allesfrans.com

 • Eerste versoepeling regels rond bronheffing

  Bij een daling van de heffing op jouw inkomsten met minimaal 10% mag je, ongeacht het bedrag, je heffingspercentage aanpassen.
 • Controle elektrische installatie van privéwoning door Consuel

  Het controleren of een elektrische installatie voldoet aan de huidige Franse norm NFC 15 100.

 • EDF, Enedis, Engie, ERDF, GDF, RTE... Hoe zit dat nou?

  Kom jij er nog uit? Wie is nou wat?

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

  
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkWonenKoopwoning gevondenDe kosten

De kosten

maandag 9 november 2009, door Hanjo

Bewerkt op vrijdag 17 augustus 2018

Ook in Frankrijk betaalt de koper voor de kosten van de notaris, de overdrachtsbelasting, het kadaster, enzovoort. Tenzij natuurlijk anders wordt overeengekomen.

Het vorige artikel in deze rubriek: De bewoonbare oppervlakte
Beoordeling:
Bezoeken: 2.005
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De totale kosten bij een onroerend goedtransactie zijn in Frankrijk in het algemeen hoger dan in Nederland gebruikelijk is. In deze informatie lees je meer over die kosten.

Commissie, kosten en BTW

Wees altijd voorzichtig met het droomhuis dat als een koopje wordt aangeboden. Zitten commissies en andere kosten al in de prijs, of moet je hem met 20% verhogen? Zorg dat je weet wat in de vraagprijs zit!

Makelaarskosten

Het eerste wat je moet doen is vragen of de prijs inclusief alle kosten is. Bij een negatief antwoord vraag je hoeveel je in totaal moet betalen. Veel Franse makelaars (immobiliers) nemen de kosten in de vraagprijs op; de betere agenten berekenen zo’n 7%, maar in de populaire streken kan dit percentage veel hoger liggen. Bij sommige makelaars zijn ook de notariskosten in de prijs opgenomen, maar het is meer gebruikelijk deze achteraf toe te voegen – waardoor je kosten tot zo’n 10% kunnen stijgen. De makelaar of notaris bij wie je het huis koopt, zal in staat zijn een nauwkeurige schatting te geven. De notariskosten zijn inclusief belastingen en leges, zoals kadasterkosten. Wanneer je het huis met een hypotheek financiert, zul je hogere notariskosten hebben. Goedkopere huizen hebben relatief hogere kosten.

Makelaarskosten ook wanneer je bij een notaris koopt

Ook als je direct van de notaris koopt, moet je "makelaarskosten" betalen. De overheid heeft hier vaste tarieven voor opgesteld die variëren van 5% voor een goedkoop huis tot 2.5% in de hoogste prijsklasse.

Andere commissies

Enkele Nederlandse agentschappen berekenen een toeslag op de Franse makelaarskosten. Maar ze mogen dit alleen doen wanneer ze je dit vooraf hebben gemeld. In de meeste gevallen wordt de commissie gedeeld.

BTW

Over bijna alle transactiekosten ben je BTW verschuldigd. a:11:{s:9:"article82";s:0:"";s:10:"id_article";s:4:"1965";s:4:"date";s:19:"2019-01-23 00:29:31";s:12:"date_default";b:1;s:10:"date_redac";s:19:"2019-01-23 00:29:31";s:18:"date_redac_default";b:1;s:10:"dir_racine";s:0:"";s:2:"id";s:4:"1965";s:5:"class";s:0:"";s:4:"args";a:0:{}s:4:"lang";s:2:"nl";}

Notariskosten

Particulier kopen is de enige manier om makelaarscommissie te omzeilen, maar om de notaris kun je niet heen. De notaris vertegenwoordigt de staat en is als onpartijdige bij de transactie betrokken. Niets weerhoudt koper en verkoper om verschillende notarissen te kiezen. Zolang zij in staat zijn de activiteiten te delen, hoeft dit niet veel extra te kosten, hooguit tijd!

 • Notariskosten bij aankoop woning
  Een artikel in onze rubriek > Een (t)huis in Frankrijk > Wonen > Koopwoning gevonden

  In dit artikel geven we een tabel van de notariskosten voor een woning van meer dan 5 jaar oud.

Je zult waarschijnlijk gevraagd worden om een aanbetaling van ongeveer 10% te doen. Dit geld gaat meestal naar de notaris, maar sommige makelaars hebben ook een speciale rekening voor dit soort transacties. Betaal pas wanneer je het compromis de vente aangetekend thuis hebt ontvangen en na de 7 tot 10 dagen bedenktijd waarin je zonder kosten (en zonder opgaaf van de reden) van de verkoop kunt afzien. Betaal nooit voordat beide partijen hebben getekend.

De notariskosten zijn gebaseerd op de prijs van het onroerende goed. Hoe meer onderdelen van de transactie je als roerend goed aanduidt, des te lager de notariskosten. Zo kun je bijvoorbeeld de overname van een bed, meubels, witgoed, maar ook een keuken uit de verkoopprijs van het onroerende goed halen, maar het wel in de totale transactie opnemen.

Verrekening lokale belastingen

Een extra kostenpost is vaak de verrekening van de lokale belastingen. De belastingen die de bewoner en de eigenaar moeten betalen, worden verdeeld tussen koper en verkoper op basis van de overdrachtsdatum.

Maar je hoeft niet alles zelf te betalen

De verkopende partij moet de kosten voor een asbest- en loodverklaring betalen alsmede de kosten voor een termietenonderzoek. Ook de verklaring over de toestand van de elektrische installatie, de gasinstallatie, over het energieverbruik en eventuele natuurrampen zijn voor kosten van de verkopende partij.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • De notaris

  Het kan enkele maanden duren voordat je bij de notaris zit om het koopcontract te ondertekenen.

Reacties
Reacties

Aangesloten bezoekers : 14

Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |