allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingCultuurMuziekWaarom Fransen zo goed zijn in elektronische muziek
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Waarom Fransen zo goed zijn in elektronische muziek

zaterdag 11 april 2020 , door Hanjo

Van het begin van de 20e eeuwse modernisme tot aan Daft Punk heeft de Franse muziek altijd de grenzen verlegd.

Het vorige artikel in deze rubriek: Streaming bevordert "export" van Franse artiesten
Beoordeling:
Bezoeken: 252
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De Franse regering ondersteunt Franse musici. Dat is gunstig voor alle musici, maar een ander Frans beleid remt de internationale doorbraak van met name de vocale artiesten weer af: eenderde van de muziek op de Franse zenders moet Franstalig zijn[1]. In de Franse taal zingen geeft dus een grotere kans om je muziek op de Franse zenders te laten klinken, maar staat vaak een internationale doorbraak (in niet-Franstalige landen) in de weg. Elektronische muziek heeft daar geen last van!

Frankrijk is lange tijd een van de belangrijkste krachten geweest voor creatieve veranderingen in de elektronische muziek. Tijdens de gehele 20e eeuw hebben de Franse musici manieren gevonden om de elektronische muziek nieuw leven in te blazen.

Dit klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar pas als je de namen en gezichten van zoveel grensverleggende artiesten naast elkaar ziet staan, wordt dit duidelijk. Met Jean-Michel Jarre, elektropionier DJ Sexbot, of Black Devil Disco Club, heeft het land een erfenis om trots op te zijn.

Maar er zijn meer groepen, waarvan je mogelijk niet wist dat ze Frans zijn, zoals:
 • Air, een duo dat oorspronkelijk uit Versailles komt. De naam van de groep is een afkorting voor Amour, Imagination, Rêve (Liefde, Verbeelding, Droom). Hun geluid is altijd heel vredig, traag en kil, het kan echt rustgevend zijn.
 • C2C, van oorsprong bekend als Coups2Cross bestaat uit 4 DJ’s uit Nantes.
 • Chinese Man, een Frans collectief uit Aix-en-Provence. Hun geluid lijkt beïnvloed door hip hop, funk, dub, reggae jazz en electro. Het is een mix die je "trip hop" kunt noemen.
 • Chloe is mede-oprichtster en belangrijkste artieste van het muzieklabel Kill The DJ. Haar genre wordt "minimal electro" genoemd.
 • Daft Punk hoeft waarschijnlijk niet te worden geïntroduceerd. De groep heeft onder andere samengewerkt met de groep Kavinsky.
 • M83 is een Franse band die is vernoemd naar een spiraalvormig sterrenstelsel Messier 83. De band werd in 2001 opgericht en is vooral bekend door de muziek bij de televisieserie Versailles.
   

De kracht van collectiviteit

DJ’s en andere elektronische muziekartiesten verenigen zich steeds meer binnen collectieven en genereren een ongekende creatieve rivaliteit op de huidige scene. Naast de artistieke stimulering ligt het voordeel van een dergelijke samenkomst ook in de mogelijkheid om de middelen voor productie en promotie te delen.

Jong en verbonden

De nieuwkomers van vandaag, die allemaal zo jong zijn als hun publiek, beheersen nieuwe technologieën die de wijze van muziekcreatie en -productie (thuisstudio) en de manier om de geproduceerde werken uit te zenden en er toegang toe te krijgen (platforms en sociale netwerken) veranderen.
Ze zijn perfect op de hoogte van de geschiedenis van de elektronische muziek en manifesteren een leervermogen dat vertienvoudigd wordt door de kracht van het internet. Het ecosysteem van de elektronische muziek ziet dus zijn scheidslijnen voortdurend bewegen.

De vermenigvuldiging van het aantal belanghebbenden in een groeiende markt, met inbegrip van de productie en de omroep of de consumptie, wijzigt het gedrag en de praktijken. Men kan onderscheiden:

 • het marktsegment dat zich bezighoudt met het te gelde maken van de groeiende uitzending van dansmuziek via traditionele kanalen (radio, tv, nachtclubs), maar dat zwak vertegenwoordigd is in een live context;
 • een marktsegment dat bestaat uit techno/house-muziek, waarvan de artiesten meestal live verschijnen, maar waarvan de werken bijna nooit op de traditionele kanalen worden uitgezonden, ten voordele van uitzendingen met een laag inkomen op het internet, waarvan het hoofddoel communicatie is.

De belanghebbenden bij elektronische muziek zijn dus verspreid over een breed spectrum van structureringen en praktijken, waarbij uiteenlopende en min of meer compatibele kwesties en strategieën worden gedefinieerd.

Een veelvoud van Franse elektronische muziekfestivals

Franse pioniers in het genre, namelijk Nuits Sonores in Lyon, Astropolis in Brest, Nordik Impact in Caen en het N.A.M.E Festival in Lille, werden in 2013 vergezeld door twee Parijse elektronische muziekfestivals, het Weather Festival en Peacock Society. De opkomst van andere lokale scenes, in Nantes, Bordeaux en in de PACA-regio hebben gezorgd voor een elektronische muziekmarkt die in Frankrijk een explosieve groei doormaakt. Het ontstaan van nieuwe festivals, feesten, clubs, collectieven en artiesten is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Velen onderschrijven een creatieve aanpak waarvan de sterke identiteit en de gedeelde esthetiek verschillende scenes en vooral het publiek verenigen.

Er zijn ruim zestig elektronische muziekfestivals in Frankrijk.

Voetnoten:

[135% tot 40% tussen 6:00 en 22:00 uur

 

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention