dinsdag 18 juni 2013 , door
Bewerkt op maandag 10 februari 2020
In Frankrijk wordt bijna de helft van alle huisverkopen zonder tussenkomst van een makelaar gedaan: achat immobilier entre particuliers. Misschien hebben de makelaars dat aan zichzelf te danken, gezien de hoge courtagekosten die de Fransen niet meer willen betalen.
Wat Franse kopers kunnen, kun jij ook. Eén op de twee Franse kopers in staat is om zonder makelaar op veilige wijze een Frans huis te kopen, zonder makelaar. In dit artikel hebben we wat suggesties verzameld die van pas kunnen komen wanneer je overweegt om onroerend goed te kopen in Frankrijk. Doe je dat zonder agent immobilier dan kan dat je flink wat geld besparen op de aankoop.
Het feit dat je dit artikel leest, betekent dat je je weg kunt vinden op het internet. Dat is de plek waar je het gemakkelijkst naar een woning op zoek kunt gaan. Een aankoopmakelaar zou precies hetzelfde doen, dus daar schiet je niet veel mee op!
De bewoner of eigenaar kan je de beste informatie geven over een woning. Een makelaar komt er soms ook pas voor de eerste keer en hij weet niet of het land in de winter onder water staat!
De verkoper heeft een meldingsplicht van alle gebreken en zelf heb je een onderzoeksplicht. Bij de verkoop moet de eigenaar je een Dossier Technique leveren met allerlei technische onderzoeken van de woning. Ze zeggen niets over de algemene bouwkundige staat, over het bestemmingsplan en over de mogelijkheid om uw plannen met het huis uit te voeren.
Een dergelijk onderzoek kost geld, maar veel minder dan wat een makelaar vraagt. Bovendien is het advies dat je krijgt onafhankelijk en meestal goed onderbouwd.
Doe een bod wanneer de woning je bevalt en biedt flink onder de vraagprijs. In Frankrijk wordt net zo vaak onderhandeld over de prijs als in Nederland. Maak je in dit stadium geen zorgen om ontbindende voorwaarden, verborgen gebreken of contractuele handigheidjes. Pas nadat je bij de notaris bent geweest, begint je bedenktermijn waarbinnen je altijd van de koop af kunt. Je hoeft alleen maar mondeling overeenstemming te bereiken over de prijs en over eventueel mee te leveren meubels.
Heb je overeenstemming over de prijs, dan ga je bij voorkeur naar een notaris voor het laten opmaken van een voorlopig koopcontract, een compromis de vente.
Voor de financiering kun je naar een Nederlandse bank gaan, maar ze doen tegenwoordig heel lastig bij hypotheken op een buitenlandse woning. Ga je naar een Franse bank, dan kan de rente bovendien gunstig uitvallen.
Voor relatief zeer geringe kosten helpen zij je aan een passende hypotheek bij een Franse bank.
Als je alle aangegeven hulp zou inschakelen, kom je aan kosten niet verder dan gemiddeld zo’n 3% van de aankoopprijs, de helft van wat een makelaar vraagt. Bovendien heb je dan onafhankelijk advies van erkende specialisten, die uitsluitend opkomen voor jouw belangen. Want bedenk dat een verkoopmakelaar in de eerste plaats voor de verkoper werkt!
Huidige bezoekers: 69
Allerlei informatie over de "immo", de Franse makelaar. Wat kun je van hem of haar verwachten en heb je de makelaar echt wel nodig? En hoe zit het met de taxatie van een woning?
Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...
Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?
Verschillende soorten dienstverlening.
Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?
Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?
Wat wetenswaardigheden over de Franse taal
Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?