allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenElektraElektrische installatieDe groepenkast - Overzicht
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Alles wat we je kunnen vertellen over de Franse elektrische installatie.

De groepenkast - Overzicht

zaterdag 22 januari 2011 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 12 augustus 2018

Met de benaming van dit deel van de meterkast weet de Franse taal geen raad. Er zijn diverse combinatie gangbaar, waaronder:
- tableau de distribution;
- tableau de répartition;
- tableau électrique.

Het vorige artikel in deze rubriek: De meterkast
Beoordeling:
Bezoeken: 6.173
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Wat je als groepenkast aantreft, hangt af van de ouderdom van de installatie.
Koop je een oudere woning, dan zie je aan een muur midden in de kamer een houten kist met daarop de teller, de hoofdschakelaar en een aantal kleine zekeringhouders, het panneau de comptage". Niet voor niets is kortsluiting in Frankrijk nog steeds een van de belangrijkste oorzaken van brand. Tref je deze situatie aan, dan is ze voor 1996 aangelegd. Lees dan eerst ons artikel over het vervangen van de elektrische installatie.

 

De Franse hoofdschakelaar, de disjoncteur de branchement of AGCP (appareil général de commande et de protection, vervult minimaal twee functies: in/uitschakelen en stroombegrenzing. Omdat je in noodgevallen snel moet kunnen uitschakelen, moet binnenshuis altijd een coupure d’urgence aanwezig zijn.
De stroombegrenzing schakelt de hele toevoer bij een te hoog verbruik (eventueel veroorzaakt door een kortsluiting) uit. Ze is afgestemd op het abonnement dat je hebt afgesloten (puissance souscrite of abonnement souscrit).

Maar sommige hoofdschakelaars zijn ook een aardlekschakelaar. Je moet je daar niet te veel van voorstellen want pas bij een foutstroom van 500 milli-ampère treden ze in werking, wat voor de bescherming van personen ontoereikend is. Daarom zitten in de rest van de installatie een of meer aardlekschakelaars met een foutstroom van 30 mA.

Antiek

In (of beter: op) de oudste meterkasten tref je enkele porseleinen zekeringhouders aan. Ze bevatten een stukje weerstandsdraad. Dit soort kortsluitbeveiliging heet een coupe circuit à tabatière.

Oud

Minder oud zijn de zekeringhouders waar kleine smeltzekeringen in worden toegepast. Ze bestaan uit een porceleinen koker met twee metalen doppen die door een weerstandsdraad met elkaar verbonden zijn.
De houder heet een porte-fusibles en de smeltzekering zelf wordt aangeduid met fusible à cartouche of fusible à broches. De zekeringen worden ook in de modernere zekeringenkast toegepast in een modulaire houder, maar mogen bij een nieuwe installatie niet meer gebruikt worden.

Modern

Het eerste wat opvalt is het grote aantal groepen in de groepenkast. Waar in Nederland de installatie uit een beperkt aantal groepen bestaat die samen door een aardlekschakelaar worden beveiligd, bestaat de Franse meterkast uit één of meer met een aardlekschakelaar beveiligde hoofdgroepen met daarachter een aantal (tegenwoordig meestal elektronisch) gezekerde circuits. Als er tenminste al iets aan de elektra gedaan is…

In Nederland kennen we de NEN 1010 normen, in België de AREI en Duitsland heeft de DIN-VDE 0100 normen. Geen Europese eenheid, want er zijn onderling veel verschillen.

Die Franse NF C 15-100 normen gelden voor de manier van installatie en (voor een deel voor) de gebruikte materialen. Die moeten vaak, behalve het CE-keurmerk, ook een NF indicatie hebben. Dit is vooral van belang bij nieuwbouw, want het kan een goede reden zijn om je hele installatie af te keuren, en dat betekent geen aansluiting op het stroomnet.

Voor een bestaande installatie bestaat geen herkeuring en de diagnostic électrique die je als één van de rapporten bij de aanschaf van een woning moet krijgen, geeft alleen adviezen.

Evenals de grootte van de meterkast is ook de vereiste installatie afhankelijk van de grootte van de woning. We hebben al gezien dat er eisen worden gesteld aan het aantal groepen (circuits), maar ook het aantal aardlekschakelaars (disjoncteur différentielle) van 30mA wordt bepaald door de oppervlakte. Je leest er meer over in een vervolgartikel.

Meerdere groepenkasten

Je mag de groepen over meerdere kasten verdelen.
Lees hierover artikel In de praktijk - Een tableau sécondaire.

De inrichting

Hoe de moderne Franse groepenkast is opgebouwd, lees je in het volgende artikel.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • 5.1 De groepenkast - Overzicht 24 januari 2011 21:39, door Janwillem

  Hallo Hanjo,ik lees met interesse het duidelijke verhaal over de elektra aansluitng.Ons oude huisje in de Allier heeft een antieke 16 Amp aansluitng,ik wil de EDF vragen er 32 Amp van te maken.Levert de EDF op haar kosten dan de meter en de zg gemeentezekering,en mag ik dan zelf de hoofdsch. en aardlekschakelaars monteren.De huidige? hoofdsch is max 16 Amp en er zijn geen aarlekschakelaars.
  Misschien kunt U daar wat over zeggen.
  Met vr groeten Jan Verkuil

 

Huidige bezoekers: 62

Trefwoorden
Werkzaamheden Woning
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Elektrische installatie

  In deze rubriek vind je alles wat we je kunnen vertellen over de Franse elektrische installatie. Waar wijkt ze af van die in Nederland en waar moet je speciaal op letten. In een reeks van artikelen gaan we van centrale tot stopcontact.

  Enkele schema’s komen van de website http://entraidelec.com.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention