allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsFranse lockdownCorona-test: hoe gaat dat?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
De maatregelen in verband met het coronavirus...

Corona-test: hoe gaat dat?

De Franse regering wil vanaf 11 mei tot 700.000 tests per week uitvoeren.

donderdag 30 april 2020 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 2 mei 2020

De Franse regering wil tot 700.000 tests per week uitvoeren na 11 mei, de datum waarop de versoepeling van de corona-maatregelen in Frankrijk begint. Alles over deze virologische tests.

Het vorige artikel in deze rubriek: Noodtoestand uitgebreid tot 24 juli
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 13.577
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De tests vormen een van de pijlers van het plan dat premier Édouard Philippe op 28 april in de Franse Assemblée nationale aankondigde. Om dit te bereiken, kondigde de regeringsleider een capaciteit van 700.000 virologische tests per week aan.

Wie kan zich laten testen?

Tot nu toe werden voornamelijk risicopersonen, gezondheidswerkers, zwangere vrouwen of Ephad-bewoners getest op symptomen van Covid-19. Vanaf 11 mei kun je, wanneer je symptomen hebt en wilt weten of je ziek bent, deze virologische test laten uitvoeren.

Maar voordat je je laat testen, heb je een doorverwijzing nodig. Het is een medisch onderzoek. Met andere woorden, bij lichte klachten moet je eerst naar de huisarts.

Virologische tests zullen ook beschikbaar zijn voor mensen die nauw contact hebben gehad met een positief getest persoon, ongeacht of ze symptomen hebben. In elk departement zullen speciale brigades verantwoordelijk zijn voor het identificeren van de contactgevallen en het opvolgen van de uit te voeren tests en de resultaten ervan.

Hoe wordt de test uitgevoerd?

Het monster wordt vrij snel genomen. Meestal wordt een "écouvillon" (een lang wattenstaafje) diep in de neus ingebracht om de neusholte te bereiken. Het uitstrijkje moet achterin de keel worden gedaan, voorbij de ooglijn. Het risico bestaat dat dit een beetje pijnlijk aanvoelt, maar het is belangrijk voor een betrouwbaar resultaat. Je ziet het in de onderstaande video.

Het monster kan ook worden afgenomen door middel van aspiratie. En in geval van een infectie gedurende meer dan zeven dagen raadt de Société française de microbiologie ook aan om monsters te nemen van de onderste luchtwegen.

Zodra het monster is genomen, controleert het laboratorium of het virus in het lichaam aanwezig is. Om dit te doen, zoeken biologen naar de aanwezigheid van het genetisch materiaal van het virus.

Waar worden de tests uitgevoerd?

De Franse overheid wil lokale laboratoria en ziekenhuizen deze tests laten uitvoeren, evenals bepaalde laboratoria, zoals doe van dierenklinieken, van de departementen en zelfs die van politie of gendarmerie.

Concreet betekent dit dat niet alle onderzoeken noodzakelijkerwijs in laboratoria of ziekenhuizen plaatsvinden. Ze kunnen ook worden uitgevoerd op specifieke plaatsen zoals tenten of openbare gebouwen, zoals een gemeentehuis.

De minister van Volksgezondheid heeft het ook over het opzetten van "inrij"-testen met tests achter het stuur van de auto in parkeergarages. Sinds het begin van de epidemie zijn er in Frankrijk al meerdere van dit soort operaties georganiseerd. De tests worden in een paar minuten uitgevoerd zonder de auto te hoeven verlaten.

Wie voert de tests uit?

De screening moet noodzakelijkerwijs worden uitgevoerd door geschoold personeel met speciale apparatuur en laboratoriumexpertise. Concreet gaat het om biologen, verpleegkundigen en artsen. Het doel is om mensen te hebben die getraind zijn het nemen van monsters en deze vervolgens terug te nemen naar de verschillende laboratoria.

Hoe lang moet je wachten op de uitslag?

Het duurt over het algemeen drie tot vijf uur om de aanwezigheid van het virusgenoom in het lichaam te bevestigen. Het resultaat moet dan binnen 24 uur na de test aan de patiënt worden meegedeeld, volgens een bevel van 7 maart. Deze melding kan direct telefonisch door de arts worden gedaan.

Wat is de betrouwbaarheid van de tests?

Het resultaat van de test is 98% betrouwbaar wanneer het monster op correcte wijze werd afgenomen. Het delicate is de bemonsteringstechniek.

Naast het technische aspect hangt het succes van de test ook af van het moment waarop deze wordt uitgevoerd. Als de test te vroeg in de ontwikkeling van de ziekte wordt uitgevoerd, kan het zijn dat de hoeveelheid virus niet voldoende is om de ziekte op te sporen. Bovendien is er bij veel patiënten na 5 tot 6 dagen geen virus te vinden en als de persoon op de 7e of 8e dag wordt onderzocht, is er geen virus in de neus. Je kunt het virus niet vinden als het er niet is.

Zijn er kosten aan de test verbonden?

Het is de bedoeling dat de ziektekostenverzekering 100% van de kosten van deze tests gaat dekken.

Tot nu toe wordt voor een PCR-test in een stadslaboratorium of -ziekenhuis € 54 in rekening gebracht die tot 60% wordt vergoed door de sociale zekerheid. Het resterende bedrag wordt gedekt door de aanvullende ziektekostenverzekering.

Wat is het verschil met serologische tests?

De virologische test, met een uitstrijkje uit de neus, is anders dan de serologische test, die bestaat uit een eenvoudig bloedonderzoek. De serologische test heeft niet hetzelfde doel: deze test is bedoeld om antilichamen op te sporen die kunnen aantonen dat je in contact bent geweest met het virus.

Een ander groot voorbehoud bij de serologische tests is dat hun betrouwbaarheid nog niet is vastgesteld. Maar als ze dat eenmaal zijn, zullen ze nuttig zijn bij het verkrijgen van een beter begrip van de epidemie. Zij zullen met name kunnen vertellen welk deel van de bevolking besmet is met het nieuwe coronavirus.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Versoepeling lockdown in Frankrijk

  Gedurende een uur heeft de Franse premier het plan van de regering om de lockdown vanaf 11 mei geleidelijk op te heffen, in detail uitgelegd.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention