allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingCultuurMuziekFranse muziekindustrie
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Franse muziekindustrie

woensdag 26 januari 2011 , door Hanjo

Ligt de redding van de Franse muziekindustrie in export? Voor de 45e editie van de internationale muziekbeurs in 2011 heeft MIDEM (Marché International du Disque et de l’Edition Musicale) besloten om dit jaar de Franse kunstenaars in de schijnwerpers te zetten. Artiesten zoals Aaron en Medi Revolver (drummer Charlie Winston). Het aantrekken van buitenlandse distributeurs is een pluspunt, want 22% van de Franse muziek wordt in het buitenland verkocht, een omzet van 134,9 miljoen euro in 2009.

Het vorige artikel in deze rubriek: Frankrijk en het Eurovisie Songfestival
Beoordeling:
Bezoeken: 554
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Wie zijn beste ambassadeurs?

David Guetta (2 miljoen exemplaren van het album One Love zijn internationaal verkocht), Phoenix (wereldwijd 750.000 exemplaren van Wolfgang Amadeus Phoenix verkocht) en Charlotte Gainsbourg (meer dan 150.000 ex van MRI verkocht). Plus een aantal grote successen als Gotan Project (meer dan 2,8 miljoen albums verkocht naar het buitenland sinds haar oprichting in 2000).

Een sleutel tot dit succes ligt in de prestigieuze samenwerkingen met sterren die een goed gevestigde internationale reputatie hebben. David Guetta en is een meester in deze kunst, samenwerkend met Black Eyed Peas, Akon of Kelly Rolland. En Charlotte Gainsbourg heeft Beck toevertrouwd om haar nieuwste album te maken.

Engels of Frans?

Maar de belangrijkste recept voor een succesvol album blijft een omzetting naar het Engels (15,6% van de omzet in waarde komt uit Amerika, Europa had 73%). De belangrijkste ambassadeurs van de Franse muziek in de wereld zingen in het Engels (Guetta, Phoenix, Gainsbourg), want Frans is nog steeds een obstakel om op grote schaal exporteren.

Er blijft altijd het probleem van de quota, die bepalen dat televisie- en radiozenders in hun uitzendingen 40% Franstalige moeten aanbieden (op enkele uitzonderingen na), een impasse voor de Franse artiest die voor succes in de Engelse taal hebben gekozen.

Apple bedankt!

Maar er is een radicale oplossing om permanent uit de Franse anonimiteit te verdwijnen: nasynchronisatie. Ofwel in staat zijn om je muziek in reclame of in een film opgenomen te krijgen. De titel "New Soul" van Yael Naim kwam voorop het internationale toneel dankzij Apple, die de muziek als hymne van zijn nieuwe Macbook Air verkoos. Eerder had de Amerikaanse reus ook al de muziek van Daft Punk, Phoenix en Royksopp Rinôçerôse en onlangs nog Chilly Gonzales omarmd.

Danzij de synchronisatie brak ook de groep Aaron door met "U-Turn, Lily", de soundtrack van de film "Je vais bien ne t’en fais pas" van Philippe Lioret. Resultaat is dat veel artiesten en platenmaatschappijen proberen een track opgenomen te krijgen in series als CSI of Gossip Girl. Voor de artiest is het bijna het afsnijden van hun Franse "roots".

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Gesubsidieerd muziek downloaden

  Sinds 28 oktober 2010 mogen Franse ingezetenen in de leeftijd van 12 tot 25 jaar ieder jaar legaal voor € 50 muziek downloaden.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention