De vervanging van de benzine- of dieselmotor van tweedehands auto’s door een elektromotor is in Frankrijk toegestaan. Een ministerieel besluit tot vaststelling van het regelgevingskader werd op 3 april 2020 gepubliceerd.
Volgens het in het Publicatieblad gepubliceerde besluit kunnen voertuigen met inwendige verbranding die meer dan vijf jaar oud zijn (auto’s, bedrijfsvoertuigen, vrachtwagens, bussen en touringcars) en gemotoriseerde twee- en driewielers die meer dan drie jaar oud zijn, worden omgebouwd, wat ook wel "retrofit" wordt genoemd. Voertuigen met een kentekenbewijs met de vermelding "collection" zijn uitgesloten.
Om te worden goedgekeurd moeten de voertuigen door een erkende vakman zijn omgebouwd volgens door de wetgever vastgestelde voorwaarden.
Deze verordening werd geëist door professionals in de automobielsector die het ecologische belang ervan aanprijzen: de aanpassing van bestaande voertuigen verlengt hun levensduur in plaats van het creëren van nieuw afval. Deze voertuigen voldoen ook aan de strengste regels voor vervuilende emissies.
Bedrijven binnen AIRe schatten dat in Frankrijk binnen vijf jaar 66.000 voertuigen op deze manier kunnen worden aangepast. Zij verwachten een omzet van een miljard euro en het creëren van 5.500 banen.
"Retrofitting wordt nu officieel erkend als een duurzame mobiliteitsoplossing die de circulaire economie en een werkgelegenheidsscheppende activiteit in Frankrijk bevordert. Het is een deugdzame recyclingoplossing die automobilisten in staat stelt hun voertuigen met verbrandingsmotor een tweede leven te geven", aldus de Franse Nationale Raad voor Beroepen in de Automobielsector (CNPA) in een persbericht, waarin erop wordt gewezen dat deze activiteit al in 40 landen over de hele wereld is toegestaan.
De invoering van deze maatregel zal eigenaars die zich geen nieuw voertuig kunnen veroorloven, in staat stellen hun huidige auto minder vervuilend te maken.
Auto’s worden beschouwd als gevaarlijke afvalstoffen en mogen nergens buiten gebruik worden achtergelaten.
Huidige bezoekers: 54
Door de grote afstanden is de auto voor vele Fransen geen luxe-artikel. Ze gaan er dan ook niet als zodanig mee om.
Je vindt hier de belangrijkste zaken rond de auto: het invoeren uit Nederland, het kenteken, de keuring en de verzekering.
Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.
Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?
Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.
We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
Wat wetenswaardigheden over de Franse taal
Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?