allesfrans.com

 • Festi’BD, het jaarlijks stripfestival van Moulins

  Ieder jaar wordt eind maart in de stad Moulins een gratis toegankelijk stripfestival georganiseerd.

 • Soorten tegels en hun prijs

  Tegelprijzen variëren aanzienlijk afhankelijk van de materiaalkeuze, afwerking, afmeting en gebruiksklasse.

 • Een nieuwe bril of lenzen - wat wordt vergoed?

  Een deel van de kosten voor een nieuwe bril of contactlenzen wordt in het Franse sociale stelsel vergoed. En die vergoeding wordt verder uitgebreid...

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

  
BeginpaginaFranse samenlevingLeven en meelevenHoe "bio" en "eco" is Frankrijk?"Groen" Frankrijk

"Groen" Frankrijk

Wat betekenen de termen op groene producten?

woensdag 17 november 2010, door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Groene producten hebben de aandacht - ook in Frankrijk. De producenten gebruiken verschillende termen, zoals "bio", "durable", "responsable", "naturel" en "biodégradable". Maar wat betekenen die termen die op de verpakkingen staan nou precies?

Beoordeling:
Bezoeken: 287
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In 2010 publiceert het verantwoordelijke Franse ministerie (Ministère de l’économie, des finances et de l’industrie) een eerste gids die zeven "groene termen" omschrijft. Het werk is daarmee nog niet gedaan, want in 2011 verschijnt een tweede gids met nog eens acht termen.

Doel van de campagne is om de consument te helpen misleidende informatie (het zogenaamde "greenwashing" of badigeonnage vert) te herkennen.

Bio

De term bio staat voor een gereglementeerde en gecontroleerde productiewijze die het milieu respecteert: de biologische landbouw. Biologische landbouw wordt door Europese regelgeving gecontroleerd en gecertificeerde producten mogen het afgebeelde logo dragen[1].

Maar de term wordt niet alleen voor landbouwproducten of levensmiddelen gebruikt. In dat geval moeten de gebruikte grondstoffen biologisch verantwoord zijn geproduceerd. Bij een "bio" teeshirt is niet het shirt, maar het katoen biologisch verantwoord gekweekt.
Op deze producten moeten de bio grondstoffen en hun percentage worden aangegeven.

Biodégradable

Producten of verpakkingen die biologisch afbreekbaar zijn, mogen dit logo dragen. Ze moeten voldoen aan de Franse norm NF EN 13 432: 2000, wat inhoudt dat natuurlijke processen voor een verantwoorde, volledige afbraak zullen zorgen. Toch moet een waarschuwing op de verpakking worden vermeld die ervoor moet zorgen dat de consument het milieueffect niet veronachtzaamt: Ne l’abandonnez pas dans la nature.

Durable

De term die voor duurzaamheid staat, mag alleen worden gebruikt in samenhang met duurzame ontwikkeling (développement durable), tenzij het product een lange levensduur heeft. De term moet blijk geven van een werkelijke toewijding aan het milieu van de producent of organisatie.

Conformité

De term expression d’une conformité à la reglementation zegt eigenlijk niet veel extra, want iedere producent is al gehouden aan bepaalde regels. Laat je er dus niet door misleiden - het voegt geen "groene" waarde toe aan het product.

Naturel

Voor niet-levensmiddelen geeft deze term aan dat weinig of niets is veranderd aan de natuurlijke staat van het product en mag worden gebruikt wanneer het product voor minimaal 95% uit natuurlijke producten bestaat. Exacte percentages moeten op het product worden aangegeven.

Responsable

Deze term toont een oprechte betrokkenheid van een bedrijf of organisatie voor een transparant en ethisch gedrag dat bijdraagt aan duurzame ontwikkeling, gezondheid en welzijn van de samenleving. Deze betrokkenheid moet worden vertaald in concrete, meetbare acties.
Van de tekst op de verpakking moet de verbruiker al een eerste indruk krijgen van de omvang van de aanpak van de producent.

Sans substance X

Deze term duidt op de afwezigheid van een bepaalde substantie in een product (geen levensmiddelen). Het mag alleen worden gebruikt als aanvullende informatie en mag niet worden vermeld wanneer de substantie nooit in dit soort product werd toegepast.

Online bekijken: Gids van het Ministère de l’économie, des finances et de l’industrie


Opmerkingen

[1De linker afbeelding is het Europese logo, de rechter het Franse.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |