allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOnze projectenHet huis2009 - Meer ruimte op zolder
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

2009 - Meer ruimte op zolder

Er is nog van alles te doen op zolder

Dit is het vervolg van artikel 2008 - Dakramen en zolder.

Nu we het eerste deel van de zolder met succes bewoonbaar hebben gemaakt, willen we verder. Er is nog zo’n 12 meter zolder te gaan. Op het eerstvolgende stuk moet een bergruimte komen. Alles wat nu nog los op zolder staat, moet daar worden opgeborgen.

Het vorige artikel in deze rubriek: 2008 - Dakramen en zolder
Beoordeling:
Bezoeken: 2.280
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In het daarop volgende deel van de zolder komt een echte logeerkamer met een badkamer.

Alleen de tussenwand bij de hobby/logeerruimte bestaat. De andere wanden moeten nog worden opgetrokken, maar eerst moet de nieuwe vloer worden afgemaakt.

Een nieuwe vloer

De eerste dag van februari 2009 wordt de hele zolder opgeruimd. We werpen een kritische blik op alles wat er nog staat. We zijn er een halve dag mee bezig, maar het resultaat is een aanhanger vol afval en een veegschone zolder.
Dan moeten we de elektra afwerken. Er komt op zolder een tweede zekeringenkast en de leidingen komen in buizen onder de vloer en achter de zijwanden.

Wanneer de dakramen worden geplaatst, halen we de oude polystyreen platen weg en vervangen het door betere isolatie.

Dan gaan we naar de indeling kijken. We hebben al wel een idee, zoals op de tekening is te zien, maar we hebben al gezien dat de tussendeuren meer naar het midden moeten. Pas wanneer we de gehele ruimte kunnen overzien, maken we een definitieve indeling.

En dan moet er weer geschuurd en geïmpregneerd worden, want de eikenhouten balken willen we zo min mogelijk verbergen.

De eerste indeling

In november 2009 hebben we de mogelijkheid een paar dagen aan de zolder te besteden. Het frame voor het plafond van de overloop en de bergruimte wordt aangebracht. Het bestaat uit een metalen profiel dat door houten balken gedragen wordt. Voordat we er de gipsplaten er aan monteren, leggen we eerst een isolatie van glaswol.

Ook moet een deel van de elektra boven het plafond worden voorbereid. Op het elektriciteitsplan hebben we aangegeven waar de wandcontactdozen, schakelaars en lichtpunten komen. Daarbij is het belangrijk om aan eventuele elektrische verwarming te denken en ook de officiële regels wat betreft het minimum aantal contactdozen niet in de wind te slaan!
De voeding komt in de bergruimte (boven de meterkast) binnen. We hebben daar een tweede groepenkast geplaatst. We zullen de hoofdkabels voor de rest van de zolder dus al moeten leggen voordat de bergruimte kan worden afgewerkt.

Op de planning staat ook een dakraam. Het wordt op 11 november (een Franse feestdag) geplaatst.

We gaan een stapje verder en plaatsen de deuren voor de bergruimte en de logeerkamer. We werken per deel van de zolder. Het wordt koud, dus we moeten binnen een afgesloten gedeelte blijven.

Er zijn nog vier delen te doen en voor de zomer van 2010 willen we de eerste twee delen af hebben. Voor het gemak noemen we ze zolder-1, 2, 3 en 4.

Zolder-1

Op zolder-1 moeten een overloop en een inloopkast komen. Op de overloop willen we de wasdroger plaatsen die nu in de badkamer staat en de diepvrieskast.

De schuine wanden van zolder-1 worden van gipsplaat voorzien. De onderzijde van de zijwanden maken we weer van boardplaat. De frames voor de muren worden geplaatst. Half december moeten we weer op zoek naar gipsplaat, want de voorraad is alweer uitgeput!

We kopen weer twaalf platen zodat we weer verder kunnen. Ze moeten buiten in de lengte doorgesneden worden, want anders kunnen ze niet naar boven. Op het laatst moeten we haast maken want het gaat regenen.

Dan kunnen we verder. We concentreren ons eerst op de kast, want zo kunnen we het volgende deel van de zolder vrij maken en dat als werkruimte gebruiken. Op de foto links is het skelet van de inloopkast te zien, rechts is de kast klaar voor gebruik.
Hellen heeft de eikenhouten balken geschuurd, behandeld en gelakt.

Wanneer deze werkzaamheden klaar zijn, leggen we laminaat op de vloer en we zetten twee stellingkasten neer. Hellen besteedt een dag om alles uit te zoeken en de nieuwe kast voorlopig in te richten. Voorlopig, want de wanden moeten in het voorjaar nog gestuukt worden.

Daarna kunnen we verder met de overloop. Op de foto rechts zie je de situatie op 1 januari 2010 vanuit de logeerkamer. Rechts zie je de deur van de kast, achteraan de deur naar de nieuwe logeerkamer. Het lage linkerdeel van de muur moet nog worden geplaatst.

Zolder 1 - Overloop

In maart worden de muren van een stuuklaag voorzien en kunnen we een behangetje aanbrengen. Nu nog schilderen en dan is de overloop klaar.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 16

Trefwoord
📌Allier
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Het huis

  Van het oorspronkelijke idee voor het huis zijn wij (voor we er permanent gingen wonen) niet ver afgeweken.
  Toen we er eenmaal woonden, hebben we besloten om voorlopig van slaapkamers op de zolderetage af te zien en hebben we dit omgedoopt van Fase 2 in Fase 3. Hierdoor is de vaste trap in de entree (nog) niet nodig.

  Onderaan ieder artikel in deze rubriek vind je een link naar het volgende artikel. Zo kun je gemakkelijk door de rubriek bladeren.
Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention