allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenTipsNamaak, ook in bouwmaterialen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Namaak, ook in bouwmaterialen

zaterdag 11 april 2020 , door Hanjo

Namaak is niet uitsluitend te vinden in de sector van de luxegoederen. Ook apparatuur en bouwmaterialen worden vervalst. Met als gevolg dat de veiligheid en gezondheid van de gebruikers in gevaar komt.

Het vorige artikel in deze rubriek: Mortel maken met nat zand
Beoordeling:
Bezoeken: 221
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In de bouwsector is een namaakproduct een product dat lijkt op een merkmodel zonder te voldoen aan de productienormen of de vervulling van dezelfde functies. Het komt in alle sectoren voor, van elektriciteit tot sanitair en verwarming.

De veiligheid van de betrokken leefruimtes

Namaakproducten hebben talrijke kwaliteitsgebreken en lagere technische prestaties. De veiligheid en de gezondheid van de koper zijn dus in gevaar, aangezien deze producten brand, of bijvoorbeeld schadelijke geuren kunnen veroorzaken. De verhalen kent iedereen: een verlengsnoer van een grasmaaier dat in brand vloog, een voortijdig defecte boilers, PVC-ramen die verkleuren en zelfs grote waterschade als gevolg van slechte kranen of koppelingen.

Te goeder trouw koop je producten die gecertificeerd zijn door CE-markering of NF-normen, maar toch kom je terecht bij niet-conforme producten. Want ook een CE-markering kan worden vervalst. En wanneer je je beklag indient bij de fabrikanten of distributeur, kan deze je antwoorden dat de CE-markering "China Export" betekent.

Waar moet je op letten bij de aankoop van bouwmaterialen

Meestal worden nagemaakte producten via websites gekocht. Maar niet altijd! Namaakproducten circuleren via vele distributiekanalen. Klanten worden verleid tot het kopen van partijen tegen onklopbare prijzen, net als de inkoopafdelingen van distributeurs die voor speciale operaties hele containers tegen lage prijzen bestellen, met name in China, en vervolgens bedrogen worden.

Vijf aanwijzingen zouden je moeten waarschuwen:
 • een abnormaal laag prijsniveau;
 • een aankoop in partijen of in bulk;
 • een uitnodiging om te bestellen vlak voordat de omstandigheden veranderen;
 • een fabrikant die onbekend is op de markt
 • ongebruikelijke markering.

De prijs is fundamenteel bij het opsporen van een vervalsing: ze is niet alleen een weerspiegeling van de marge van de fabrikant. Ze weerspiegelt ook de technologische vaardigheden en de waakzaamheid van de fabrikant... Het is onmogelijk dat een product van een grijs merk dezelfde functies vervult als een bekend merk met een prijs die 20 tot 50 procent lager ligt.

Pas op voor "koopjes"

De prijs is de belangrijkste markering. Een aanzienlijk prijsverschil voor een "schijnbaar" identiek product moet vragen bij je oproepen. Maar je moet ook aandacht besteden aan andere indicatoren, zoals het gewicht van het product (voor koperen fittingen...), het uiterlijk (gietvormen, verf...), de componenten en materialen, enz. Ook moet je zeer waakzaam zijn bij aankopen op het internet en in het bijzonder met betrekking tot de algemene verkoopvoorwaarden.
Sommige sites verbinden zich ertoe om "producten of artikelen te leveren die "vergelijkbaar" zijn met het bestelde. Dit laat ernstige twijfel bestaan over het product. Het is ook raadzaam om aandacht te besteden aan de afleveringspunten.
De belangrijkste federaties in de sector zijn zich bewust van de schade die wordt veroorzaakt door namaak en hebben daarom maatregelen genomen om hun leden, en via hen ook individuen, voor te lichten. Voorlichting en controle zijn de beste wapens in de strijd tegen deze plaag.

De CE-markering wordt vaak nagemaakt. Om de echtheid ervan te verifiëren, moeten de letters een acht kunnen vormen. Maar deze markering is slechts indicatief, waardoor het beter is om naar de NF-norm te kijken, die strikter wordt verkregen en aan controles wordt onderworpen.

Op de website van Afnor (www. marque-nf.com) is het mogelijk om de geldigheid van de standaard en het feit dat deze het gebied van het product bestrijkt, te controleren.

Te controleren producten

Beschermingsmiddelen
Door de plaag van de namaakhandschoenen vormen niet-conforme handschoenen een veiligheidsrisico door hun lagere weerstand tegen schuren, hitte, brand of chemicaliën. Hetzelfde geldt voor harnassen, veiligheidsschoenen en brillen.

Rookmelders
Namakers grijpen elke gelegenheid aan om handel te doen. Ze volgen ook producten die onderworpen zijn aan nieuwe regelgeving of profiteren van belastingvoordelen. Het geval van de rookmelders is in dit opzicht heel leerzaam. Als gevolg van de verplichting om met een dergelijke detector te worden uitgerust, werd de markt overspoeld met producten van allerlei aard. Vooral omdat er meer dan vijf jaar verstreken tussen de inwerkingtreding van de wet en de uitvoering ervan.

Kranen
Deze producten zijn een goed voorbeeld van de "valse besparingen" door het kopen tegen "lage kosten" in vergelijking met concurrenten. Een niet-conforme douchekop verbruikt bijvoorbeeld 12 tot 24 liter per minuut, terwijl een kwaliteitsdouchekop 6 tot 8 liter verbruikt. Een verschil dat vervolgens wordt weerspiegeld in de waterrekening.

Kleppen en leidingen
Waneer ze worden vervalst, kunnen ze ernstige schade veroorzaken, zoals wateroverlast.

Elektrische zekeringen
Elektrische stroomonderbrekers worden vaak genoemd in de lijst van namaakproducten. Ze onderscheiden zich door de afwezigheid van een magneto-thermische bescherming. Het gebruik ervan kan leiden tot een brand in de apparatuur die in de groep is aangesloten of zelfs in de zekeringenkast.

Wat kun je doen?

Wat te doen in het geval van een claim of een ongeval veroorzaakt door een product dat vals is gebleken? Je hebt als particulier verschillende verhaalsmogelijkheden.

In geval van een ongeval of letsel veroorzaakt door een vervalsing kan de gebruiker zich tegen de verkoper of distributeur keren. Dit is een strafbaar feit voor het in gevaar brengen van het leven van anderen, wat kan worden bestraft met een gevangenisstraf en een grote boete.
Als het product niet aan de verwachtingen voldeed of materiële schade heeft veroorzaakt, omdat het niet aan de eisen voldeed, kan de consument actie ondernemen wegens misleidende handelspraktijken of misleidende reclame. Ook hier variëren de sancties van boetes tot gevangenisstraf.
Meer in het algemeen worden particulieren geadviseerd om de distributeur aan te klagen wegens wettelijke aansprakelijkheid (niet-conformiteit van het product, een verborgen gebrek of zelfs een gebrekkig product in geval van gevaar voor de veiligheid).
Particulieren kunnen ook contact opnemen met consumentenorganisaties om hen te helpen bij hun inspanningen (UFC - Que choisir, 60 Millions de consommateurs, Consommation, logement et cadre de vie) of overheidsinstanties zoals bijvoorbeeld de DGCCRF.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Namaak, ook in bouwmaterialen 17 april 2020 11:16, door Hans Danebroek

  Bedankt voor deze inzending,
  Met het meeste in het artikel ben ik het wel eens echter een paar puntjes: CE staat voor Conformité Europeenne en is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen kwaliteitskenmerk. Hoeveel water je tijdens het douchen gebruikt maak je toch zelf uit door de kraan meer of minder dicht te draaien?
  Groet, Hans.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention