allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingEten en drinkenAlgemeenDuurzaam Frans eten
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Duurzaam Frans eten

Culinaire kliekjes

woensdag 24 november 2010 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Van 20 tot 28 november 2010 was de Europese Week voor afvalvermindering, de mogelijkheid voor iedereen om ons voedselafval te verminderen.

In Frankrijk belandt jaarlijks per huishouden 20 kg groenten, fruit, yoghurt uiteindelijk rechtstreeks in de prullenbak zonder op het bord te hebben gelegen.

Milieu-onzin, economische onzin! Voedsel-afval bestond een paar jaar geleden nog niet. Onze grootmoeders excelleerden in de kunst van de bereiding van kliekjes: hard brood, rijp fruit… Alles werd hergebruikt of verwerkt. We moeten terug naar de praktijken van weleer!

Hierom draaide in 2010 de week (Semaine européenne de la réduction des déchets) in Frankrijk: STOP au gaspillage alimentaire , ofwel stop de voedselverspilling.

Het vorige artikel in deze rubriek: Additieven, onze gepeperde yoghurt
Beoordeling:
Bezoeken: 1.218
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Bewaren

Om kliekjes te kunnen gebruiken, moeten ze eerst goed geconserveerd worden.
- Laat ze snel afkoelen. Houd de gerechten maximaal 30 minuten op kamertemperatuur, anders kunnen zich bacteriën ontwikkelen.
- Bescherm de etensresten goed om uitdroging te voorkomen. Voorkom contact met andere producten waardoor rotting zou kunnen ontstaan.
- Goed verwarmen, met de nadruk op verhitting bij hoge temperatuur en voorkom dat je meer dan eens moet verhitten.

Sorbet, pizza, soep, sauzen, spiesjes, brokkelen, ovenschotels ... de beschadigde vruchten, rosbief in de koelkast, vermorzelde radijs... Alles kan nog worden gebruikt, van het meest elementaire tot het meest originele! Hier volgen enkele recepten voor duurzame eten.

Recepten

Croûtons à l’ail Knoflookcroutons: Meng knoflook en olijfolie. Verwarm het mengsel in een koekenpan, toast sneetjes oud brood. Serveer warm met soep.
Cake «aux restes du frigo» «Restanten van de koelkast»taart: De basis van de taart is altijd hetzelfde: meel, gist, eieren en olijfolie. Na het verkrijgen van een gladde pasta, giet je de ingrediënten erdoor: krab, olijven, ham, geitenkaas, rozijnen, peper, blauwe kaas ... alles kan worden gebruikt.
Brioche perdue Verloren brioche (witbrood): Klop een ei, een eetlepel room en 3 eetlepels melk. Snijd het brood in dikke plakken en dompel de plakken in het mengsel. Bak ze in een koekepan met boter en suiker. Dien meteen op.
Crumble de ratatouille Ratatouille kruimeltaart: De kruimeltaart is niet alleen voorbehouden aan zoetwaren. Vervangt de suiker door kruimels, voeg wat maanzaad toe en voila. Meng 45 g boter 45 g bloem, 20 g paneermeel, Parmezaanse kaas en 20 gram maanzaad. Breng op smaak met zout en peper. Leg op de bodem van een bakblik de ratatouille, met laurier en tijm. Doe daar je topping overheen en bak het 20 minuten.

Origineel

Chips aux épluchures de patates Chips van aardappelschillen: Was de schil van de aardappels goed, doe ze in olie op 190°C gedurende 20 minuten. Leg ze in een schaal bekleed met keukenpapier en dien ze onmiddellijk op. (Je kunt hetzelfde doen met appelschillen!)
Chips aux épluchures de patates Aspergeschillensoep: Fruit een sjalot en aardappelen in boter, voeg asperges schillen toe, en maak een bouillon. Meng er een beetje room door. Serveer met een sneetje geroosterd brood (of knoflookcroutons).
Soupe aux fanes de radis Soep van radijstops: Fruit een ui in gesmolten boter meet olijfolie, voeg de radijstops toe. Voeg bouillon, zout en peper toe. Kook het een paar minuten en voeg wat kervel en een lepel room toe.

Hachis Parmentier au chorizo et aux olives Herders-taart met chorizo en olijven: knoflookworst en puree wordt gerecycleerd! Hak de chorizo, olijven, tijm en rozemarijn. Beboter een schotel, strooi het gehakte mengsel op de bodem, dek af met aardappelpuree en eventueel paneermeel. Bak op 180°C gedurende 20 minuten.
Poulet au coca Kip cola: om de resten van de traditionele zondagse kip een andere bestemming dan de prullenbak te geven, is hier een recept voor jong en oud. Bak 40 minuten de inhoud van 1 blikje coca-cola, 10 cl sojasaus, 2,5 cl crème de cassis, citroensap, 1 bouillonblokje van kalfsvlees. Bak de stukken kip in de pan. Smeer ze met de stroperig geworden saus in. Serveer warm.

Literatuur

Heb je de smaak helemaal te pakken, dan is hier nog wat Frans leesvoer:
- "Sos restes", van Blandine BOYER, bij Éditions Marabout
- "Délicieux petits restes : 90 recettes futées pour une cuisine débrouille", van Emmauelle JARY en Jean-François MALLET bij Éditions Solar
- "Petits riens, grands festins : le nouvel art d’accommoder les restes", van Antoine HERBEZ, bij Éditions Albin Michel
- "La cuisine du lendemain, l’art d’accommoder les restes", van Delphine SCHWARTZBROD bij Éditions Flammarion.

En in het Nederlands:
- "Het grote kliekjesboek, weggooien kan altijd nog" door Puck Kerkhoven, ISBN-nummer: 978-90-77740-17-0
- "Kliekjes koken, koken met kliekjes in stijl" (verschijnt in april 2011)
- "Kliekjesboek, recepten voor zinvol zuinig zijn" door Marika Hanbury-Tenison (1971), ISBN 90.252.6513.8

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Eten, wat en wanneer?

  Wanneer je aan Frankrijk denkt, denk je al gauw aan lekker eten en drinken. De Fransen zijn terecht trots op dit onderdeel van hun cultuur en het is de passie van velen.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention