allesfrans.com
 
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkOnroerendgoedtransactiesEen woning zoekenTips bij het zoeken naar een woning
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Tips bij het zoeken naar een woning

dinsdag 29 maart 2011 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 29 december 2019

Hieronder onze (steeds groeiende) "dynamische" lijst van tips bij het zoeken naar een woning in Frankrijk. Klik op een item voor de details van deze checklist.

Het vorige artikel in deze rubriek: Risicogebieden
Beoordeling:
Bezoeken: 847
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
 • Hoe kun je gemakkelijk(er) in een bepaald gebied zoeken?
  Een artikel in onze rubriek > Een (t)huis in Frankrijk > Onroerendgoedtransacties > Een woning zoeken

  Frankrijk is een groot land en diverse departementen en regio’s zijn zeer uitgestrekt. Hoe kun je zoeken in een bepaald deel?

 • Een woning huren in Frankrijk - de regels
  Een artikel in onze rubriek > Een (t)huis in Frankrijk > Onroerendgoedtransacties > Een woning zoeken > Een huurwoning zoeken

  Wees je bewust van de wettelijke vereisten voor verhuur.

 

Vraag voorafgaand aan een bezichtiging om het exacte adres.

Veel foto’s in advertenties zijn misleidend. Ze tonen alleen het pand en verbergen (vaak opzettelijk) de situatie er omheen. De camera’s van Google hebben al veel Franse gebieden in kaart gebracht en dankzij Street View kun je alvast bekijken of er geen objecten zijn die je zullen doen besluiten van een aankoop af te zien.

Hoe zit dat nou met de bon de visite?

Veel makelaars vragen je voor een bezichtiging een zogenaamde bon de visite te ondertekenen. Waar teken je voor?

Bekijk de omgeving!

Misschien bekijk je de woning in het weekend. Door de week kan het in de omgeving veel luidruchtiger zijn door een naburige fabriek of een ander bedrijf. Misschien ben je er door de week en ligt er in de buurt wel een motorcrossbaan of een discotheek. Een ritje om de omgeving te doorkruisen is geen gek idee!

Wat en hoe ver zijn de voorzieningen?

Een woning op het platteland is het ideaal van velen, maar het geeft ook zijn beperkingen en nadelen. Verderop noemen we er een paar, maar denk aan de afstand tot de supermarkt, de bakker, de arts en de apotheek. Kun je eventueel zonder auto? Nogmaals, een ritje om de omgeving te doorkruisen is geen gek idee!

Hoe zit het met openbaar vervoer?

Het openbaar vervoer is niet zo uitgebreid als in Nederland. Frankrijk is een groot, dunbevolkt land en in sommige streken rijdt alleen tijdens schooltijden een bus. Ook de trein rijdt soms maar een paar keer per dag tijdens de spitsuren. Wanneer je van het openbaar vervoer afhankelijk bent (of kunt worden) is dit zeker iets om te controleren! Lees ook: Jouw eigen stukje Frankrijk.

Vraag naar het energielabel van de woning!

Nog niet alle makelaars geven hem aan, maar alle woningen die te koop worden aangeboden, moeten een energielabel hebben.

Is de woning aangesloten op het openbare riool?

Met name op het platteland zijn veel woningen niet op het openbare riool aangesloten. In hele oude woningen tref je geen septic tank aan, of voldoet hij niet aan de huidige eisen. Momenteel vindt een inventarisatie plaats. Wanneer die voor de woning is gedaan, moet de verkoper hem je kunnen tonen. Kijk bij: Septic tank.

Heeft de woning een gasaansluiting?

In grotere dorpen en in steden zal een gasnetwerk bestaan, maar buiten de bebouwde kom is die lang niet altijd het geval. Er zijn natuurlijk alternatieven, maar wil je graag wokken, dan is een gasaansluiting toch wel ideaal...

Is de woning aangesloten op het elektriciteitsnet?

Het lijkt zo normaal, maar niet alle woningen zijn op het elektriciteitsnet aangesloten en zo’n aansluiting kan flink in kosten oplopen.

Is er water en heb je er al aan geroken?

De waterhardheid in Frankrijk verschilt sterk. Ook de drinkwaterkwaliteit is niet constant en sommige drinkwaterleidingen moeten (veel) chloor toevoegen. Bij de jaarafrekening krijgt de bewoner altijd een informatiebulletin met dit soort gegevens. Vraag ernaar en lees: Waterhardheid!

Is de woning aangesloten op het telefoonnet?

Niet alle woningen hebben een telefoonaansluiting en zo’n aansluiting laten aanleggen kan flink in kosten oplopen.

Hoe is de Internetkwaliteit?

Wanneer de woning een telefoonaansluiting heeft, is de kans groot dat er ook een Internetverbinding kan worden gemaakt. Maar wanneer de woning ver van het ISRA-punt af ligt, treedt zoveel demping op dat de snelheid gering is. Wanneer een goede ADSL-aansluiting belangrijk is, moet je dit vooraf controleren. Lees ook: Internet, de opties.

Is er mobiel bereik?

Frankrijk kent nog diverse "black spots" waar je GSM het niet doet. De meeste gebieden hebben wel een goede G3-dekking. Wanneer je het telefoonnummer van de huidige of laatste bewoner kent, kun je het nazoeken.

Denk aan asbest, lood en termieten!

Vraag naar de aanwezigheid van lood en asbest. De verkoper zal ook bij de verkoopovereenkomst een recente testanalyse moeten tonen. Vraag bij het gemeentehuis of er in het gebied termieten zijn.

Ligt de woning niet in een overstromingsgebied?

Een huis dicht bij een rivier is een droom voor velen, maar het kan ook zijn nadelen hebben. Behalve het overstromingsgevaar zelf, kan het ook beperkingen voor nieuwbouw of verbouwen van de woning geven. De makelaar moet je hierover informeren. Lees ook artikel Overstroming, Frankrijks grootste natuurgevaar.

Mag de woning worden verbouwd?

Het eerder genoemde overstromingsgevaar kan beperkingen geven, maar woningen in (de buurt van) een Frans beschermd erfgoed hebben ook hun specifieke regels. Ook kan voor het terrein een maximum bebouwbare oppervlakte zijn aangegeven. Meer in artikel Een stuk bouwgrond kopen.

Bestaat er recht van overpad?

Misschien moet een naburige boer wel over jouw erf om bij zijn schuur of weiland te komen. Het wordt een servitude genoemd.
Lees artikel Recht van overpad (erfbaarheidsdienst).

Is de woning niet net iets te groot?

Woningen met een bewoonbare oppervlakte van meer dan 150m²[1] mogen alleen worden verbouwd na het inschakelen van een architect. Zoder architect wordt je (ver)bouwaanvraag geweigerd, zoals je kunt lezen in artikel 04 - De architect.

Is het terrein niet te groot?

Met name op het platteland is de grondprijs laag. Het kan je verleiden een groot terrein aan te kopen, of bij een woning ook een aanliggend terrein over te nemen. Maar denk eraan dat je dat terrein ook moet onderhouden. Gaat het om een tweede woning, dan wil je toch niet bij ieder verblijf alleen maar bezig zijn met onderhoudswerkzaamheden?

Hoe zit het met het bestemmingsplan voor de omgeving?

Bij het gemeentehuis kun je naar het bestemmingsplan vragen.

Is er voldoende parkeergelegenheid?

Kijk of vraag na of er voldoende gelegenheid tot parkeren is.

Waar loopt exact de erfafscheiding?

Enkele paaltjes of een hek geven vaak de erfafscheiding aan, maar vraag na of ze inderdaad op de juiste plaats staan. En nog beter: Laat landmetingen doen!.

Wat is het klimaat?

In de Franse binnenlanden kan het in de zomer flink warm worden, soms wel warmer dan in de Provence of aan de Rivièra. Bekijk het klimaatkaartje op onze website!

Staat het terrein in de winter niet onder water?

Naar een huis in Frankrijk zoeken gebeurt vaak in een periode met goed weer. In de winter staan sommige terreinen maandenlang blank. Vraag het na!

Wat zijn de woonlasten?

Iedere gemeente, ieder departement en iedere regio heeft zijn eigen belastingtarieven. Dat andere huis net over de regiogrens kan wel veel lagere woonlasten hebben!

Hoe vaak zijn de buren er?

Diverse gemeentes in populaire gebieden zijn buiten het seizoen ware spooksteden. De luiken blijven dicht en je ziet er niemand op straat. Kijk of je niet iets hebt gevonden in een gemeente die vooral uit "tweede woningen" bestaat. Maar misschien is dat juist wel wat je zoekt!

Wat is de mentaliteit?

Vele Franse plaatsen zijn hechte gemeenschappen. Bijna iedereen kent elkaar en zoent elkaar iedere dag. Dat ziet er leuk uit, maar integreren kan een zware klus worden!

Voetnoten:

[1Tot 8 juli 2016 was dit 170m². Zie Architect al vanaf 150m² verplicht.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 111

Trefwoord
Tips
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Een woning zoeken

  Wanneer je op zoek naar een woning gaat, kun je van verschillende bronnen gebruik maken. Op het internet vind je slechts een klein deel van het aanbod, in kranten worden woningen particulier aangeboden en in gespecialiseerde tijdschriften staan meestal de duurdere objecten. Maar je kunt natuurlijk ook van een of meerdere makelaars in de door jouw verkozen regio gebruik maken. Het is gebruikelijk dat zij hun aanbod in speciale advertentiekranten publiceren.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention