vrijdag 10 december 2010 , door
Bewerkt op woensdag 4 september 2019
In maart 2011 wordt Mayotte het vijfde "buitenlandse" departement van de Franse republiek. Twee wetten werden gepubliceerd in het Staatsblad van woensdag 8 december 2010 om de transformatie van dit gebied in een departement te verwezenlijken.
Mayotte ligt ongeveer 1.500 km van La Réunion en 8.000 km van het Franse vasteland in het oostelijke deel van de Comoren archipel in de Indische Oceaan tussen Madagaskar en Mozambique. Mayotte bestaat uit twee grote eilanden met een oppervlakte van 374 vierkante kilometer. Er wonen ongeveer 186 duizend mensen.
Het werd in 1841 door de koning van Madagascar aan Frankrijk verkocht. In 1985 verkoos Mayotte Frans te blijven terwijl de overige eilanden van de Comoren onafhankelijk werden.
Pas in maart 2009 werd het een volwaardig Frans overzees gebiedsdeel, waarvoor het wel de polygamie en sharia die op de islamitische eilanden gold moest afschaffen.
Mayotte, met de bijbehorende eilandjes Petite Terre, Chissioi Mtsamboro en Chissioi Mbouzi, ligt ten noorden van de Straat van Mozambique. Het is onderdeel de eilandengroep van de Comoren, maar behoort niet meer tot de republiek van de Comoren, waartoe de rest van de eilandengroep wel behoort.
In Mayotte worden vier talen gesproken, waarvan Frans de enige officiële taal is. Maar de drie andere landstalen (Bushi, Comorees en Swahili) worden in de praktijk gebruikt, met het Comorees als de belangrijkste taal.
Huidige bezoekers: 60
De Franse overzeese gebiedsdelen worden onderverdeeld in Départements d’Outre Mer (DOM) en Territoires d’Outre Mer (TOM).
De overzeese departementen zijn Martinique, Guadeloupe, Frans-Guyana (in het Caraibische gebied) en het eiland Réunion (ten oosten van Afrika). Vanaf maart 2011 hoort daar ook Mayotte bij.
De overige overzeese gebiedsdelen liggen verspreid over de wereld, van de Canadese oostkust tot de Stille Oceaan.
Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?
Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?
Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.
Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?
Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?
Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.
Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto