allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsFranse lockdownWat zijn "dwingende familiale of professionele redenen"?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
De maatregelen in verband met het coronavirus...

Wat zijn "dwingende familiale of professionele redenen"?

Vanaf 11 mei mag weer vrij worden gereisd tot een afstand van hemelsbreed 100 kilometer van huis. Daarboven mag het alleen om dwingende familiale of professionele redenen.

vrijdag 8 mei 2020 , door Hanjo

Vanaf 11 mei mag weer vrij worden gereisd tot een afstand van hemelsbreed 100 kilometer van huis. Daarboven mag het alleen om dwingende familiale of professionele redenen. Maar wat wordt daaronder verstaan?

Beoordeling:
Bezoeken: 1.115
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Zwaar beperkt, de vrijheid om te komen en te gaan zal een beetje meer reikwijdte krijgen: in de hypothese dat de opsluiting, opgelegd sinds 17 maart om de verspreiding van het coronavirus te beperken, eindigt op 11 mei, reizen binnen een straal van meer dan 100 kilometer van huis zal verboden blijven ten minste tot 1 juni, kondigde Edouard Philippe op dinsdag 28 april, in zijn toespraak voor de Nationale Assemblee.

"Het zal opnieuw mogelijk zijn om vrij te reizen, zonder certificaat, behalve voor reizen van meer dan 100 kilometer van huis, die alleen mogelijk zullen zijn om dwingende familiale of professionele redenen," legde de Eerste Minister uit, die de procedures voor het verlaten van de opsluiting in detail heeft uitgewerkt zonder alle onzekerheden weg te nemen.

Op 7 mei 2020 gaf premier Edouard Philippe het groene licht (of is het meer een oranje licht) voor de versoepeling vanonder andere de reisbeperkingen in verband met de corona-crisis. Hij deed dat met name door middel van een indeling van de departementen: groen of rood.

Die versoepeling houdt onder meer in dat vanaf 11 mei weer zonder reiscertificaat mag worden gereisd binnen een straal van 100 kilometer (hemelsbreed) van de woning. Daarbuiten moet alsnog een reiscertificaat worden gebruikt met een geldige reden. Wie in de ogen van de politie en gendarmes niet aan deze voorwaarden voldoet, riskeert nog steeds een boete, momenteel vastgesteld op € 135, tenzij verhoogd wegens herhaling of te late betaling.

Het reiscertificaat zal dezelfde redenen blijven vermelden als die in het huidige certificaat worden genoemd. En hetzelfde geldt voor de beroepsmatige reiscertificaten.

Zakelijke reizen

Het huidige certificaat verwijst naar reizen "tussen de woonplaats en de werkplek, wanneer deze essentieel zijn voor de uitoefening van activiteiten die niet als telewerken kunnen worden georganiseerd" of "zakenreizen die niet kunnen worden uitgesteld".

Zelfstandigen moeten over dit document beschikken. Werknemers moeten een attest van hun werkgever hebben, waarbij het persoonlijke attest niet vereist is.

Reizen om familieredenen

Het huidige certificaat verwijst naar "reizen om dwingende gezinsredenen, bijstand aan kwetsbare personen of kinderopvang".

Het gaat om reizen "waarvan de noodzaak niet kan worden betwijfeld", d.w.z. in geval van "letsel van een naast familielid", "begeleiding van een kwetsbaar of niet-zelfstandig persoon" en "overlijden van een naast familielid". Het bijwonen van begrafenissen is mogelijk met een maximaal van twintig deelnemers.

Maar deze opsomming heeft geen juridische waarde. Het decreet van 23 maart, dat de verschillende redenen uiteenzet voor het reizen dat is toegestaan in toepassing van de dringende gezondheidswet van dezelfde datum, gaat niet nader in op deze redenen. Politieagenten en gendarmes, die mensen vragen naar hun redenen om te reizen, hebben dus een grote mate van interpretatie. De rechtbanken zullen de dossiers waarschijnlijk onderzoeken in geval van een betwisting of vervolging op grond van het delict van herhaalde overtreding van de inperking.

Wat zegt het reiscertificaat?

Als geldige reden in het reiscertificaat is te lezen

déplacements pour motif familial impérieux, pour l’assistance aux personnes vulnérables ou la garde d’enfants".

Volgens de Larousse betekent impérieux:

ce qui s’impose avec le caractère d’une obligation, qu’il faut absolument satisfaire

wat een verplichting is, waaraan absoluut moet worden voldaan.

Volgens de Académie française verwijst impérieux naar

à quoi l’on ne peut résister, pressant

wat je niet kunt weerstaan, dwingend.

De Franse regering is zelf niet van plan om deze redenen nader te specificeren.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Versoepeling deelt Frankrijk in tweeën

  Op 30 april 2020 werd de eerste kaart van Frankrijk gepubliceerd die het land indeelt voor de versoepeling van de pandemie-maatregelen. Inmiddels vond een aanpassing plaats en werden de plannen verduidelijkt.

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 

Huidige bezoekers: 75

Trefwoorden
Déconfinement Coronavirus Overheid
 
Soortgelijk items
 • Versoepeling deelt Frankrijk in tweeën

  Op 30 april 2020 werd de eerste kaart van Frankrijk gepubliceerd die het land indeelt voor de versoepeling van de pandemie-maatregelen. Inmiddels vond een aanpassing plaats en werden de plannen verduidelijkt.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention