allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsFranse lockdownTwee studies wijzen op het gevaar van een tweede golf
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
De maatregelen in verband met het coronavirus...

Twee studies wijzen op het gevaar van een tweede golf

Volgens verschillende studies is de strategie van de Franse regering onvoldoende om een tweede golf van de corona-epidemie te voorkomen.

donderdag 7 mei 2020 , door Hanjo

"Als er een tweede golf komt, zal die ongeveer twee keer zo groot zijn als die we hebben gehad," zegt een analist. Zij bevelen allemaal maatregelen aan om de regeringsplannen voor versoepeling van de lockdown aan te vullen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Versoepeling deelt Frankrijk in tweeën
Beoordeling:
Bezoeken: 239
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
 Deze bijdrage is gebaseerd op een artikel in francetvinfo.fr

Uit verschillende modellen die door onderzoekers zijn uitgevoerd, blijkt dat Frankrijk moeilijk zal kunnen ontsnappen aan een tweede golf van de coronavirusepidemie als de strategie voor de versoepeling van maatregelen niet verandert. Volgens hun scenario’s zal deze tweede golf ook moeilijk te beheersen zijn door de ziekenhuizen, die al verzwakt zijn door twee maanden van gevechten tegen Covid-19.

Volgens Dr. Martin Blachier, die aan het hoofd staat van het bedrijf Public Health Expertise, dat gespecialiseerd is in het modelleren van ziekten, zullen de barrièremaatregelen niet langer in staat zijn om de virale circulatie te stoppen. Op een gegeven moment zullen de mensen minder voorzichtig worden en steekt de epidemie opnieuw de kop op. En die tweede golf zal ongeveer het dubbele zijn van wat we hebben gehad.

Betere maatregelen ter bescherming van de meest kwetsbaren

Een eerste tekortkoming wordt aangegeven door de verschillende scenario’s: het ontbreken van versterkte beschermingsmaatregelen voor de meest kwetsbare personen. Als deze populatie opnieuw wordt blootgesteld aan het virus, is een tweede golf verzekerd, volgens een studie van Public Health Expertise die op woensdag 6 mei online kwam. Als de plannen ongewijzigd doorgaan, met een terugkeer naar het werk en de heropening van de scholen, zal het aantal ernstige gevallen de capaciteit van de reanimatiediensten tegen eind juli overschrijden. Sociale afstand en het dragen van maskers zal het risico op besmetting slechts met 75% verminderen. Om dit te voorkomen, suggereert de studie meer maatregelen voor deze kwetsbare mensen (de 65-plussers en mensen met diabetes, hypertensie, obesitas): een strikte beperking van uitstapjes en contacten tot het einde van het jaar. Dit zou leiden tot een vermindering van het sterftecijfer met 85%.

Om deze bevolkingsgroep te beschermen, beveelt de studie naast het beperken van het contact en het dragen van een masker, onder andere aan om "mensen die als kwetsbaar worden beschouwd te laten verhuizen naar minder dichtbevolkte gebieden, bijvoorbeeld naar het platteland en in ieder geval in de zomer.

Ook maakt de studie gehakt van het idee dat er gebieden moeten zijn die op de middellange tot lange termijn tegen het virus beschermd worden. Het wordt volstrekt vergezocht genoemd. Het virus verspreidt zich extreem snel en stopt niet op de grens van een departement of regio.

50% van de bevolking moet thuis blijven

Een ander model, dit keer uitgevoerd door Inserm en de université de la Sorbonne, suggereert ook een zeer waarschijnlijke tweede golf als de scholen heropenen. Om het te beheersen moet de fysieke afstand worden gerespecteerd, met 50% van de bevolking thuis, en slechts de helft van de bedrijven en activiteiten moet worden hervat. Als alle leerlingen tegen 11 mei terugkeren naar school, van de kleuterschool tot de middelbare school, zullen de reanimatiediensten overweldigd worden en zal een tweede golf, vergelijkbaar met de eerste, onvermijdelijk zijn. De studie beveelt een geleidelijke hervatting aan met slechts de helft van de aantallen leerlingen in de kleuter- en basisscholen. De middelbare scholen moeten wachten tot begin juni of begin juli.

Maar Public Health Expertise is het daar niet mee eens. Zij stellen dat de heropening van scholen om verschillende redenen een vrij kleine impact op het herstel van de epidemie heeft. De eerste reden is dat het op school altijd dezelfde mensen zijn die naar dezelfde plaats en dezelfde kringen gaan. Het leidt dus niet tot een extreem gemengde besmetting van de bevolking. En bovendien zorgen kinderen minder voor verspreiding van het virus dan de rest van de bevolking.

Testen op de keten te verbreken

De gezamenlijke studie van Inserm en université de la Sorbonne schat ook dat door middel van screening en tracing ten minste 50% van de nieuwe infecties moet worden opgespoord om de ketens te doorbreken. Als ze slechts de helft identificeren, zal de tweede golf intenser zijn, vanaf begin juni, opnieuw met een verhoogde druk op de IC-afdelingen tot augustus.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 65

Trefwoorden
Déconfinement Coronavirus
 
Soortgelijk items
 

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention