt dat deze bedrijfstak wordt ondersteund door de lokale autoriteiten, naar het voorbeeld van de stad Grenoble, waar tot € 7.200 aan subsidies wordt geboden. Transition-One, een van deelnemende bedrijven, is van plan om installaties aan te bieden vanaf € 5.000, waarbij wordt uitgegaan van een hypothetische overheidssteun in de orde van grootte van € 3.000 tot € 5.000.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 94

Dit artikel staat in rubriek:
 • Auto

  Door de grote afstanden is de auto voor vele Fransen geen luxe-artikel. Ze gaan er dan ook niet als zodanig mee om.

  Je vindt hier de belangrijkste zaken rond de auto: het invoeren uit Nederland, het kenteken, de keuring en de verzekering.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention