allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOnze projectenHet huis2007/2008 - De schuur wordt bewoonbaar (4)
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

2007/2008 - De schuur wordt bewoonbaar (4)

De afwerking van de hoge schuur

Dit artikel is een vervolg van 2007/2008 - De schuur wordt bewoonbaar (3).

Het vorige artikel in deze rubriek: 2007/2008 - De schuur wordt bewoonbaar (3)
Beoordeling:
Bezoeken: 1.386
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Begin november gaan we verder met de hoge schuur (A). Eerst wordt hij helemaal leeggehaald en schoongeveegd. Dan wordt een betonvloer gestort.

De schuur krijgt ook een beloopbaar plafond met een zolderruimte. De muur naar het woongedeelte biedt weining ondersteuning. Daarom gaan we een constructie maken van drie eikenhouten staanders van 15x15cm. Daarop komt over de lengte van de schuur een balk te liggen, waarop de dwarsbalken voor het plafond komen. De eikenhouten staanders gaan we schuren en blijven zichtbaar. Op de rechter foto hieronder zie je de drie staanders al klaar liggen. Hiernaast een tekening van de de constructie.

Wanneer de betonnen vloer gestort is, wordt de oude "loopbrug" verwijderd.

Daarna wordt de bovenkant van de tussen­muur (links op deze foto’s) voorbereid.

De balkenconstructie

Op de twee zijmuren worden dwarsbalken gelegd. Rechts liggen ze op de draagbalk van de hooizolder, links liggen ze op de tussenmuur. Omdat de eikenhouten draagbalk niet recht is, moet elke dwarsbalk op maat worden gezaagd.

Vervolgens wordt aan de linkerzijde ook een draagbalk geplaatst. Het is één lange balk over de gehele lengte. Deze balk wordt gedragen door de drie eikenhouten staanders.

Wanneer dit werk geklaard is, worden vloerplaten op de dwarsbalken gemonteerd, behalve natuurlijk bij de trapopening.

Het achterraam

Op maandag 10 december is het raam aan de beurt. De opening wordt iets verbreed zodat er een standaard raam in past. Alleen met de hoogte hebben we niet veel geluk. De opening is 90cm en ramen zijn er in 75 of 95 cm. Het wordt dus een raamwerk van 80x75cm met twee openslaande ramen.

We hebben het oude eikenhouten raamwerk moeten slopen. Dit wordt nu opgevuld met bakstenen en geëgaliseerd met cement. Als dat gedaan is, kunnen we ook dit raam van luiken voorzien.

Vervangen schuurdeuren

Omdat het afsluiten van de schuurdeuren een wijziging van het aangezicht van de woning is, moeten we een melding doen. Over de procedures voor meldingen en bouwvergunningen kun je meer vinden in Onze informatie. Er is een speciaal meldingsformulier (Déclaration préalable) dat we samen met alle benodigde tekeningen op 14 december 2007 bij de burgemeester inleveren. Nu heeft de overheid één maand de tijd om te reageren. Doet ze dat niet, dan mag je aannemen dat er geen bezwaren zijn. Dit is de afbeelding van onze plannen.

We bewerken dezelfde foto als we bij de melding van de veranda hebben gebruikt.

Zoals je kunt zien moeten in de schuurdeuropening twee ramen komen. Verder wordt de opening volledig afgesloten, maar we willen de oude eikenhouten steunbalk wel in het zicht houden.

We laten nog in het midden hoe we de muren zullen afwerken. Dat komt wanneer de gehele voorgevel aan de beurt is!

De werkzaamheden in de schuur liggen tot half januari 2008 stil. Wel monteren we de vlizotrap, zodat we gemakkelijk op zolder kunnen komen voor de werkzaamheden boven de huidige slaapkamer.

De verbinding

Met een verklaring gedateerd 14 januari 2008 bevestigt de burgemeester ons dat er geen bezwaar is tegen onze verbouwingsplannen. Iets later dan we van plan waren, worden op 28 januari de werkzaamheden hervat. In de opening worden de schuurdeuren vervangen door twee ramen. Voor we de muur en de ramen kunnen plaatsen, moeten we zorgen voor een nieuwe doorgang - tussen de woonkamer en de schuur, de toekomstige slaapkamer.

Na een dagje slijpen en hakken is de opening in de tussenmuur gemaakt. Er is nog geen doorgang, want het gipsplaat in de woonkamer laten we nog zitten tot de deur geplaatst is. Dat betekent even een paar dagen afzien, want de koude buitenlucht laat zich niet stoppen door de oude schuurdeuren en heeft vrij spel achter de gipsplaat.

Nu de opening is gemaakt, kunnen we de deur plaatsen. Ook worden alle 18 ruitjes in de deur gemonteerd. Ondertussen wordt ook aan de voorgevel gewerkt. We gebruiken blokken met een hoge isolatiewaarde.

De doorbraak

Op 2 februari kan de doorgang met de woonkamer worden gemaakt. De gipsplaat wordt met een stanleymes doorgesneden en even later is de doorgang een feit. Tommie, de kat, neemt als eerste de doorsteek. De zijwanden en het plafondje worden in de opening gemonteerd. De schroefgaten moeten nog worden weggewerkt, waarna er glasvezelbehang overheen kan. ’s Avonds is Tommie heel nieuwsgierig wat er achter de nieuwe deur te vinden is.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • 2007/2008 - De schuur wordt bewoonbaar (5)

  Eind juli 2008 komt mijn vader op de fiets langs en schildert alle luiken. Ook de luiken aan de achterzijde van het huis.

  Nu staat nog een klein detail op de lijst:
  er moeten nog twee raamdorpels komen.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 15

Trefwoord
📌Allier
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Het huis

  Van het oorspronkelijke idee voor het huis zijn wij (voor we er permanent gingen wonen) niet ver afgeweken.
  Toen we er eenmaal woonden, hebben we besloten om voorlopig van slaapkamers op de zolderetage af te zien en hebben we dit omgedoopt van Fase 2 in Fase 3. Hierdoor is de vaste trap in de entree (nog) niet nodig.

  Onderaan ieder artikel in deze rubriek vind je een link naar het volgende artikel. Zo kun je gemakkelijk door de rubriek bladeren.
Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention