allesfrans.com

 • Marianne

  Ze prijkt op de meeste Franse postzegels en is één van de gezichten van Frankrijk.

 • Bemiddelaar voor bankzaken

  Als je er niet in geslaagd bent om een geschil met jouw bank alleen op te lossen, is een beroep op de bankbemiddelaar een snelle en gratis manier om te proberen dit geschil in der minne te  (...)

 • De taal van de Franse jeugd (2)

  De taal is constant in ontwikkeling. Bij de ene taal gaat dat sneller dan bij de andere, maar vooral de taal die de jeugd gebruikt, kent dagelijks nieuwe woorden en  (...)

 • Bemiddelaar voor bankzaken

  Als je er niet in geslaagd bent om een geschil met jouw bank alleen op te lossen, is een beroep op de bankbemiddelaar een snelle en gratis manier om te proberen dit geschil in der minne te  (...)

 • Brief bemiddelaar bankzaken

  Hoe stel je een brief op aan de bemiddelaar in verband met een geschil met de bank.

  
BeginpaginaDiverseArchiefEen hogesnelheidslijn voor Auvergne

Dit staat in ons archief van artikelen.

Een hogesnelheidslijn voor Auvergne

Een verbinding tussen Parijs, Orléans, Clermont-Ferrand en Lyon

woensdag 2 februari 2011 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Het is april 2008. In het kader van het project "Grenelle de l’Environnement" wordt het wetsontwerp "Grenelle n°1" voorgelegd. In het ontwerp staat ook de toekomst van de hogesnelheidslijnen in Frankrijk omschreven. Het gaat daarbij om de bouw van nieuwe spoorwegen tot 2025/2030. De Auvergne staat op zijn achterste benen: niets is voorzien voor de regio!

Het vorige artikel in deze rubriek: De lippen pruilen
Beoordeling:
Bezoeken: 935
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Er wordt direct actie ondernomen en binnen twee weken heeft men 60.000 handtekeningen verzameld onder een petitie die om aanpassing van het wetsontwerp vraagt. Het wetsontwerp wordt aangepast en het project "Paris-Orléans-Clermont-Lyon" is geboren. Maar de strijd is nog niet gestreden!

Trajectkeuze

Momenteel liggen vier trajecten op tafel en in de tweede helft van 2011 zullen publieke debatten plaats vinden - een hete herfst.
Het meest westelijke en zuidelijke traject lijkt voor een verdere ontwikkeling van de Auvergne de voorkeur te hebben. Dit traject ontsluit Montluçon en Vichy, maar is iets minder gunstig voor Moulins. Ieder voordeel heeft zijn nadelen.

25 februari 2011
Onder het motto "Laat de TGV de Auvergne niet voorbijrijden" begint op 25 februari 2011 een grote mobilisatie, georganiseerd door het regionale bestuur en de regionale Kamer van Koophandel. Uitgangspunt is de voorkeur voor het scenario "Ouest Sud de la LGV POCL", de zuidoostelijke variant van de hogesnelheidslijn tussen Parijs, Orléans, Clermont-Ferrand en Lyon.

Je vindt een grotere afbeelding in de portfolio onderaan dit artikel.

Moeilijk bereikbaar

De regio doet er alles aan om Auvergne economisch interessant te maken. Na een succesvol project om overal goede internetverbindingen te creeren, gaat men nu een stapje verder en moet overal "Très Haute Débit", nog snellere internetverbindingen komen.

De regio is altijd moeilijk bereikbaar geweest.

Vanuit het noordwesten is er de snelweg A71 die Parijs (via de A10) met Clermont-Ferrand verbindt. Maar de snelweg A77, die de Auvergne en met name Moulins en Vichy vanuit het noorden (via de A6) bereikbaar moet maken, gaat momenteel niet verder dan Nevers.

Voor het doorkruisen van de regio is een beperkt aantal autowegen beschikbaar. Voor de rest moet al het verkeer over lokale wegen die allerlei dorpjes en kleine steden doorkruisen.

Per trein
Er is een spoorverbinding tussen Parijs en Clermont-Ferrand. De Corail Téoz is een snellere trein, die zich, gebruikmakend van het traditionele spoorwegnet, door het landschap slingert.
De TGV zal zeker een grote bijdrage leveren in een betere bereikbaarheid van de regio.

Samenhang


Auvergne heeft een ander belang in dit project, want René Souchon, de president van de regio Auvergne, is ook voorzitter van ALTRO. Deze Association Logistique TRansport Ouest heeft het Franse deel van een ambitieus project voor een trans-Europese spoorlijn: TRANSLINE, waarover meer in een apart artikel.

Vervolg

Hoe het verder gaat met de trajectkeuze en de uitvoering van de plannen zul je te zijner tijd ook op deze website lezen.
- 6 december 2011: De SNCF geeft haar visie en kiest niet voor de voorkeur van Auvergne.

Portfolio:

Beweeg je muis over een afbeelding voor een omschrijving. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

Varianten voor de hogesnelheidslijn

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 • Een hogesnelheidslijn voor Auvergne 14 november 2011 11:07, door Marianne Kamphuis

  op de tekening is niet goed te zien hoe de verschillende tracés precies lopen. Ik heb vernomen dat er een mogelijkheid bestaat dat de toekomstige trein dwars door het fôrèt de Tronçais wordt aangelegd. Dat zou erg jammer zijn van dit prachtige bos dat in de Michelingids wordt aangeduid als het grootste eikenbos van Frankrijk en een bezienswaardigheid

  • Een hogesnelheidslijn voor Auvergne 1 december 2011 11:28, door salcan

   Het Forêt de Tronçais is niet alleen het grootste eikenbos, maar een prachtig bos met heel herten, reeën, wilde zwijnen en andere dierlijke bosbewoners. Bovendien is het een walhalla voor (eetbare) paddestoelen. Een uniek stuk natuur, wat iedere dag weer anders is.

   Is er een gedetailleerde kaart te vinden, waarop de voorgestelde trajecten met de steden beter te zien zijn? Deze kaart is wel heel onduidelijk.

   • Een hogesnelheidslijn voor Auvergne 2 december 2011 23:27, door Hanjo

    De kaart die bij het artikel is gevoegd, is de meest gedetailleerde die momenteel beschikbaar is gemaakt. Pas op het moment dat een traject is gekozen, zullen de details worden uitgewerkt. Daarbij is het zeer onwaarschijnlijk dat het bos zal worden doorkruist, omdat dit beschermd natuurgebied is.


Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |