allesfrans.com
 
BeginpaginaWerk en inkomenEen eigen bedrijfGîte of Chambre d’HôtesEen succesvolle Chambre d’Hôte
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een succesvolle Chambre d’Hôte

maandag 14 mei 2012 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 16 september 2018

In een ander artikel beschrijven we een aantal regels waaraan de formule chambre d’hôte dient te voldoen. Hier lees je wat tips om van zo’n project een succes te maken.

Het vorige artikel in deze rubriek: Bed and Breakfast
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 2.604
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Veel mensen vestigen zich in Frankrijk met de bedoeling een onderdak voor gasten te bieden. Meestal gaat dat dan om een chambre d’hôte, waarbij de gastvrouw (of -heer) een deel van het huis inricht voor het verblijf van betalende gasten. In de chambre d’hôte-formule dient zij (of hij) de gasten persoonlijk te ontvangen en voor een ontbijt te zorgen.

Meer over de formule in ons artikel Bed and Breakfast.

Hier wat tips om van zo’n project een succes te maken.

Verken de regio

Om te kunnen inschatten of aan jouw project behoefte bestaat en te bekijken of het rendabel kan zijn, bereken je wat lokale statistieken.

Tel het aantal beschikbare kamers, zoek hun tarief op en classificeer ze.
Kijk ook naar de bezettingsgraad: wanneer de kamers in het hoogseizoen gemakkelijk te boeken zijn en de verhuurders niet moeilijk doen over de reserveringsperiode[1], dan is het gebied waarschijnlijk al verzadigd.
Je zult dan of je plannen moeten opgeven, of een ander gebied moeten kiezen.
Is er echter niets twee weken tevoren te boeken in het hoogseizoen, dan maak je goede kans dat jouw project een succes wordt!

Zet in op inrichting

Het is niet alleen vanwege de prijs dat gasten voor een chambre d’hôte kiezen en niet voor een hotel. Ze willen meer!

Zorg voor goede bedden en een goede inrichting. Lang niet alle gasten zijn gecharmeerd van een op een brocante bijeengeraapte inrichting. Ze zoeken kwaliteit.
Je zult erop moeten rekenen dat je voor de inrichting van een kamer ongeveer € 12.000 kwijt bent. Dat betekent ook dat je de eerste twee jaar geen positief bedrijfsresultaat zult hebben, maar daarna zal het renderen.
Bedenk ook dat je je door een exclusieve inrichting kunt onderscheiden en een hogere prijs kunt vragen dan de lokale concurrentie.

Regel alles goed

De activiteit is gereglementeerd, maar de regelgeving is niet ingewikkeld.

Je regelt dagelijks ontbijt voor maximaal 15 personen en 5 kamers en zorgt voor toegang tot een badkamer en toilet.
Daarbij respecteer je de goede regels van hygiëne en veiligheid.
Meld je activiteiten aan op het gemeentehuis.
Voor het ontbijt heb je een kleine restauratievergunning (petite licence restauration) nodig, maar die is gemakkelijk te verkrijgen.
Voor deze activiteiten in je eigen huis hoef je geen TVA (BTW) te berekenen, maar je kunt ook niet BTW-vrij inkopen. Je inkomsten vermeld je op je belastingaangifte.
Het kan in sommige gevallen interessant zijn een onderneming op te starten en boven een bepaald bedrag aan inkomsten ben je daartoe verplicht!

Adverteer

Zonder advertentie hoef je ook niet op (veel) inkomsten te rekenen. Het kan helpen om je bij een "label", een organisatie aan te sluiten, maar het is zeker geen garantie voor een volgeboekte chambre d’hôte. Zet een eigen website op om te zorgen dat men je op Google vindt.

Zoek ook naar chambres d’hôtes in jouw regio en maak gebruik van de verschillende forums door daar een verwijzing naar jouw website op te zetten. Maak gebruik van een SEO expert om je website te optimaliseren. Ze kunnen ervoor zorgen dat jouw website hoger in de zoekresultaten terecht komt.

Maak ook foldertjes en flyers die je in restaurants in de omgeving legt en probeer de pers te interesseren in jouw activiteit. Vergeet ook het lokale VVV-kantoor (office de tourisme) niet!

Je kunt ook "vriendjes" worden met nabijgelegen chambres d’hôtes en afspraken maken voor het doorsturen van klanten wanneer zij "nee" moeten verkopen.

Geef toegevoegde waarde

Probeer wat extra’s aan je gasten te bieden. Zorg dat ze zich thuis voelen, zorg voor verse croissants en brood, wees gastvrij en zorg dat je er bent bij aankomst en vertrek. Reageer prompt op emails en telefonische oproepen. Denk er ook aan dat kleine gestes (een fles rosé bij aankomst) vaak zeer op prijs gesteld worden. En zorg voor klantenbinding met een persoonlijke kerstkaart.

Dit alles betekent lange dagen, van 6 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. En jouw vakanties... die zijn buiten het seizoen!

Je kunt je inkomsten met € 20 per klant verhogen door een table d’hôte aan te bieden. Je gasten eten mee met wat de pot schaft. Ook kun je lokale producten aan je gasten aanbieden wat extra inkomsten genereert.

Table d’hôte

Je kunt je formule uitbreiden tot table d’hôte, waarbij je ook de warme maaltijd voor je gasten verzorgt. Daar zitten wel wat voorwaarden aan. Zo moeten ze aan tafel met de familie mee eten[2]. Ook mag je geen menu met meerdere keuzes aanbieden. Ook mogen geen andere eters worden toelaten.

Je leest meer in artikel Gast aan tafel. De regels!.

Het financiële plaatje

Een chambre d’hôte met drie kamers van € 50 per nacht[3] kan bij een bezettingsgraad van 30%[4] voor een jaarlijkse inkomsten van € 17.000 zorgen. Maar je moet wel concurreren met ruim 70.000 chambres d’hôtes in Frankrijk[5].

Het tarief is sterk afhankelijk van de regio. Rond Parijs kan een chambre d’hôte soms een paar euro onder een de prijs van een hotelovernachting gaan zitten en zo gokken de klanten van overvolle hotels tijdens vakanties en congressen.
Op Corsica of aan de Atlantische kust kan 30% meer worden gevraagd dan voor een gelijkwaardige kamer in Auvergne.

De labels

Zoals gezegd kan het aansluiten bij een label bepaalde voordelen bieden, maar het schept ook verplichtingen. In de eerste plaats financiële, want aansluiten bij een organisatie kan tot € 200 per jaar kosten, afhankelijk van het label en de grootte van jouw bedrijfje. Daarna zal men regelmatig inspecteren of je aan de kwaliteitseisen van de organsatie voldoet en kan men extra eisen stellen voor wat betreft de voorzieningen, wat dan weer een hogere waardering oplevert.

De belangrijke labels, erkend door het Franse ministerie van Toerisme, zijn:

Gîtes-de-France heeft 10.000 aangesloten kamers;
Clévacances heeft meerdere duizenden kamers;
Accueil-Paysan voor logeren bij de boer;
Fleurs de Soleil met ruim 550 locaties.
 

Voetnoten:

[1data en type kamers

[2Er mag geen aparte tafel voor de gasten gedekt worden.

[3Het Franse gemiddelde ligt op € 58.

[4Je moet streven naar minimaal 100 nachten per kamer per jaar, het Franse gemiddelde.

[5en ieder jaar zo’n 1.000 meer

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 96

Trefwoorden
Regelgeving Toerisme Werk/inkomen
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Gîte of Chambre d’Hôtes

  Wat informatie over het opzetten van een Chambre d’Hôtes (bed and breakfast) en het verhuren van een Gîte (vakantiewoning).

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention