De proefperiode (période d’essai) geeft de werkgever de gelegenheid de vaardigheden van de werknemer in de werkomgeving te ervaren en de werknemer om te bepalen of de posities hem bevalt.
De proefperiode is optioneel.
Indien de werkgever iemand in dienst wil nemen met een proefperiode, dient deze clausule uitdrukkelijk in de arbeidsovereenkomst of aanstellingsbrief te worden vermeld. Anders mag de werknemer aannemen dat hij definitief in dienst is genomen.
De duur van de proeftijd wordt bepaald door beide partijen met inachtneming van het maximum dat wordt toegestaan door de collectieve overeenkomst of door de wet.
De arbeidswet stelt een maximum dat afhangt van de aard van de opdracht:
De proefperiode kan worden verlengd, mits de mogelijkheid van verlenging is opgenomen in de arbeidsovereenkomst of aanstellingsbrief.
De duur van de proeftijd mag niet meer bedragen dan het maximum toegestaan in de collectieve overeenkomst of van de wet.
Voor een CDI is een enkele verlenging mogelijk die moet worden toegestaan door de collectieve arbeidsovereenkomst. De maximale duur van de proefperiode in geval van verlenging is:
4 maanden voor arbeiders en bedienden;
6 maanden voor de toezichthouders en technici;
8 maanden voor leidinggevenden.
Deze periodes zijn verplicht, maar de cao, de arbeidsovereenkomst of de aanstellingsbrief kunnen een kortere periode aangeven.
Opmerking: verlenging van de proefperiode is mogelijk wanneer de werknemer afwezig is geweest tijdens de eerste periode (ziekteverlof, ...). In dit geval wordt de duur van de verlenging gelijk gesteld aan de afwezigheid van de werknemer.
Tijdens de proefperiode is elke partij is vrij om de overeenkomst zonder formaliteit of vergoeding te beëindigen (tenzij anders bepaald in de collectieve arbeidsovereenkomst).
In het geval dat de werkgever vindt dat de proefperiode is mislukt, moet dat de werknemer worden meegedeeld binnen een periode van niet minder dan:
24 uur binnen de 8 dagen van aanwezigheid;
48 uur tussen 8 dagen en een maand;
2 weken na een maand van aanwezigheid;
1 maand na 3 maanden.
In het geval dat de werknemer wenst te stoppen, dient hij een termijn van 48 uur te respecteren, verminderd tot 24 uur in de eerste acht dagen.
De motivatie voor het verbreken van de proefperiode:
mag niet worden gebaseerd op gronden van discriminatie;
in geval van mislukking om disciplinaire redenen, moet een disciplinaire procedure in acht worden genomen;
schending van een arbeidsovereenkomst van een beschermde werknemer is onderworpen aan goedkeuring door de arbeidsinspecteur, zelfs tijdens de proefperiode.
Op internet: De Franse tekst
De Franse wet kent een aantal arbeidscontracten.
Huidige bezoekers: 77
Welke Franse arbeidsovereenkomsten bestaan er en wat staat erin? Je vindt een overzicht in artikel Soorten arbeidscontracten.
Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.
We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.
Verschillende soorten dienstverlening.
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.
Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.
Genieten, maar je ook aan de regels houden...
Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.