allesfrans.com

 • Autorijden in het gips. Mag dat?

  Het is riskant, zowel voor je veiligheid als voor je portemonnee.

 • Mag je door oranje rijden?

  Wordt het in bepaalde situaties getolereerd? En wat zijn de risico’s in geval van overtreding?

 • Een muur met cementmortel afwerken

  Je kunt vrij eenvoudig een afwerklaag van mortelpleister aanbrengen om een gladde en uniforme uitstraling te krijgen.

 • Autorijden in het gips. Mag dat?

  Het is riskant, zowel voor je veiligheid als voor je portemonnee.

 • Mag je door oranje rijden?

  Wordt het in bepaalde situaties getolereerd? En wat zijn de risico’s in geval van overtreding?

  
BeginpaginaConsumentConsument in FrankrijkWelke informatie mag een handelaar mij vragen?

Welke informatie mag een handelaar mij vragen?

dinsdag 1 februari 2011, door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Het vorige artikel in deze rubriek: Verkoop van tabaksartikelen
Beoordeling:
Bezoeken: 235
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Ter gelegenheid van het begin van de winteruitverkoop geeft de CNIL een update over de informatie die handelaren over een koper mogen verzamelen.

Het is gebruikelijk dat de handelaar bij een betaling per cheque het nummer van de identiteitskaart en de geboortedatum van de klant registreert. Is dit terecht?
Elke persoon die met een cheque betaalt, moet volgens de Monetaire en Financiële Code[1] zijn identiteit bewijzen door overlegging van een officieel document met zijn foto.
Dit stelt de handelaar in staat te bewijzen dat hij alle tot zijn beschikking staande maatregelen heeft genomen om ervoor te zorgen dat het niet een gestolen cheque betreft. Aan de hand van de door hem verzamelde gegevens kan hij, in geval van wanbetaling, een procedure aanspannen tegen de persoon die de cheque uitschreef.

In sommige gevallen eisen winkeliers dat twee identiteitsbewijzen worden overlegd.
Dit mag inderdaad gebeuren. Ondanks dat geen (wets-)tekst de noodzaak vermeldt om een tweede legitimatie te verstrekken, is het algemeen aanvaard dat de handelaren in hun contractuele betrekkingen een aanvullende zekerheden tot betaling vragen. Maar een voorafgaande publieke kennisgeving wordt wel vereist.

Hoe zit het met het adres en telefoonnummer van de klant?
De aard van de verzamelde informatie moet altijd zakelijk gerelateerd zijn. Bijvoorbeeld, wanneer het gekochte artikel bezorgd moet worden, is het verstrekken van het adres en telefoonnummer van de klant vanzelfsprekend.

Mag de handelaar deze informatie bewaren voor marketingdoeleinden?
Het is onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Aan de klant moet worden verteld dat de verzamelde informatie zal worden gebruikt en door wie! Ook moet hij de klant melden dat deze het recht heeft de informatie op juistheid te controleren en te allen tijde zonder opgaaf van reden kan laten verwijderen. De handelaar dient het bestaan van het gegevensbestand te melden bij de CNIL.

Vaak vragen handelaren hun klanten naar hun beroep, hun adres, de samenstelling van hun huishoudens, het aantal kinderen of zelfs de voornaam en leeftijd van de kinderen. Moet de klant altijd reageren?
Handelaren verzamelen deze informatie om hun klanten beter te leren kennen en om gerichte reclame te kunnen sturen. Het beantwoorden van deze vragen is natuurlijk vrijwillig.

Wat gebeurt er dan met deze informatie?
De handelaar kan de informatie in zijn eigen bestand en voor eigen gebruiken opslaan voor promotionele doeleinden. Het mag (en dit is heel gebruikelijk) zijn gegevens ook verhuren, verkopen of uitwisselen met handelspartners. In dit geval moet hij de klant informeren wanneer hij de persoonlijke gegevens verzamelt. Klanten moeten dan in staat zijn zich te verzetten tegen een dergelijke overdracht van informatie. In het speciale geval van e-mail bepaalt de wet dat de handelaar het emailadres uitsluitend kan verkopen met de toestemming van de cliënt. Dit heet een "opt-in", een selectievakje van het type "Ik ga ermee akkoord dat mijn e-mail adres wordt doorgegeven aan businesspartners van het bedrijf XXX."

Onder de verzamelde informatie als onderdeel van een commerciële transactie zijn ook creditcardnummers. Wat zijn de regels voor opslag?
Het opslaan van een creditcardnummer en de beveiligingscode is nodig om de zakelijke transactie uit te voeren. Deze informatie moet op het tijdstip van de transactie beveiligd worden.

Is er een geval waarbij de handelaar bij wet verplicht is om informatie te verzamelen over de klant?
Ja: dat is het geval bij aankoop van een televisie. De handelaar is verplicht om bepaalde gegevens te verzamelen en aan de fiscus door te geven. Voor de betaling van omroepbijdrage worden de volgende gegevens verzameld: datum van aankoop, de identiteit van de koper, zijn adres, geboortedatum en geboorteplaats.

Voetnoten:

[1code monétaire et financier

 

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

Allesfrans, ook voor:
 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |