allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsFranse lockdownVersoepeling lockdown in Frankrijk
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
De maatregelen in verband met het coronavirus...

Versoepeling lockdown in Frankrijk

Gedurende een uur heeft de Franse premier het plan van de regering om de lockdown vanaf 11 mei geleidelijk op te heffen, in detail uitgelegd.

dinsdag 28 april 2020 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 2 mei 2020

Gedurende een uur heeft de Franse premier het plan van de regering om de lockdown vanaf 11 mei geleidelijk op te heffen, in detail uitgelegd. Edouard Philippe waarschuwde dat deze datum kan worden aangepast als de indicatoren voor de verspreiding van de Covid-19-epidemie niet goed zijn.

Het vorige artikel in deze rubriek: Corona-test: hoe gaat dat?
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 704
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Deze déconfinement zal zeer geleidelijk verlopen en gedifferentieerd zijn naar gelang impact van de pandemie op de departementen. Ze zal gepaard gaan met een beleid van screening van mensen met symptomen van het virus, met 700.000 virologische tests per week, te beginnen op 11 mei.

"Dit is het moment waarop we Frankrijk moeten vertellen hoe ons leven opnieuw gaat beginnen." De minister-president nam dinsdag 28 april om 15:00 uur het woord in de vergaderzaal in Parijs om het plan van de regering te presenteren om de opheffing van de op 17 maart ingevoerde inperking in verband met de coronavirus-epidemie te organiseren. "Het is noodzakelijk om geleidelijk aan te handelen en de déconfinement lokaal aan te passen", zei Edouard Philippe.

Voorzichtig met de datum 11 mei

Edouard Philippe begon met te benadrukken dat de op 17 maart geïntroduceerde inperking zijn vruchten heeft afgeworpen, waardoor de coronavirus-epidemie is afgenomen en 60.000 sterfgevallen in Frankrijk konden worden voorkomen, volgens een studie (wel stierven inmiddels 23.293 mensen aan Covid-19).

"Een langdurige inperking die verder gaat dan wat nodig is, zou zeer ernstige economische en sociale gevolgen hebben voor de natie", waarschuwde hij, verwijzend naar "het risico van de ineenstorting" van het land. Maar "het risico van een tweede golf is een ernstig risico, het vereist om voorzichtig te werk te gaan, geleidelijk, zeker". Hij stelde ook de datum van 11 mei ter discussie en waarschuwde dat "als de indicatoren er niet zijn er geen versoepeling zal plaats vinden". Ouderen wordt geadviseerd om in lockdown te blijven, maar "er zal geen controle zijn, geen reiscertificaat voor de oudste onder ons".

Gedifferentieerde versoepeling

Er zal een onderscheid worden gemaakt tussen "groene" departementen, waar de versoepeling op grote schaal zal worden toegepast, en "rode" departementen, waar ze een striktere vorm zal aannemen. Daartoe zullen op 7 mei drie criteria worden bestudeerd om te bepalen in welke departement "de circulatie van het virus actief blijft", "waar de reanimatie-capaciteiten van het ziekenhuis gespannen blijven" en "het lokale systeem voor het testen en opsporen van contactgevallen misschien niet voldoende klaar is", aldus de eerste minister.

"Bij voorkeur" een masker dragen

Het dragen van een masker geniet in vele omstandigheden de voorkeur. Maar het zal niet verplicht zijn, behalve in het openbaar vervoer en op school.

Vanaf 11 mei zal er voldoende in het land beschikbaar zijn om in de behoeften te voorzien. "Geleidelijk aan zullen we een klassieke situatie bereiken, waarin de Fransen in alle winkels maskers voor het grote publiek kunnen krijgen zonder risico op een tekort", aldus Edouard Philippe, waarbij hij bedrijven uitnodigt om ervoor te zorgen dat ze hun werknemers uitrusten en individuen om hun eigen maskers te maken.

700.000 tests per week

"Beschermen, testen, isoleren" is het drieluik van de regering. Om gevallen van Covid-19 op te sporen, baseert het zich op de hypotheses van wetenschappers die verwachten dat elke dag 3.000 mensen besmet zullen raken. Daarom zijn 700.000 virologische tests per week nodig, met ingang van 11 mei.

Edouard Philippe is van plan om mensen met symptomen massaal te laten testen en in elk departement "brigades" op te zetten om hun contacten te identificeren. Degenen die positief reageren wordt gevraagd om zich thuis te isoleren, wat zal resulteren in de opsluiting van het hele huishouden voor 14 dagen, of in een plaats die ter beschikking wordt gesteld, waaronder gevorderde hotels.

Een geleidelijke terugkeer naar school

De minister-president presenteerde het tijdschema voor de heropening van de scholen. Kinderen kunnen vanaf 11 mei terug naar de kleuter- of basisschool, op vrijwillige basis en binnen de limiet van 15 leerlingen per klas. Aan de andere kant zullen de middelbare scholen pas vanaf 18 mei heropend worden, en dan nog alleen in de departementen die niet zwaar getroffen zijn door de epidemie, te beginnen met de 6e en 5e klas.

"We zullen eind mei beslissen of we de middelbare scholen kunnen heropenen, te beginnen met de middelbare scholen voor beroepsonderwijs, begin juni," zei hij, terwijl studenten die een opleiding voor het algemene, technologische en beroepsbaccalaureaat volgen dit jaar alleen worden beoordeeld door middel van een voortdurende evaluatie. Wat betreft het dragen van maskers, zal het verboden zijn in de kleuterschool, en voor kinderen onder de 3 jaar, "niet aanbevolen" in de basisschool, maar verplicht in de middelbare school.

De crèches zullen ook heropenen vanaf 11 mei, met een maximum van tien kinderen per ruimte en het verplicht dragen van maskers voor professionals die met de jongste kinderen werken.

Telewerken voor bedrijven

Edouard Philippe vroeg bedrijven "met klem" om zoveel mogelijk het telewerken aan te houden. "Iedereen is zich bewust van de beperkingen, maar telewerk moet het gebruik van het openbaar vervoer blijven beperken en meer in het algemeen de contacten beperken.

Geleidelijk ontheffing voor bedrijven

Alle winkels, met uitzondering van cafés en restaurants, zullen vanaf 11 mei opnieuw geopend kunnen worden, maar met maatregelen ter bescherming van de gezondheid, waaronder het dragen van maskers, aanbevolen voor het personeel en de klanten als afstand houden onmogelijk is.

De prefecten zullen niettemin winkelcentra van meer dan 40.000 m2 gesloten kunnen houden. Voor cafés en restaurants zal de regering "eind mei" beslissen of ze na 2 juni opnieuw kunnen openen. Bovendien zal een winkelier de toegang tot zijn terrein kunnen verbieden aan mensen die geen masker dragen.

Culturele locaties blijven gesloten en de sportseizoenen zijn voorbij

Grote musea, bioscopen, concertzalen en theaters blijven na 11 mei gesloten, terwijl mediatheken, bibliotheken en kleine musea weer open mogen.

Het seizoen 2019-2020 van de professionele sporten, met name het voetbal, kan niet worden hervat.

Vervoer

Om de besmetting in het openbaar vervoer te beperken wil de overheid de capaciteit van het openbaar vervoer verminderen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de capaciteit van de Parijse metro drastisch zal worden verminderd ten opzichte van de normale capaciteit. Het zal nodig zijn om steeds één stoel vrij te laten, de goede verdeling op de perrons aan te moedigen door markeringen op de grond.

Vanaf 11 mei zal 70% van de diensten van de RATP beschikbaar zijn, waarbij Edouard Philippe nogmaals een beroep deed op Franse burgers die kunnen telewerken of hun dienstregeling kunnen spreiden om te voorkomen dat ze het openbaar vervoer nemen, vooral tijdens de spitsuren. Het dragen van een masker is verplicht.

Bovendien zullen interdepartementale of interregionale reizen worden gereduceerd "tot dwingende professionele of familiale redenen. Het aaanbod openbaar vervoer zal laag zijn met een verlichte reservering op alle treinen en het ontmoedigen van reizen tussen departementen.

Vanaf 11 mei kan zonder reiscertificaat worden gereisd, behalve voor reizen van meer dan 100 km van huis, die alleen mogelijk zijn om dwingende familiale of beroepsmatige redenen.

Verbod op bepaalde bijeenkomsten

Alle evenementen met meer dan 5.000 deelnemers kunnen niet voor september worden gehouden. Deze maatregel heeft betrekking op grote sport- en culturele evenementen, met name festivals, grote handelsbeurzen, alle evenementen met meer dan 5.000 deelnemers en zijn als zodanig onderworpen aan een verklaring in de prefectuur en moeten ruim van tevoren worden georganiseerd.

Bijeenkomsten georganiseerd op de openbare weg of in prive-plaatsen zullen beperkt zijn tot 10 personen. Gemeentehuizen worden uitgenodigd om bruiloften uit te stellen, en religieuze ceremonies zijn nog steeds beperkt tot 20 personen.

De stranden zullen ontoegankelijk blijven voor het publiek, ten minste tot 1 juni, terwijl parken en tuinen alleen open zullen zijn in departementen waar het virus niet actief circuleert.

Debat over de gevoelige kwestie van de opsporing uitgesteld

Over het gevoelige StopCovid mobiele traceerproject kan nog weinig worden gezegd, maar wanneer de applicatie werkt zal een specifiek debat worden georganiseerd over de invoering, gevolgd door een stemming.

Na deze eerste fase op 11 mei begint op 2 juni een nieuwe fase voor drie weken, met nieuwe maatregelen die afhankelijk zijn van het niveau van de epidemie.

 • Lees ook artikel:

  De belangrijkste aanbevelingen
  Een artikel in onze rubriek > Nieuws > Franse lockdown

  Wat zijn de belangrijkste aanbevelingen van de Franse Wetenschappelijke Raad omtrent de periode na de lockdown die op 11 mei moet ingaan.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Versoepeling lockdown in Frankrijk 4 mei 2020 08:16, door eisso koenders

  Het is niet duidelijk of er vanaf 1 juni of 24 juli men weer met de auto Frankrijk binnen mag komen (vanuit NL) zonder afstandrestricties (100 kms). Dit ivm eventueel familiebezoek. Heb ik iets gemist of is hierover nog geen duidelijkheid? Met vriendelijke groeten, Eisso Koenders

  • Versoepeling lockdown in Frankrijk 4 mei 2020 08:35, door Hanjo

   Er is nog niets beslist over vervolgmaatregelen. Ook staat de datum van 11 mei voor de eerste versoepelingen nog niet vast. Gezien de uitbreiding van de noodtoestand tot 24 juli (met de mogelijkheid inkomende reizigers in quarantaine te plaatsen) en de indeling van Frankrijk op risicogebieden, is de verwachting dat er tegen begin juni een verdere versoepeling komt die regionaal zal zijn. Persoonlijk verwacht ik dat reizen van of naar Frankrijk niet voor augustus mogelijk zal zijn.

 

Huidige bezoekers: 78

Trefwoorden
Regelgeving Coronavirus Politiek
 
Soortgelijk items
 • Franse regering onder vuur

  De Franse regering krijgt toenemende vragen en kritiek over haar plannen om de lockdown van het land vanaf 11 mei geleidelijk af te bouwen.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention