allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsFranse lockdownOok in Frankrijk wordt kritisch naar de "corona-apps" gekeken
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
De maatregelen in verband met het coronavirus...

Ook in Frankrijk wordt kritisch naar de "corona-apps" gekeken

In hoeverre tasten de apps die de overheden (willen gaan) toepassing de individuele vrijheden aan?

donderdag 16 april 2020 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 2 mei 2020

De "StopCovid" toepassing, de reisverklaring op de smartphone, toezicht, het delen van geolocatiegegevens... Het zijn allemaal situaties waarover de verenigingen die de individuele vrijheden verdedigen, zich zorgen maken.

Het vorige artikel in deze rubriek: De belangrijkste aanbevelingen
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 103
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In uitzonderlijke omstandigheden gelden uitzonderlijke maatregelen. De corona-pandemie heeft ook de Franse regering ertoe gebracht acties te ondernemen die zij waarschijnlijk niet eens had kunnen noemen zonder een golf van verontwaardiging te veroorzaken.

Online reisverklaring

Maar hoewel de meeste Fransen de situatie begrijpen, zijn bepaalde maatregelen zorgwekkend. Onder andere de reisverklaring op de smartphone genereert veel reacties op de sociale netwerken. Positieve, want het scheelt papier en inkt, maar ook veel negatieve.
Toch lijkt het principe onschuldig: je voert jouw naam- en adresgegevens in, evenals de datum, het tijdstip en de reden van vertrek, waarna een QR-code wordt gegenereerd op een PDF-bestand dat bij een controle door de politie kan worden ontcijferd. De vraag lijkt dus: hoe kunnen deze gegevens worden verzameld?

Normaal gesproken niemand. De pagina van de overheid maakt het duidelijk: ze worden uitsluitend op de smartphone of de computer opgeslagen, er wordt geen informatie verzameld door het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. En dat is controleerbaar, want de toepassing werd in "open source code" geschreven, wat iedereen met voldoende computerkennis kan lezen.

Dus wat is het probleem?

De vereniging Quadrature du Net die de individuele vrijheden verdedigt, was een van de meest zichtbare tegenstanders van de HADOPI-wet en bestaat uit zeer waakzame leden. En de "online" reisverklaring ontsnapt niet aan hun waarneming. Zij maken zich geen zorgen over de app zelf, maar wel over het moment dat de politie de QR-code scant. Op dit moment moeten we erop vertrouwen dat de politie geen persoonlijke gegevens ophaalt.

Big Drone is watching you

Maar er zijn andere maatregelen waar de vereniging zich veel meer zorgen over maakt. Bijvoorbeeld het gebruik van drones door de wetshandhaving om toezicht te houden op de naleving van de lockdown.

Normaal gesproken wordt elk vorm van videobewaking die door overheden wordt gebruikt, omkaderd door een specifieke wetstekst. Dit is het geval voor vaste camera’s en bodycams die door politieagenten worden gedragen. Maar er staat niets in de Franse wetten over het gebruik van drones. En dit roept vragen op op juridisch niveau, want dit zijn machines die over steden vliegen, die veel meer beelden maken dan vaste camera’s. Hierdoor wordt de toezichts- en strafbevoegdheid van de wetshandhavers vertienvoudigd. Dit is een debat dat niet in Frankrijk werd gevoerd, dus het is zeer verontrustend om te zien dat dit betekent dat het in een noodtoestand, te midden van een gezondheidscrisis, wordt gelegitimeerd.

Geolokalisatiegegevens die aan de Europese Unie worden verstrekt

Een andere maatregel die nog maar een maand geleden voor opschudding zou hebben gezorgd, maar die bijna onopgemerkt is gebleven: de Europese Unie heeft verschillende telefoonoperatoren, waaronder het Franse Orange, gevraagd om geolokalisatiegegevens van mobiele telefoons door te geven.
De doorgave aan de overheid een primeur. Die wil ermee de doeltreffendheid van de inperkingsmaatregelen analyseren en de reactie op de pandemie coördineren. Uiteraard worden deze gegevens anoniem doorgegeven, wat betekent dat het niet mogelijk is om de bewegingen van een bepaalde persoon te traceren.

Toch is Quadrature du Net er niet gerust op. Het anoniem maken van locatiegegevens is altijd gevaarlijk. Verschillende rapporten tonen aan dat locatiegegevens zo individualiserend zijn dat ze door kruisverwijzingen met andere gegevens aan personen kunnen worden gekoppeld.
En er rijst er nog een vraag. De gegevens werden anoniem vrijgegeven, maar daarvoor waren het individuele locatiegegevens. En dit valt normaal gesproken onder de Europese e-privacywetgeving: dergelijke gegevens kunnen alleen anoniem of met toestemming van de betrokken personen worden verzameld.

De particuliere sector en de publicatie van gegevens

Orange is niet het enige bedrijf wat gevraagd werd. Zo heeft de prefectuur in New Aquitaine Airbnb en verschillende verhuurbedrijven opgeroepen om na te gaan of de statistieken van het percentage van reserveringen wijzen op een aanzienlijke toestroom van toeristen in de regio tijdens de confinement.

En sommige bedrijven hebben geen officiële verzoeken nodig om op te treden: Google heeft geaggregeerde anonieme gegevens gepubliceerd die via Google Maps verzamelde in 131 landen, waaronder Frankrijk. Het bedrijf Geo4Cast heeft op zijn beurt de covimoov toepassing ontwikkeld die een percentage van de naleving van de inperking berekent op basis van de gegevens die worden verzameld op smartphones.

Het is een pro-actieve houding van de private sector die de leden van het Quadrature du Net verontrust: "Er is een doelbeginsel dat duidelijk moet worden begrepen in het algemeen reglement inzake gegevensbescherming. Laten we ons voorstellen dat ik een gehuurde accommodatie heb genomen en dat ik ermee heb ingestemd om Airbnb een aantal van mijn persoonlijke gegevens te geven, namelijk dat ik op een bepaald moment ergens een kamer huur. Ik heb deze informatie slechts voor één doel gegeven, namelijk het huren van die kamer. Als Airbnb dit doel ineens gaat veranderen door ze ook te gebruiken voor het beheer van de insluiting, dan houden we ons niet langer aan de wet: we gaan buiten het doel waarvoor ik toestemming heb gegeven".

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention