allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsFranse lockdownDe belangrijkste aanbevelingen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
De maatregelen in verband met het coronavirus...

De belangrijkste aanbevelingen

Wat zijn de belangrijkste aanbevelingen van de Franse Wetenschappelijke Raad omtrent de periode na de lockdown die op 11 mei moet ingaan.

zondag 26 april 2020 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 2 mei 2020

Reizen tussen regio’s is mogelijk, maar wordt niet aanbevolen in het buitenland, maskers zijn verplicht op de middelbare scholen, telewerken wordt gehandhaafd, enz.
Op zaterdag 25 april heeft de Conseil scientifique zijn aanbevelingen gedaan voor een "geleidelijke en gecontroleerde opheffing van de opsluiting", met ingang van 11 mei. Zij worden vermeld in twee adviezen die zaterdag 25 april online werden geplaatst.

Het vorige artikel in deze rubriek: Gaan de Fransen zich de komende twee lange week-ends gedragen?
Beoordeling:
Bezoeken: 447
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In dit artikel geven we de links naar de twee adviezen en vermelden we de belangrijkste aspecten van de aanbevelingen van de Wetenschappelijke Raad.

Het "systematisch" dragen van een mondmasker op openbare plaatsen

Het dragen van maskers op openbare plaatsen (niet alleen in het vervoer en in middelbare scholen en hogescholen) moet "systematisch" gebeuren in de maanden na het opheffen van de inperking, aldus de Wetenschappelijke Raad. De déconfinement vereist dus dat "alternatieve antiprojectiemaskers van industriële of ambachtelijke productie" beschikbaar zijn voor de hele bevolking en dat ze met voorrang worden verspreid onder mensen die regelmatig in contact staan met het publiek.

Plaatsen die publiek ontvangen moeten hun klanten of gebruikers beschermende maskers en hydro-alcoholische oplossingen aanbieden. "Niet-naleving van deze regels moet leiden tot de sluiting van deze plaatsen", aldus het advies van de Wetenschappelijke Raad.

Reizen tussen regio’s zijn toelaatbaar, maar buitenlandse niet

Reizen van de ene regio naar de andere met het openbaar vervoer zou weer kunnen worden toegestaan, zolang de barrièremaatregelen en de regels voor sociale afstand worden gerespecteerd. Het stedelijk en peri-urbane vervoer moet worden hervat tegen de gebruikelijke tarieven, beveelt de Wetenschappelijke Raad aan. Gestaffelde werktijden voor werknemers, in combinatie met het aanhouden van telewerken, moeten voorkomen dat het openbaar vervoer op bepaalde momenten verzadigd raakt.

Internationaal transport wordt tot de zomer sterk ontmoedigd om "het risico van herintroductie van het virus op het nationale grondgebied te verminderen". Reizigers worden bij aankomst op hun bestemming, net als bij hun terugkeer in Frankrijk, aan quarantainemaatregelen blootgesteld. De Raad beveelt ook een verhoging van het aanbod van schoolvervoer aan, zodat er minder kinderen per bus vervoerd worden.

De regels van de sociale afstand die de scholen worden opgelegd

Het dragen van maskers moet verplicht worden voor middelbare scholieren, zegt de Raad in haar advies over scholen. De Raad is echter van mening dat het dragen van maskers onmogelijk is op de kleuterschool en aanpasbaar is aan de leeftijd in de basisschool. De regels voor sociale afstand die in de samenleving in het algemeen van kracht zijn, moeten in de scholen worden overgenomen, met tafels die in de klaslokalen op een meter afstand van elkaar staan.

Scholen moeten er ook voor zorgen dat leerlingen in de ene klas geen paden kruisen met leerlingen in een andere klas, of dat leerlingen in dezelfde klas geen paden kruisen met leerlingen in een andere klas, om zo te kunnen vaststellen welke leerlingen in geval van besmetting gevaar lopen. Indien mogelijk moeten alle leerlingen in de klas lunchen, aan hun eigen tafel.

De ouders wordt gevraagd om elke dag de temperatuur van de kinderen op te nemen voordat ze naar school gaan. In geval van symptomen moet het kind niet naar school gaan en moeten de ouders advies inwinnen bij hun arts. De Wetenschappelijke Raad benadrukt dat ze voorstander was van het sluiten van kinderdagverblijven, scholen en universiteiten tot september, maar neemt nota van "het politieke besluit om voorzichtig en geleidelijk weer open te gaan".

Fysiek werk tot een minimum beperkt

De Raad stelt voor dat bedrijven telewerken waar mogelijk "voor alle of voor meer dan de helft van de werktijd" handhaven. Voor overheden wordt ook voorgesteld om bedrijfscontinuïteitsplannen te handhaven die een aanzienlijk deel van het personeel in staat stellen om te telewerken.

Voor winkeliers en ambachtslieden wordt voorgesteld om een activiteit te hervatten met strikte inachtneming van de regels van sociale afstand. Het doel is om geleidelijk een fysieke activiteit over te nemen waarbij, indien mogelijk, slechts de helft van de werknemers betrokken is.

Een "strikte en vrijwillige inperking" van personen die risico’s lopen

De Wetenschappelijke Raad adviseert mensen ouder dan 65 jaar of met chronische ziekten (hypertensie, diabetes, hartziekten) om strikte en vrijwillige opsluiting, die hen beschermt tegen het risico van besmetting te respecteren. Deze keuze moet beschikbaar zijn voor werkende mensen in de gevarenzone.

Emmanuel Macron had op 17 april al verzekerd dat hij in de progressieve déconfinement na 11 mei geen "discriminatie" van ouderen of kwetsbare mensen wilde. Het staatshoofd had opgeroepen tot "individuele verantwoordelijkheid".

Geen grote publieke evenementen vóór de zomer

Gedurende de eerste twee maanden na het opheffen van de inperking is het noodzakelijk om alle plaatsen en evenementen met grote aantallen publiek gesloten of verboden te houden, zowel in gesloten ruimtes als in de open lucht.

Al op 13 april had Emmanuel Macron benadrukt dat dergelijke gebeurtenissen niet eerder dan medio juli konden plaatsvinden. Alle grote culturele evenementen zijn al geannuleerd.

De adviezen online

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention