allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsOpmerkelijk nieuws2020Magazijnen Amazon.fr vijf dagen dicht
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Opmerkelijk nieuws uit 2020.

Magazijnen Amazon.fr vijf dagen dicht

De rechter veroordeelde het bedrijf omdat het zich niet beperkte tot het verhandelen van essentiële producten.

donderdag 16 april 2020 , door Hanjo

Bewerkt op vrijdag 1 mei 2020

Het Amerikaanse leveringsbedrijf, dat dinsdag door de rechtbank van Nanterre werd veroordeeld omdat het zich niet beperkte tot het verhandelen van essentiële producten, heeft besloten zijn zes distributiecentra in Frankrijk te sluiten tot en met maandag 20 april. Op zondag werd bekend dat daar nog twee dagen bij komen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Veroorzaakt de pandemie een trek naar het Franse platteland?
Beoordeling:
Bezoeken: 147
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Amazon sluit al zijn magazijnen in Frankrijk gedurende zeven dagen. Deze opschorting van de activiteiten volgt op de beslissing van de rechtbank van Nanterre, die de Amerikaanse gigant verplichtte "om alleen essentiële producten op de markt te brengen" (hygiëne, voedsel en medische producten). In de regio Parijs gaat het om twee magazijnen, in Blanc-Mesnil en in Brétigny-sur-Orge. Deze laatste heeft 3.000 werknemers.

Een woordvoerder van Amazon verklaarde verbijsterd te zijn over de beslissing van het gerechtelijk hof van Nanterre en noemde de uitspraak enorm dubbelzinnig. Is een nagelknipper een hygiëne-product? Is een condoom een medisch product? Wie zal het zeggen.
Daarnaast levert het bedrijf een grote bijdrage aan de vrijetijdsbesteding. Door de opsluiting is de behoefte aan boeken, spelletjes en hobbyartikelen sterk gestegen.

Het Amerikaanse bedrijf besloot de daarop volgende dag alle magazijnen in Frankrijk te sluiten, vanaf donderdag 16 april na afloop van de ochtenddienst voor een eerste periode van 5 dagen, dat wil zeggen tot en met maandag 20 april. Op zondag 19 april werd bekend dat er nog twee dagen bij komen, terwijl uiteindelijk de sluiting tot begin mei doorging.

De medewerkers van het magazijn in Brétigny-sur-Orge zijn opgelucht door deze beslissing. Zij wilden dat Amazon het magazijn zou sluiten. De medewerkers zitten er opgesloten, er zijn geen ramen. In een magazijn met een constante beweging van mensen was het onmogelijk om de sociale afstand (1 meter in Frankrijk) te handhaven.

Desalniettemin zal dit verlies van activiteit de medewerkers van Amazon geen inkomen kosten. Hun salaris zal volledig worden doorbetaald. Maar om deze situatie te compenseren, is Amazon van plan om de nationale regeling voor arbeidstijdverkorting aan te vragen, wat neerkomt op de terugbetaling van 70% van het betaalde loon.

De vakbonden hopen dat het bedrijf de tijd dat de magazijnen gesloten zijn, zal gebruiken om de gezondheidstoestand te beoordelen en gesprekken te voeren met de werknemersvertegenwoordigers. In de komende dagen zal een accountantskantoor worden aangesteld om de risico’s in de 6 Franse magazijnen te beoordelen. Maar in de tussentijd heeft Amazon verzekerd dat al zijn Franse klanten geleverd zullen blijven worden. De website blijft gewoon open en er kan gewoon geretourneerd worden.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Een label biedt niet altijd een garantie

  De tekortkomingen in het gebruik van de Europese kwaliteitslabels voor levensmiddelen, met uitzondering van wijnen en gedistilleerde dranken, blijven bestaan.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention