allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOnze projectenHet huis2007/2008 - De schuur wordt bewoonbaar (2)
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

2007/2008 - De schuur wordt bewoonbaar (2)

Dit artikel is het vervolg van 2007/2008 - De schuur wordt bewoonbaar (1).

Het vorige artikel in deze rubriek: 2007/2008 - De schuur wordt bewoonbaar (1)
Beoordeling:
Bezoeken: 1.446
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een betonnen vloer voor de stallen

Midden september 2007 gaan we aan de slag met de vloer van de stal (B).

Eerst wordt alles wat er ligt verplaatst naar de schuur (A). Het is vooral gereedschap.

Uiteindelijk gaat het gereedschap naar een deel van de varkens­stallen buiten, maar ook daarin moet eerst een betonvloer gelegd worden. Beide vloeren doen we samen. In augustus heb ik al een grondkabel gelegd die in de vloer van de stal begint en in de vloer van de varkensstal uitkomt.

We maken het beton niet met grind maar met gravel en hebben berekend dat we ongeveer een kuub beton nodig hebben.
De eerste dag is de vloer van de stal aan de beurt. De dikkere lagen worden met een mengsel gravel/zand/cement opgevuld en de kleinere verschillen krijgen een zand/cement mengsel. Dit mag nu een paar dagen drogen.

De volgende dag krijgt de helft van de varkensstal een betonnen vloer. Het is een ruimte van 9m². Eerst wordt de huidige "vloer" van houtsnippers, zaagsel, zand en stukken steen uitgegraven. We houden de stukken baksteen apart en maken daar de fundering van. Dan maken we het goed nat en leggen de bewapening neer. Dan kan het beton gestort worden. In het begin van de middag is de stapel gravel weggewerkt en ligt er nog een klein beetje zand.

Wij gaan daarna op zoek naar plavuizen en een dubbel raam van 140 x 95. Het moet in de opening van de stal komen (zie foto hiernaast). We slagen in een keer. De stenen voor onder het raam hadden we al gekocht.

Het raam wordt geplaatst

Het raam wordt op betonnen bouwstenen ("parpaigns") van 50x20x25cm geplaatst. Ze worden een voor een op een laagje cement gezet, waarna de ruimte tussen de stenen met cement wordt opgevuld. Tussen de cellen blijft een luchtruimte die voor isolatie zorgt.

De volgende dag is het cement voldoende gedroogd om het raam te kunnen dragen. De vloer wordt verder uitgevlakt met egaline en mag nu drogen tot de tegels worden gelegd.

We gaan binnen verder

Hellen heeft besloten dat de natuurstenen zichtbaar blijven. Ze gaat ze opnieuw voegen met een mengsel van zand, cement, witte kalk en rode kleurstof (recept van de buurvrouw). Eerst wordt de muur behandeld om vocht tegen te gaan. Het moet een paar dagen inwerken. In die tijd worden de tegels gelegd.

De tegels worden gelegd. Ze lijken op de foto een beetje op stoeptegels, maar dat zijn het niet.
Ook buiten wordt onder het raam een randje tegels gelegd.
Nu de tegels liggen kunnen we verder met de muren en het plafond.

De muren en het plafond

Begin oktober komen onze vrienden uit Groningen ons een weekje bezoeken en ze willen helpen klussen. Dat komt goed uit, want we willen het plafond en drie muren van de stal van gipsplaten voorzien en daarbij komt hulp uitstekend van pas.
Samen besluiten we om de ruimte de Stalkamer te noemen.
Het plafond wordt van een metalen frame gemaakt; aan de muren maken we een houten frame. Er moet ook elektriciteit worden aangelegd, dus alles bij elkaar is het wel een paar dagen werk.

Van de vorige plafonds hebben we geleerd. Het plafond is breder dan de lengte van een gipsplaat en we zorgen er met een houten latje voor dat ieder verlengstuk goed op de andere plaat aansluit.
We isoleren het plafond ook met glaswol, want het zal nog even duren voordat we de ruimte boven de Stalkamer gaan aanpakken.
Na een dag klussen hangt het plafond erin.

Een paar dagen later zijn ook de linker en rechter muur van gipsplaten voorzien. Achter de platen plaatsen we een in folie ingepakte isolatie. Het raam zit keurig ingepakt en om het geheel wat aan te kleden hebben we alvast een kast neergezet. Ook de houtkachel die de Stalkamer moet gaan verwarmen wordt tijdelijk geplaatst.

Ook de funderingen van de oude voederbakken zijn ingepakt. Een houten frame zorgt voor stevigheid, gipsplaat vormt de afwerking.

Aan de zijde van de kachel (linker foto) moeten de voorkant en de bovenkant nog betegeld worden.

Aan de andere zijde wordt alleen de voorkant betegeld. Op het houten frame komt een houten blad te liggen dat als zitbank gebruikt kan worden. Daarna gaan we de oude, afgebroken steunen met cement afwerken.

Op de foto (bovenaan) is het moeilijk te zien, maar ook het kleine raampje heeft zijn ruiten. Door de asymmetrische vorm kunnen we er geen standaard raam in plaatsen. We maken een raamwerk van hout en schilderen het. Daartegen plaatsen we aan beide zijden een ruitje. Rondom doen we mastiek waartegen we een raamwerkje van driehoeklatjes monteren.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 67

Trefwoord
📌Allier
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Het huis

  Van het oorspronkelijke idee voor het huis zijn wij (voor we er permanent gingen wonen) niet ver afgeweken.
  Toen we er eenmaal woonden, hebben we besloten om voorlopig van slaapkamers op de zolderetage af te zien en hebben we dit omgedoopt van Fase 2 in Fase 3. Hierdoor is de vaste trap in de entree (nog) niet nodig.

  Onderaan ieder artikel in deze rubriek vind je een link naar het volgende artikel. Zo kun je gemakkelijk door de rubriek bladeren.
Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention