allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsNieuwsberichtenFrans corona-fenomeen Professor Raoult
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Uit de (Franse) media...

Frans corona-fenomeen Professor Raoult

Waar heeft deze professor in de infectiologie zijn populariteit op de sociale netwerken aan te danken?

woensdag 6 mei 2020 , door Hanjo

Sinds ruim een maand zijn er tientallen Facebook-groepen ontstaan rond de infectioloog. Ze verenigen enkele honderdduizenden internetgebruikers rond politieke thema’s die breder zijn dan de huidige gezondheidscrisis.

Beoordeling:
Bezoeken: 270
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
 Deze bijdrage is gebaseerd op een artikel in francetvinfo.fr
Het is dinsdag 28 april, 14:12 uur. Het YouTube-account van het Institut d’infectiologie de Marseille (IHU) publiceert een nieuwe video: "Point sur l’épidémie : risque-t-on vraiment une deuxième vague ?". Gekleed in zijn gebruikelijke witte jas wrijft professor Didier Raoult, zittend aan zijn bureau, onder zijn kin terwijl hij naar de inleidende vraag luistert. Vervolgens start hij een 21 minuten durende uitleg, waarbij hij met gemak de cijfers en grafieken met betrekking tot de evolutie van de epidemie afhandelt.

Onmiddellijk wordt om 14:13 uur de waarschuwing gegeven op Facebook. "De nieuwste video van Professor Raoult!", meldt een lid van de groep "Didier Raoult Vs Coronavirus". Een uur later wordt dezelfde video gedeeld in een andere groep, "Soutien au professeur Raoult". De video verschijnt iets later in een derde Facebook-kring, "Coalition mondiale en soutien au docteur Didier Raoult". Het effect is elke keer hetzelfde. De bravo’s en bedankjes aan de professor stapelen zich op in talloze commentaren. En het regent likes onder de inhoud die enkele duizenden keren wordt gedeeld.

Didier Raoult, dan. Zijn wetenschappelijke demonstraties, zijn lange haren, zijn ringbaardje en... zijn Facebook-fans. Binnen enkele weken werd de man die een debat had geopend over het gebruik van de combinatie van hydroxychloroquine en azithromycine voor de behandeling van patiënten die getroffen waren door Covid-19 een viraal fenomeen.

Een publiek van meer dan een miljoen

FranceInfo identificeerde 35 Facebook groepen of pagina’s waarop de persoon als een held wordt aanbeden. Het merendeel van de virtuele cirkels waarin hij voorkomt, is tussen 21 en 27 maart ontstaan. En meer dan een maand na hun lancering hebben ze een publiek van meer dan een miljoen mensen. Vijf groepen hebben de 25.000 leden overtroffen. De grootste groep heeft meer dan 475.000 min of meer actieve leden.

Bron: Facebook

Terwijl de meeste van deze groepen iets meer dan een maand geleden ontstonden, bestonden andere al langer onder andere namen die niets met het onderwerp te maken hadden. Zo zijn er "Le coin des bonnes affaires" en "Citoyens jaunes" die gebruik hebben kunnen maken van de pro-Raoult beweging om hun focus te heroriënteren en publiek te winnen.

Na een piek in de publicaties bij hun oprichting hebben deze platforms hun kruissnelheid gevonden: in de vijf hoofdgroepen blijft het aantal dagelijkse publicaties op ongeveer 2.000 posts. Toch was er een sterke daling van de posts tussen 20 en 24 april, waarbij twee hypotheses naar voren komen: meer gematigdheid van de beheerders of Facebook. Of een afname van de deelname aan deze groepen.

Raoult als redder

Op het papier hebben al deze pagina’s natuurlijk één ding gemeen: Raoult is overal. Zijn gezicht is te vinden op de banners, de profielfoto’s en zelfs in de thumbnails van de profielen van sommige leden. Hij is een bijna mystieke, christelijke figuur geworden, een cult-figuur. De verheven beschrijvingen die in sommige groepen worden gelezen bevestigen dit: "Didier Raoult is de enige onderzoeker ter wereld die een voorsprong heeft om ons te redden", schrijven de beheerders van de grootste groep. "Laten we hem onze hand geven door een keten van hoop te creëren," schrijven anderen, bijna vergetend de barrière-gebaren te respecteren.

Een record vestigde een post op 9 april waarin wordt opgeroepen tot steun voor de professor, "zelfs als onze regering niet naar hem luistert". Een andere massaal gedeelde post is een steunboodschap aan Didier Raoult tegen zijn tegenstanders.

Deze groepen prijzen ook de wetenschappelijke legitimiteit van Raoult. Ze vieren zijn carrière, de onderscheidingen die hij kreeg voor zijn onderzoek, en het "protocole Raoult"; de "voor de hand liggende" oplossing om deze gezondheidscrisis te overwinnen. De meest gepubliceerde links zijn een petitie voor het gebruik van chloroquine en een INA-video uit 2006, waarin de wetenschapper uit Marseille waarschuwde voor de mogelijke gevolgen van een toekomstige epidemie.

Wanneer hier en daar wat kritiek wordt geuit, krijgt het weinig respons. Zo wordt het onderzoek van Mediapart naar het verleden van Raoult, waarin "vooringenomen wetenschappelijke resultaten en ondoorzichtige financiering" worden benadrukt, slechts een tiental keren gedeeld.

Anti-Macron platforms

In de loop van de tijd zijn de discussiethema’s steeds meer politiek geworden en wordt er minder gesproken over chloroquine of wetenschappelijke studies. Toen Didier Raoult op 10 april nieuwe resultaten van zijn onderzoek op Twitter publiceerde, was in slechts enkele groepen een lichte piek van nieuwe publicaties te bemerken. Ook wanneer de professor op 30 april door Paris Match en BFMTV wordt geïnterviewd, blijft het stil in de groepen.

Het commentaar is nu meer gericht op de aanpak van de crisis door de overheid. De teksten bij de 99.000 berichten die in deze vijf groepen zijn gemaakt, bevatten vaak woorden als "minister" of "Macron".

Feitelijk speelt kritiek op de uitvoerende macht een belangrijke rol. Zo plaatste een internetgebruiker op 4 april een bericht aan de president van de Republiek, waarin hij het gebrek aan apparatuur aan de kaak stelde en een foto liet zien van een verpleegster met haar middelvinger voor de lens omhoog. Het bericht - ook elders gekopieerd en gedeeld - heeft 30.000 "j’aime’s" en werd 53.000 keer gedeeld. Een substantiële verbintenis.

Een politieke mobilisatie die verklaard kan worden door de grote poreusheid tussen deze Facebook-pagina’s en andere reeds bestaande groepen, gericht op de strijd tegen de heersende macht. Zo werd een groep die op 13 maart werd opgericht eerst "SOS coronavirus France" genoemd, alvorens op 29 maart te worden omgedoopt tot "Coronavirus vs Didier Raoult (sans censure)". Een maand later veranderde de naam weer in "Bas les masques", met een redactionele lijn van woede en een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Het meest in het oog springend is de inhoud die speelt op een gevoel van onveiligheid, onrechtvaardigheid, boosheid. In plaats van emancipatorische effecten te produceren en een alternatief te bieden, loopt het debat vast.

Nieuw icoon van de "geel hesjes"

Als je naar deze pro-Raoult groepen kijkt, zijn er overeenkomsten met de "gillets jaunes" groepen, waarvoor Facebook ook een essentiële rol heeft gespeeld in de collectieve mobilisatie. Een kring ter ere van de wetenschapper van Marseille, die ooit "Citoyens jaunes" heette, wordt door dezelfde mensen beheerd als die van de pagina "Soutien aux Citoyens Gilets Jaunes".

Veel artikelen ter ondersteuning van de professor en het nut van chloroquine worden ook gepubliceerd in groepen die nog steeds gewijd zijn aan de gele hesjes. Dit is het geval met het interview met actrice Mylène Demongeot, waarin wordt verteld hoe ze positief werd gediagnosticeerd voor Covid-19 en behandeld volgens het protocol dat door Raoult werd verdedigd: "Chloroquine redde mij". Het artikel, dat breed werd gedeeld door pro-Raoult groepen, werd ook gepubliceerd in "La France en colère", de belangrijkste groep van de gele hesjes die nog steeds in gebruik is, alsmede in "Pour la démission d’Emmanuel Macron".

Deze parallel is niet verwonderlijk. Op dezelfde manier waarop de gelehestjes-groeperingen zich verzamelden rond enkele figuren, koos de Raoult gemeenschap voor een iconische, centrale figuur.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Franse regering onder vuur

  De Franse regering krijgt toenemende vragen en kritiek over haar plannen om de lockdown van het land vanaf 11 mei geleidelijk af te bouwen.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention